Testad produkt: Master & Dynamic MW65
Pris: Från 4 890 kronor via Prisjakt

När vi testade den nära besläktade modellen MW60 för drygt ett år sedan slogs vi av den höga kvalitetskänslan och inte minst det nästan perfekta ljudet. Även prislappen stack ut, och då knappast i en positiv mening. Nu kompletteras modellen med MW65 som väger mindre och som bestyckats med aktiv brusreducering.

Få tillverkare kommer i närheten av Master & Dynamic när det kommer till formfaktorn. På rak arm kommer vi på Bang & Olufsen (H8, H9) och Bowers & Wilkins (PX) som eventuellt skulle kunna utmana inom området, i övrigt är det ganska skralt med värdiga utmanare.

MW65 test

Ny funktion, lägre vikt

För att rent visuellt skilja MW65 från syskonet MW60 krävs måhända ett tränat öga, men kåpornas utsida är här perforerade istället för släta och på den vänstra har en ny knapp tillkommit – den som styr brusreduceringen.

På höger kåpa är de övriga funktionsknapparna placerade och de är tre till antalet. Med dessa ändrar du volym, byter spår samt pausar och startar uppspelningen. Samma knappar används även för handsfree-funktionen liksom för att aktivera Google Assistent, som även detta är en nyhet. Vill du stänga av denna funktion och istället använda telefonens röststyrningsfunktion görs detta med ett par knapptryck.

Kvalitetskänslan är precis som tidigare brutalt hög, och materialvalet är det inget fel på med uteslutande aluminium och läder av finaste sort. Kåporna med memory foam är förslutna av mjukt lammskinn och ger bäraren en behaglig upplevelse, även under längre stunder. Jämfört med MW60 har vikten reducerats med 100 gram. Det låter kanske inte som någon större grej men skillnaden är enorm, framför allt på långresan, vi lovar!

Brusreducering i två olika lägen

Den kanske mest spännande nyheten är den aktiva brusreduceringen och den går att använda i två olika lägen. I det så kallade High-läget används mikrofoner på både utsidan och insidan för att registrera ”oljudet” och därefter skapa motsatta ljudvågor för att blockera bruset. I Low-läget enbart mikrofonerna på kåpans insida. Även om vi upplever att skillnaden mellan dessa två aktiva lägen är marginell är brusreduceringen riktigt bra och isolerar effektivt mot lågfrekvent oljud, som från flygmotorer, men även mot störande vindbrus.

Master & Dynamic MW65
Med den lilla knappen nere till höger styrs brusreduceringen.

MW65 når inte ända upp till exempelvis Sony X1000-seriens prestanda när det gäller just brusreducering, men de tar igen detta med råge när det kommer till ljudkvalitet. För det här låter riktigt bra!

Ovanligt nog låter det som allra bäst med den aktiva brusreduceringen aktiverad i High-läget, där då framför allt basåtergivingen blomstrar ut till fullo och bidrar till det fylliga och levande ljud Master & Dynamic sedan tidigare skämt bort oss med.

Den största konkurrenten här är snarare syskonet MW60 som med sina 45 millimeters Neodymium-element presterar nästan oförskämt bra och detaljerat över ett brett register (5 – 25 000 Hz). I MW65 hittar vi de något mindre 40mm Beryllium-elementen med ett något snävare frekvensomfång (20 – 20 000 Hz).


Omdöme

Vi har väntat länge på ett alternativ med aktiv brusreducering från Master & Dynamic, och väl här visar man med MW65 var skåpet ska stå. Design och komfort håller högsta klass liksom lurarnas förmåga att eliminera oönskat ljud utifrån. Ljudmässigt håller vad den yttre fasaden lovar. En modell för finsmakaren på resande fot.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Testad: Juni 2019
Modell: ME65
Tillverkare: Master & Dynamic
Typ: Over ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Anslutning: Bluetooth 4.2 (AptX och SBC-stöd), aux 3,5 mm
Batteritid: Upp till 24 timmar
Frekvensåtergivning: 20 Hz – 20 kHz
Handsfree-funktion: ja
Vikt: 245 gram
Övrigt: Inbyggd Google Assistent
Rek. pris: 5 490 kronor
Pris: Från 4 890 kronor via Prisjakt

plus

Sjukt snygga.
Komfortabla, även under längre perioder.
Låter fantastiskt.
Effektiv ANC.

minus

Kostar fläsk.
Saknar ljudinställningsmöjligheter (ingen dedikerad app).