Rich communication services (rcs) är en ny teknik som är tänkt att ersätta gamla sms och mms som en universell standard för att skicka meddelanden mellan mobiler. Hittills har enskilda operatörer varit tvungna att bygga in stöd för tekniken i sina nät och aktivera det på användarnas Android-mobiler, men nu vill Google snabba upp utrullningen.

The Verge rapporterar att Google kommer börja erbjuda rcs-stöd direkt till slutanvändare. Det börjar i Frankrike och Storbritannien där användare redan nu har fått notiser från Google om att de kan aktivera tjänsten. Google säger att rcs ska rullas ut i fler länder senare i år men specificerar inte mer än så.

Googles rcs-lösning är fullt kompatibel med operatörers egna och så länge alla inblandade stödjer standarden ”Universal Profile RCS” kommer det fungera. Du chattar via Android inbyggda meddelandeapp.

Rcs-tekniken har en akilleshäl jämfört med dagens populära sms-alternativ som Whatsapp och Apples Imessage – den har inte ändpunktskryptering och operatörer kan alltså i teorin läsa dina meddelanden.