Vpn har blivit allt viktigare för dator- och mobilanvändare, då det möjliggör snabb och säker internetuppkoppling var du än är. Även om det saknas vpn-appar för vpn-tjänster till Xbox och Playstation finns det sätt att använda vpn på konsoler.

Varför ska jag använda vpn på min konsol?

Innan vi visar hur du kan använda vpn på din Xbox eller Playstation bör vi först reda ut varför det här kan vara en bra idé. För det första, beroende på vpn-tjänstens hastighet och var servrarna i fråga är placerade, kan du faktiskt få mindre lagg när du spelar online med en vpn. Många vpn-tjänster kopplar konsolspelare med hjälp av dedikerade p2p- och gamingservrar som skickar trafiken genom ”hot points” mellan datacenter, vilket reducerar lagg.

Missa inte: Bästa vpn för gamern

Förutom förbättringar när du spelar online möjliggör även vpn-tjänster åtkomst till spel som inte är tillgängliga i Sverige än. Ofta dyker till exempel titlar som släpps samma datum i flera länder några timmar tidigare i Australien, tack vare att de ligger i en annan tidszon. Genom att använda en vpn-tjänst kan du alltså lura din konsol att tro att du är i Australien och kan på så sätt spela spelet innan andra svenskar.

Självklart betyder det här även att du kan komma åt annat material som annars är otillgängligt i Sverige, om du till exempel streamar Netflix via din konsol.

Läs också: Så streamar du Amerikanska Netflix i Sverige

Alternativ 1: Via router

Det enklaste sättet att använda en vpn-tjänst på din Xbox eller Playstation är genom att använda en vpn direkt i den router som konsolen använder. Det finns två sätt att åstadkomma det här. Det första är att köpa en router med vpn redan förinstallerat. De här kan vara lite dyra, men det är det enklaste sättet för att använda vpn på såväl din konsol som på andra enheter på samma wifi. Vi har till exempel testat Vilfos vpn-router.

En ofta billigare metod är att istället installera en vpn-tjänst direkt i din router på egen hand. Beroende på vilken router och vpn-tjänst du använder kan stegen variera. Kontakta din leverantör för hjälp om hur du ska gå till väga.

Svårt att välja vilken vpn-tjänst du ska välja? Läs vårt jämförande test av vpn-tjänster här!

Alternativ 2: Via din dator

Du kan även använda vpn till din konsol via en dator med hjälp av en ethernetkabel. Så här gör du:

1. Koppla in ethernetkabeln i din konsol (uttag finns på baksidan på såväl Xbox som Playstation) och i din pc.

VPN Konsol

2. På din pc, öppna Kontrollpanelen och Nätverks- och delningscenter.

VPN konsol

3. I vänsterspalten klickar du på Ändra inställningar för nätverkskort.

Vpn konsol

4. Högerklicka på din vpn-tjänst i listan och sedan på Egenskaper. Klicka på fliken med rubriken Delning och kryssa för första rutan.

4. Testa din konsols internetuppkoppling. Om allt har gått som det ska kan du nu surfa på din konsol via din dators vpn!