Testat spel: Marvel’s Avengers
Pris: PS4: Från 399 kr hos Prisjakt. Xbox One: 558 kr hos Spelbutiken.se. PC: 59.99 euro hos Steam.


När Square Enix avtäckte den första trailern för Marvel’s Avengers gissade vi på, lite skämtsamt, en snyggare och tekniskt mer kompetent version av de gamla Marvel Ultimate Alliance-spelen. Varken mer eller mindre.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Marvel’s Avengers skildrar superhjältetemat ur ett helt nytt perspektiv, vilket i sig är riktigt uppfriskande. Under de cinematiska uppdragen är spelet verkligen allt vi önskat av ett Avengers-spel, med flashiga attacker och stenhård action likt filmerna spelet inspirerats av. Flerspelarfokuset gör dock att en del irritationsmoment tränger sig in i våra offlinesessioner.

Positivt

  • De cinematiska uppdragen är riktigt häftiga
  • Kamala/Ms. Marvel avspeglar fanperspektivet perfekt
  • Varierat stridssystem

Negativt

  • Kameran kan vara bitvis knepig att styra
  • En del banor består enbart av trånga inomhusutrymmen
  • Alldeles för stort fokus på loot, skins och uppgraderingar
Drygt ett år senare, efter en veckas Hulk-smashande, kan vi konstatera att Crystal Dynamics superhjältespel är mer än bara hjärndöd action på räls. Men även Tony Starks mest avancerade dräkter har sina skavanker, och så är även fallet med Marvel’s Avengers.

Imponerande inledning

Äventyret börjar dock riktigt lovande och vi slängs direkt in i en pågående festival tillägnad jordens mäktigaste hjältar. I rollen som tonårstjejen Kamala, ett av de hundratals Avengers-fansen som samlats på plats, utforskar vi allt från lyft Thors hammare-attraktioner till Iron Man-souveniraffärer. Känslan blir mer påtaglig av Kamalas sprudlande entusiasm, och det är lätt att dras med. Speciellt för den som på något sätt är fanatiker av Marvels universum.

Avengers A-day

När eventets huvudpersoner till slut dyker upp blir jublen och skratten inte långvariga. I klassisk manér byts stämningen nämligen ut mot rå seriositet, när en explosion hörs från den intilliggande Golden Gate-bron. Här skiftar gameplay också från det lugna utforskandet till fartfyllda, adrenalinframkallande actionscener där vi tar kontroll över de olika Avengers-medlemmarna.

Kamala and Black Widow

Hjältarnas räddningsaktion låter oss uppleva allt från luftstrider med Iron Man och hammarsvingande med Thor till klassiska närstridskamper med Captain America och Black Widow. Övergångarna mellan filmscener och gameplay sker smärtfritt, och flyter nästan ihop som om det vore en riktig film i Marvels cinematiska universum.

Möt Ms. Marvel

För att göra en lång historia kort misslyckas Avengers med operationen. En farlig gas sprids över hela festivalområdet och nu är en rad besökare, bland dessa Kamala, “infekterade” med superkrafter. När vi åter får kontroll över henne har hon superkrafter i form av elasticitet, och jakten på att hitta de skyldiga påbörjas. Kanske kan hon till och med återföra det splittrade Avengers-teamet?

Kamala and Bruce Banner

Rent storymässigt bjuder Marvel’s Avengers på den klassiska berättelsen om hjälten som växer och inser sin sanna potential. I detta fall Kamala, även känd som Ms. Marvel. Att uppleva Avengers fall och comeback ur hennes perspektiv är riktigt uppfriskande, då hon reagerar på händelser precis som ett riktigt fan hade gjort. Detta märks särskilt i seriösa situationer, då hon helt plötsligt får infall av fanboyism för att sedan bli självmedveten.

Ms Marvel takes flight

Allra bäst gillar vi dock att hennes spelstil är minst lika underhållande och unik som med övriga Avengers. Kamala delar ut däng med sina gigantiska, uppblåsta nävar och kan dessutom använda sin elasticitet för att attackera på avstånd eller nå vissa avsatser. Vid ett senare skede får vi till och med svinga oss genom banor á la Spider-Man. Faktum är att Kamalas repertoar är så pass varierad att andra karaktärer, som Hulken, blir nästintill överflödiga.

Online eller offline?

Tidigt i äventyret märker vi anledningen till att Kamala ständigt har med sig medhjälpare i form av andra Avengers-medlemmar. Spelet är nämligen en slags fusion mellan ett cinematiskt äventyr och den nya vågen av “live service”-spel som Destiny och Anthem. Tanken är att andra medspelare enkelt ska kunna ansluta till ditt spel oavsett var i storyn du befinner dig. I praktiken fungerar detta väl över förväntan, då processen är smidig och nästan allt sköts automatiskt.

Iron Mar and Thor tag team

Dessvärre har onlinefokuset också en stor inverkan på banornas uppbyggnad. Den inledande Golden Gate-bataljen är av förklarliga anledningar svår att replikera i ett flerspelarspel. Därför får snygga övergångar och interaktivitet ge vika för ett mer slätstruket actionspel där vi mosar robotarmé efter robotarmé Och trots att vi till och från besöker imponerande utomhusmiljöer sker det allra mesta av slagsmålen i någon sorts underjordisk militäranläggning eller laboratorium. Dessa verkar också av någon anledning ha designats av en och samma arkitekt.

Iron Man city

Det största problemet är dock varken utspridda lootlådor, tråkiga robotfiender eller mängden inomhusbanor. Istället är det själva onlinesystemets implementering vid offlinespel som är boven i dramat. Ponera att du spelar själv och har tre datorstyrda Avengers som medföljare. Du gör en missbedömning och förlorar hela din livsmätare. Men istället för att starta om direkt får du snällt vänta på att dina AI-medspelare (kanske) återupplivar dig. Vid en sådan situation fick vi snällt observera på avstånd, då AI:n valde att förgöra alla fiender själv istället för hjälpa oss.

Raffinerad stridskonst

Emellertid inser vi också att Marvel’s Avengers skiner specifikt i ett område, själva stridssystemet. Till skillnad mot tidigare nämnda Marvel Ultimate Alliance är karaktärerna unika i allt från rörelsemönster till attackvarianter (utom möjligtvis Hulken som är något monoton). Varje hjälte har ett eget “utvecklingsträd” med avgreningar som påverkar hur du tar dig an antagonister.

Hulkbuster

Vår egen favorit, Iron Man, är som bekant utrustad med diverse distansvapen. Genom att fördela erfarenhetspoängen kan vi välja att antingen fokusera på en typ eller att implementera samtliga. Det påverkar i sin tur våra närstrider, då kombinationsattacker ändras beroende på inriktning. Och när vi till slut tröttnar på att hålla distans finns den övermäktiga “Hulk Buster”-dräkten tillgänglig som superattack under begränsad tid.

Avengers Assemble

Multiplicerat med antalet tillgängliga hjältar, plus de kommande som är planerade att lanseras i efterhand, blir det en hel del slagsmål för pengarna. Marvel’s Avengers har dessutom gott om extramaterial även efter att slutsekvenserna rullat, både storymässiga uppdrag och mer flerspelaranpassade. Eftersom det trots allt rör sig om ett “live service”-spel är det bara framtiden som kan visa vilken riktning Square Enix väljer för jordens mäktigaste hjältar. I vår mening finns det stora förutsättningar för ett riktigt bra äventyrsspel under ytan av lootlådor, uppgraderingar och skins.


Marvel's Avengers

Testat: Augusti/september 2020
Genre: Action/äventyr
Utvecklare: Crystal Dynamics
Utgivare: Square Enix
Plattform: Playstation 4, Xbox One, PC
Testat på: Playstation 4 Pro
Pris: PS4: Från 399 kr hos Prisjakt. Xbox One: 558 kr hos Spelbutiken.se. PC: 59.99 euro hos Steam

Betyg: 3 av 5