Samsungs eget system för styrning av företagets – men också andra aktörers – uppkopplade hemmaprylar har till sist släppts i Sverige. Navet i det hela är styrenheten Smart Hub V3, som sedan kopplar samman alltifrån telefoner, surfplattor, vitvaror och tv-apparater till uppkopplade element och smart belysning till ett uppkopplat hem.

Stöd finns också för automation, för att exempelvis få en notis på tv:n när tvätten är klar. I Samsungs egna Smartthings-serie ingår bland annat olika sensorer och kameror.

– En bra start för att komma igång är att öppna Smartthings-appen och se hur många smarta produkter som redan finns i hemmet. Många har säkert fler smarta produkter hemma än de tror, säger Oscar Nöjd, affärsutvecklingschef på Samsung IM i Norden i ett pressmeddelande.

Samsung Smart Things
Foto: Samsung

Smart Hub V3 har även stöd för de öppna nätverksstandarderna Zigbee och Z-wave, så tusentals produkter från andra tillverkare kan också användas i samma system. Hubben behövs alltså för komma igång i smart Samsung-hem. Den kan köpas från Elgiganten och från Samsungs svenska hemsida för 920 kronor.