Efter vårt test av P40 förra veckan råder det inga tvivel om att Huaweis nya mobiler är ute efter att fortsätta konkurrera med varumärken som Apple och Samsung i Sverige. Pro-modellen fick toppbetyg för prestanda, kamera och batteritid – men likväl går det inte att komma ifrån faktumet att Huaweis nya telefoner saknar en nyckelingrediens: Google Mobile Services.

Välja mobil utifrån kamera – tänk på detta innan köpet

Kan man få mobilköparna att frångå intrampade vägar med Play-butiken, Google Maps, Gmail och alla andra Google-appar vi vanligen förknippar med en Android-upplevelse? Huaweis nordiska konsumentchef Jacky Zhao tror det – men är tydlig med att det är en ödmjuk satsning man nu ger sig in på.

– Titta på hur smartphone-upplevelsen formats och förändrats de senaste tio åren. Saker vi idag tar för givet fanns inte på kartan när Android lanserades, men användarna tog snabbt till sig den nya tekniken och växte tillsammans med den. På samma sätt måste Huawei och alla andra idag ta hänsyn till hur mobilanvändandet kan se ut på fem-tio års sikt.

Jacky Zhao menar att satsningen på Huawei Mobile Services och appbutiken App Gallery, när allt kommer omkring, faktiskt är ganska vältajmad.

– Vårt ekosystem är ledande i Kina, och nu är tiden kommen att ta satsningen till västvärlden. App Gallery har 1,3 miljoner registrerade mjukvaruutvecklare, så man kan verkligen inte säga att vi startar från scratch. I nuläget lägger vi mycket fokus på att skapa ett enhetligt operativsystem som kan användas på alla möjliga prylar du kan tänkas vilja koppla upp.

Men är användarna verkligen redo att ta till sig Huaweis nya satsning?
– Ja det tror jag, framför allt när det kommer till Norden där vi är starka sedan tidigare. Alla appar vi i Sverige tar för givet kanske inte finns på plats ännu, men vi har ett stort team som är helt dedikerat till att skapa nya samarbeten med svenska apputvecklare.

Bank-ID är redan klara för Huaweis App Gallery. Samma dag som vi pratar med Jacky Zhao står det klart att även pengaöverföringsappen Swish kommer att finnas på plats när Huawei P40-serien och den vikbara mobilen Mate Xs släpps till försäljning. Fler tillkommer sannolikt inom kort.

I vårt test av P40 Pro använde vi flera kortsiktiga lösningar för att komma runt en del av Huaweis approblem. Egna mjukvaran Phone Clone kan flytta över appar från din tidigare telefon, vilket fungerar i de flesta av fallen. En del utvecklare erbjuder dessutom appnedladdning på sina hemsidor, exempelvis Facebook och Instagram. I vissa fall kan sajter och snabbgenvägar ersätta regelrätta appar.

P40 "ett viktigt första steg"

Konsumentchefen sticker inte under stol med att P40 blir en enormt viktig lansering i Europa.

– Otroligt viktig. Tittar vi på teknikutvecklingen framåt kommer smarttelefonen fortsatt att stå i centrum. Det här blir våra första mobiler som står på egna ben avseende app-ekosystemet och Huawei vill kommunicera till såväl partners som användare att vi är redo, säger Jacky Zhao.

Huawei ser på P40-serien som "ett första steg på en lång resa" och under intervjun betonas vikten av att vara ödmjuk flera gånger. I det begreppet ingår bland annat tät dialog med användarna, men också att vara öppen och samarbetsvillig gentemot Google och andra partners.

– Vi skulle gärna erbjuda Googles appar i App Gallery och har fortsatt som mål att vara en viktig del i Android-ekosystemet med allt vad det innebär, avslutar Jacky Zhao.