Den kinesiska mobiltillverkaren Huawei gör ingenting halvdant. Med en till synes outtömlig krigskassa har företaget de senaste åren stärkt sina positioner på flera håll i Europa. Sverige är inget undantag. Vid påkostade lanseringsevenemang har företaget spottat ur sig topptelefoner och sedan marknadsfört dessa med lokala a-kändisar som Danny Saucedo, Zara Larsson och Sarah Sjöström.

Kostar det så smakar det, om vi ska vända på talesättet. Förra året ökade Huawei sin del av Sverigekakan från 8 till 16 procent, samtidigt som försäljningen ökade med hela hundra procent. Globalt sett var man en av få smartphonetillverkare som över huvud taget kunde visa positiva besked när statistiken räknades ihop. 

I mitten av 2019 ser läget – milt uttryckt – lite mer ansträngt ut. I det pågående handelskriget mellan USA och Kina har Donald Trump utlyst ett nationellt nödläge för att få till en handelsblockad mot bland andra Huawei. Google meddelade snabbt att man rättar sig i ledet och upphör med Android-samarbetet, vilket omfattar kritiska appar som Gmail, Maps och Youtube. Den för Huawei lika essentiella chiptillverkaren Arm gav sedermera ett likartat besked.

Den 19 augusti ska blockaden träda i kraft om ingenting händer i frågan. Medierapporteringen har kantats av svarta rubriker om huruvida Huawei kommer att överleva på smartphonemarknaden, men också av ryktesspridning om satsningarna på ett eget operativsystem. Som svar har Huawei sjösatt egna sajter under flaggen Huawei Matters, där företaget svarar på vanliga frågor och ger sin version av händelserna.

Såväl Huawei som Google har lovat att befintliga modeller kommer att förses med uppdateringar precis som tidigare, men också ha fortsatt tillgång till Play-butiken och Googles egna appar. Men exakt hur det blir med framtida modeller är mer oklart. Och hur blir det med nya Android-versioner? 

Nordenchefen: "En intressant utmaning"

M3 besökte Huaweis Sverigehögkvarter i Kista för att känna på stämningen och få en pratstund med företagets nordiska konsumentchef Jacky Zhao. Vi blev inte speciellt mycket klokare när det kommer till rena sakfrågor – mycket är fortfarande skrivet i stjärnorna – men en sak vet vi: Huaweis kärleksförklaring till Sverige visar inga tecken på att mattas av.

– Svenskarna är välinformerade och gör bra val, vilket gett oss en stark tillväxt i premiumsegmentet. Särskilt våra satsningar på kamerateknik har betalat sig här, och vi fick ett stort genomslag med fjolårets P20 Pro. I år är det samma sak med P30-serien som gått väldigt bra, konstaterar Jacky Zhao.

Även om Huawei är under hård press – inte minst pr-mässigt – väljer han att se med tillförsikt på framtiden.

– Det finns i vårt dna att hantera svåra utmaningar. Huawei grundades 1987 med 5 000 dollar på fickan. Förra året tjänade vi 106 miljarder dollar. Utmaningar och svårigheter gör oss starkare. När sådant här (handelsblockaden, reds anm.) inträffar blir det en intressant utmaning att hantera det, säger Jacky Zhao.

Vi påtalar den oro vi sett manifesteras hos svenska Huawei-användare angående framtiden. Vad finns det egentligen att säga om Huaweis framtid på mobilmarknaden?

– Sverige är en långsiktig, seriös satsning för oss. Oavsett vad som händer framåt kommer användarna att gynnas av den kvalitet och de pålitliga lösningar som vi blivit kända för.

Jacky Zhao utvecklar:

– Det viktigaste är att de modeller som nu finns på marknaden och säljs av oss och våra partners inte kommer att påverkas. Enheterna kommer att få alla nödvändiga uppdateringar. Kunderna behöver inte oroa sig för det. Inte heller våra partners och återförsäljare behöver känna oro.

En fråga som är svårare att få grepp om rör den om framtida Android-uppdateringar. Till hösten släpps Android Q, och många undrar om Huaweis senaste mobiler kommer att få ta del av det. På en brittisk faq-sida skriver tillverkaren att man "ser självsäkert" på Android Q-frågan avseende exempelvis P30- och Mate 20-serierna. Den svenska motsvarigheten skriver bara "Mer detaljer kommer att släppas i framtida systems uppgraderingsnotiser".

Inte heller Jacky Zhao kan ge något definitivt svar.

– Vi arbetar fortsatt för att våra användare ska få de senaste uppdateringarna. Angående Android Q får vi se framåt hur det utvecklar sig. När vi vet mer kommer vi att delge er information.

Hur ser er relation med Google ut?
– Den är fortsatt stark och ömsesidigt viktig. Vi är otroligt tacksamma gentemot alla våra partners, de har gjort våra framgångar möjliga. Alla relationer är win-win. Vi vill fortsätta jobba med dem.

Mate 20 Pro
Oktober 2018: Huawei lanserar topptelefonen Mate 20 Pro, som får näst högsta betyg i M3:s test.

Efter att Google meddelat att man klipper banden med Huawei dröjde det inte länge innan det började spridas flera rykten om att den kinesiska tillverkaren intensifierar arbetet med ett eget operativsystem. Men på sina informationssidor bemöter företaget ryktena i svävande ordalag och nöjer sig för närvarande med att konstatera att man ”fortsätter prioritera utvecklingen och användandet av Androids ekosystem”.

– På Huawei strävar vi enbart efter att förmedla den bästa användarupplevelsen. Vi är öppna för att arbeta med många olika partners - oavsett om de är baserade i USA, Korea eller Tyskland, kommenterar Jacky Zhao.

Desto mer konkret blir han när vi frågar om det framgångsrecept som fått Huawei att stiga som en raket på försäljningslistorna de senaste åren. Att företaget har sina senaste flaggskeppsmobiler att tacka för mycket står klart, men enligt konsumentchefen finns det mer än så att peka på:

– Vi satsar enormt mycket på forskning och utveckling, mer än 45 procent av våra anställda är verksamma inom det området. Minst tio procent av det vi tjänar varje år återinvesteras i innovationsarbete. För Sverige specifikt har vi ett väldigt starkt team med anställda som fungerar väldigt bra som en brygga mellan Huawei och det svenska samhället. De vet hur man kommunicerar med kunderna och kan leverera rätt budskap.

Givet omständigheterna har Jacky Zhao onekligen en positiv syn på framtiden.

– Jag tror fortfarande att vi har det som krävs för att fortsätta växa och är väldigt positiv. Vi fortsätter investera i den svenska marknaden på en mängd olika sätt med datorer, smartphones, surfplattor och klockor. Vi känner oss bekväma och självsäkra här.

USA:s smocka mot Huawei – det har hänt

15 maj: USA:s president Donald Trump utlyser nationellt nödläge. Syftet är att stoppa amerikanska företag från att använda teknik från företag som anses utgöra ett nationellt säkerhetshot. Strax efteråt meddelar handelsdepartementet att man satt upp Huawei på en "entity list" – på vilken listade företag förbjuds från att köpa delar och komponenter från amerikanska företag.

Donald Trump
Foto: PixabayUSA:s president Donald Trump har utlyst ett nationellt nödläge för att stoppa företag som uppges hota rikets säkerhet från att göra affärer med landet.

19 maj: Google rättar sig i ledet och meddelar att man klipper väsentliga band med Huawei. Rent konkret innebär det att samarbetet kring viktig mjukvara, som Android- och säkerhetsuppdateringar och Google-appar som Maps, Gmail och den centrala Play-butiken inte längre kommer att kunna nyttjas av Huawei. Google meddelar också att modeller som redan finns på marknaden inte omfattas av åtgärden.

22 maj: Den brittiska chiptillverkaren Arm bryter med Huawei. Anledningen är att företaget använder amerikansk teknik i sina komponenter. Ett allvarligt slag mot den kinesiska mobiltillverkaren, som i stor utsträckning förlitar sig på Arm-komponenter i tillverkningen av sina smartphones. Under de påföljande dagarna meddelar flera centrala aktörer att de avslutar sina olika samarbeten med Huawei.

28 maj: Huawei skjuter ned intensiva rykten om att man lanserar ett eget operativsystem i juni. Ryktet uppges ursprungligen ha kommit från en Huawei-anställd som menar att företaget varit snabbt med att få klart ett eget alternativ till Googles Android. Men juni-ryktet förnekas bestämt av mobiltillverkaren.

7 juni: Facebook uppger att man slutar förinstallera sina appar på Huaweis telefoner. 

10 juni: Den vanligen välinformerade sajten XDA-Developers rapporterar att Huawei arbetar intensivt med att sälja in sin egen appbutik – App Gallery – till utvecklare som vanligen huserar på Google Play Store.

13 juni: Nya rykten florerar om Huawei-satsningar på ett eget mobiloperativsystem. Tillverkaren ansöker om varumärkesskydd för namnet i Peru. Samtidigt spekuleras det om att man överväger det Linuxbaserade operativsystemet Sailfish OS för framtida mobiler.

21 juni: Huawei säger sig vara förvissat om att företagets senaste toppmobiler i Mate- och P-serierna kommer att kunna uppdateras till Googles kommande Android Q. Googles nästa version av Android släpps skarpt under hösten 2019.

19 augusti: USA:s blockad träder i kraft om situationen förblir densamma som nu. Men innan dess väntar en lång sommar av rykten, ordkrig och osäkerhet.

Huawei P30 Pro Dual SIM (6GB RAM) 128GB Pris vid test: 8790 kr.

Bästa pris just nu: 7500 kr