Tänk dig en solig sommardag. Tänk dig att du sitter i lugn och ro och tittar på favoritprogrammet på tv. Tänk dig att en jättelik varelse, som mest liknar en överfet och fjäderlös höna, kidnappar dina två hundvalpar, trycker in dem i sina ögonhålor och bestämmer sig för att förstöra universum. Tänk dig sedan att en lila filur kommer inspringande och behöver din hjälp för att – som spelets titel säger – rädda universum.

Välkommen till Trover Saves the Universe.

Trover saves the universe bild 1

Rädda världen från fåtöljen

I Trover Saves the Universe kontrollerar vi Trover, en lila rymdvarelse som kan springa, hoppa och slåss – klassisk plattformsakrobatik med andra ord. Vi är emellertid inte Trover per definition, utan egentligen en fåtöljsittande så kallad Chairorpian som följer den lila utomjordingen på nära avstånd.

Förutom att kontrollera Trover är våra förmågor begränsade till att flytta eller kasta vissa föremål, trycka på knappar och skaka på huvudet. Vi kan också hissa upp oss i luften för att få bättre överblick över området som besöks.

Och det är minst sagt udda platser och planeter som måste besökas för att rädda universum. Rent spelmekaniskt är det däremot inget anmärkningsvärt som står på schemat,utan det gammalt hedligt fiendesparkande och pussellösande som väntar.

Det som utmärker äventyret är istället alla helgalna dialoger och val som lurar bakom varje hörn. Ofta blir humorn gapig, pubertal, korkad, och flera andra negativa adjektiv. Ändå kan vi inte sluta fnissa, eller rent av gapskratta till och från.

Trover saves the universe bild 2

Skulle vi ha gjort så?

Hela tiden sägs och görs det korkade grejer, för att inte tala om när Trover kommer med panikslagna kommentarer efter att vi har gjort helt normala spelgrejer som att slå ihjäl en gammal gubbe som står i vägen. Eller när vi råkar döda husdjur och gravida fruar (de senare skulle ha blivit uppätna ändå).

Det blir aldrig lika minnesvärt eller smart som exempelvis indiespelet Undertale, men det finns ändå ett par tillfällen då vi verkligen funderar över vad som är rätt och fel. Ibland blir det dock för mycket. Framför allt vad gäller raljerande karaktärer som aldrig kommer till punkt, men även mer spelrelaterade problem som trista passager med sega pussel eller onödigt många fiender.

Trover saves the universe bild 4

Vr eller inte vr, det är frågan

Även om Trover Saves the Universe är byggt med vr i åtanke är det fullt möjligt att spela på en vanlig tv också. Inlevelsen får sig visserligen en rejäl törn och den enkla grafiken känns lite torftig, men i övrigt finns det inte mycket att klaga på.

Det enda som stör är egentligen det begränsade kamerasystemet där Trover måste röra sig till specifika punkter varpå vi (och kameran) kan teleporteras dit. I vr-spel är udda kameralösningar inget ovanligt för att minska risken för illamående, men när samma system hänger med till vanligt spelande känns det onödigt krångligt.

En annan nackdel med att spelet fungerar både med och utan vr, är att de där riktigt smarta och innovativa inslagen som hittas i till exempel Moss och Astro Bot: Rescue Mission inte finns här. Även om äventyret är bäst i vr tar det inte riktigt vara på formatets styrkor.

Trover Saves the universe bild 5

Hysteriskt, på gott och ont

I slutändan är det enkelt att säga om Trover Saves the Universe är värt din tid eller inte. Om du gillar humorn är spelmomenten tillräckligt solida för att äventyret ska underhålla hela vägen till sluttexterna. Om du inte gillar humorn lär du däremot ge upp innan den första nivån är avklarad. Och det är bäst så, för spelet blir bara värre och värre (eller bättre och bättre) ju längre du kommer.

Trover Saves the Universe når dock aldrig upp till samma nivå som det mästerliga Astro Bot: Rescue Mission, så köp det först - hur stort fan du än må vara av humorn i Rick and Morty.

Omdöme

Trover Saves the Universe är ett plattformsäventyr skapat av ena halvan bakom Rick and Morty. Precis som succéserien är humorn i spelet minst sagt utflippad, och verkligen inte något för alla. För dig som gillar humorn väntar emellertid ett äventyr som konstant bjuder på allt mer absurda inslag som är omöjliga att inte skratta åt. Det är tur, för bakom det hysteriska yttre väntar ett helt okej spel – varken mer eller mindre.


Fakta Trover Saves the Universe

Testat: Juni 2019.
Genre: Plattformsäventyr.
Utvecklare: Squanch Games.
Format: Playstation 4, pc,
Testat på: Playstation 4 Pro.
Pris: Cirka 380 kronor.

plus

Spelets speciella humor
Välfungerande kontroll
Lagom krångliga pussel
Röstskådespeleriet

minus

Spelets speciella humor
Begränsad kamera
Vissa utdragna sektioner

Betyg 4 av 5