För några veckor sedan fälldes en 52-årig man för brott mot den så kallades BBS-lagen, detta efter att i rollen som administratör för Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige” ha låtit åtta rasistiska kommentarer stå kvar. Nu står det klart att mannen har överklagat domen till hovrätten.

– Varför skulle min klient just lämna dessa åtta kommentarer? När han blockerat 10 000-tals medlemmar och tagit bort 100 000-tals straffbara kommentarer, säger mannens advokat Torbjörn Olsson till SVT Nyheter.

Enligt tingsrätten kan det inte bevisas att 52-åringen sett de rasistiska kommentarerna, men han anses enligt domen ha hållit sig ”medvetet okunnig om dessa”. Därför dömdes han till villkorlig dom och 60 dagsböter om 320 kronor vardera.

Sedan tidigare har mannen bett medlemmar i Facebook-gruppen att via Swish skicka pengar för att hjälpa honom att betala sina böter.

Fakta

Svensk lag om vem som ansvarar för innehållet på allmänna forum på internet eller i andra datornät. Lagen kräver bland annat att den som tillhandahåller ett sådant forum ska hålla uppsikt över det som publiceras och ta bort inlägg som strider mot lagen, till exempel otillåtna personuppgifter, bilder på sexuella övergrepp mot barn och hets mot folkgrupp. Källa: Computer Swedens it-ordlista