Testad produkt: Benq GV1
Pris: 3 997 kronor hos Proshop.

GV1 är en ny miniprojektor från Benq. Miniprojektorer är oftast tänkta för jobbsituationer, men Benq kallar sin för en projektor för underhållning, och fokuserar på sådant som mediaströmning.

Till det yttre är den inte så minimal som en del konkurrenter. Den är ett litet torn med bas på åtta gånger åtta centimeter och drygt 15 centimeter på höjden, där större delen tas upp av en högtalare i botten. Själva projektorn sitter monterad på en led högst upp, vilket gör att den går att tilta bakåt upp till 15 grader. Innebär det skev projicering på en vägg har den bra automatisk eller manuell keystonefunktion i höjdled för att korrigera det. I sidled bör du dock placera och rikta den rätt, annars blir bilden sned.

Det kan också vara en frustrerande upplevelse att ställa in skärpan. Det gör du med en liten mekanisk ratt på sidan, och den måste stå exakt rätt för att det ska bli skarpt. Det här är inget unikt problem för GV1, de flesta miniprojektorer har liknande fokushantering, men vi tycker att de alla borde kunna lösa det bättre.

Benq GV1 projektor
Projektordelen sitter stadigt på en tiltbar "nacke".

Begränsad upplösning, bättre ljus och färger

Projektorn är en ganska typisk miniprojektor med dlp-teknik och rätt så låg upplösning, 854 x 480 bildpunkter. Det gör att man aldrig får någon direkt skärpa i bilden. Den stödjer full hd-bildkällor, men upplösningen är alltså ungefär som en traditionell dvd. Det fungerar mycket bättre för film och foton än för till exempel en presentation med mycket text i. Kontrast och färgåtergivning är dock övertygande för en så här kompakt projektor.

Du får relativt god ljusstyrka, uppgiven till 200 lumen. Projektorer i denna storlek är för det mesta svagare, ibland så lite som 50 lumen, men det finns enstaka på upp till 300. Detta avgör hur stor bild du kan få, det vill säga hur långt från en yta du kan projicera, innan bilden blir för mörk.

Men Benq GV1 får du en ljus och klar bild i ungefär 55-65-tumsformat, lagom för film i ett medelstort nersläckt rum. Det är också stor skillnad på hur mycket ljus du får ut om du har strömadapter inpluggad eller kör på batteri. Med strömkabel inpluggad kan du köra minibio i större format så länge rummet är hyfsat mörkt, upp till ungefär 100 tum innan det blir för blaskig bild.

Du kan välja mellan en handfull bildprofiler med namn som Vivid TV, Cinema, Sport och Presentation. Skillnaden på dem är inte så påtaglig, vi får aningen olika färgtemperaturer och kontrast, men mest marginellt.

Benq GV1 amslutningar
Strömingång och en usb med displayportstöd. Det är samtliga fysiska kontakter.

Mycket ljud trots litet format

GV1 har som sagt en ovanligt biffig inbyggd monohögtalare på fem watt, som levererar riktigt fyllig bas och mellanregister. Det är mycket tryck för det lilla formatet, men den där riktiga finessen i ljudet uteblir. Den är bäst på miljöljud och röster, men har lite för platt diskant för musik. Det rister lite i högtalarna om vi pressar upp volymen till max, men det ska för det mesta inte behövas.

Även ljudet kan ställas in med en handfull förinställda profiler för film, musik, sport och så vidare. Men här hör vi faktiskt ingen som helst skillnad på dem. Möjligtvis har sportläget marginellt svagare bas än de andra. Kör du bara musik så rekommenderar vi att du ställer GV12 i bluetoothläge och ansluter som en högtalare från en mobil. Då stängs projektordelen av, och därmed också dess annars konstant aktiva fläkt.

På ovansidan av enheten sitter på-knapp samt touchkontroller för volymkontroll och växling mellan wifi- och bluetoothläge. Huvudsakligen kontrolleras den dock med en snygg liten fjärrkontroll med ett fyrvägskors och en handfull knappar för menynavigering.

Benq GV1 fjärrkontroll
Fjärrkontrollen är välbyggd och snygg, men lite för liten för att vara superbekväm att använda.

Projektorn har bara en fysisk bildingång, displayport via usb-c. Här kan du också ansluta en usb-lagringsenhet för mediauppspelning. En usb-c till usb-c-kabel ingår. Tyvärr går det inte att bara skaffa en hdmi-till usb c-adapter och plugga in, så vill du ansluta en dvd eller en spelkonsol behöver du dessutom en hdmi- till displayport-adapter emellan. Inga adaptrar ingår, inte ens från usb typ a.

Android, men inte på riktigt

Projektorns egna gränssnitt liknar mest en smart-tv, och är byggt på Android. Vilken version av Android framgår ej, och är inte heller så viktigt, eftersom det inte är ett standard-gränssnitt och vi inte har tillgång till vanliga Android-inställningar appar och funktioner.

Men vi kan köra nerladdade appar. Dock bara från en speciell appbutik som heter Aptodie och som har ett begränsat utbud. Google Play-butiken och Play Services finns inte tillgängligt och går inte att ladda ner.

I Aptodie får vi tag på en handfull appar av intresse, såsom Google Play Musik och Spotify, Youtube, VLC, Plex, SF Anytime, Netflix, HBO, Prime Video, Viaplay, och en handfull sociala appar som Facebook och Twitter, men inte till exempel Instagram.

Många appar i butiken är dessutom gamla eller sämre tredjepartsalternativ. Till exempel saknar Youtube-appen möjlighet att logga in och den är tyvärr också väldigt rörig att navigera och att söka i, och det innebär frustrerande runtstegande i ett virtuellt tangentbord med fjärrkontrollen.

Benq GV1 gränssnitt
Inte riktigt Android-TV, men någon sorts Android-baserat system med begränsad funktion.

Bra spegling, när det fungerar

Enklaste sättet att få innehåll i projektorn är istället att strömma från en mobil. Du ansluter till ditt lokala wifi och på en dator med Chrome eller en Android-mobil ansluter du till den som till en Chromecast. Då kan den spegla skärm eller strömma media till enheten direkt från appar (beroende på om appen har eget casting-stöd).

För Mac-datorer och Iphone finns stöd för Airplay med i stort sett samma funktion, men med vissa begränsningar. Vi kan till exempel inte strömma inifrån Netflix. Tyvärr verkar inte Miracast och vanlig trådlös bildskärm heller fungera. Inget dyker upp när vi söker efter en sådan i Windows.

Av någon anledning har vi även svårt att få bra audiosynk när vi castar till den från en Windows-dator. Vi får till och från en aning fördröjning och ofta korta hack i ljudet. Det är inget problem om vi kör från en Android-telefon, bluetooth, systemets egna appar eller ansluter med displayport, så det är inte ett generellt ljudproblem.

Ett sätt att åtgärda det är genom att slå på funktion för lokal hotspot i projektorn. Då kan vi ansluta direkt till den. När vi strömmar från datorn på det sättet försvinner problemen. Tyvärr innebär det att både dator och projektor blir bortkopplade från internet, så det enda som går att strömma är lokalt lagrade media.

Benq GV1 finns att köpa i en handfull svenska butiker. Tillverkarens rekommenderade pris ligger på 4 490 kronor, men den går för det mesta att få tag på för några hundralappar mindre.

Benq GV1 ovansida
Viktigaste kontrollerna hittar vi också på ovansidan. Med de kan du använda GV1 som bluetooth-högtalare utan att behöva ta fram fjärren.

Omdöme

GV1 är en mångsidig liten projektor som kombinerar kraftfull om än inte klockren resehögtalare på bluetooth med en kompetent projektor som är lätt att ansluta till över wifi, speciellt med en mobiltelefon. Vi hade hoppats på möjlighet att enkelt ansluta hdmi-enheter, och kan Benq trimma casting-kvaliteten från datorer vore vi tacksamma. Rörig och ojämn kvalitet på apputbudet är ett klart minus, och navigering i systemet kan vara frustrerande. Hade GV1 kommit med riktiga Android TV och Play Butik-stöd hade det blivit ett vassare betyg.

Specifikationer

Produktnamn: Benq GV1
Testad: Juni 2019
Tillverkare: Benq
Bildstorlek: 854 x 480 bildpunkter.
Teknik: Dlp.
Ljusstyrka: 200 ansi lumen.
Kontrast: 100 000:1.
Ingångar: Usb-c med displayport 1.1.
Trådlöst: Wifi, bluetooth
Strömning: Google Cast, Miracast, AirPlay
Övrigt: 5W monohögtalare, inbyggt Android, inbyggt batteri (ca 3h strömmad video)
Mått: 8 x 8 x 15,5 cm.
Vikt: 0,71 kg.
Rek. pris: 4 490 kronor.
Pris: 3 997 kronor hos Proshop.

plus

Ljus- och ljudstark.
Många smarta funktioner.
Praktisk form.
Inbyggt Android och app-butik.

minus

Begränsat med appar.
Vissa problem med casting.
Få vanliga bildingångar.

Betyg 4 av 5

Benq GV1 Pris vid test: 3899 kr.

Bästa pris just nu: 4015 kr