Testad produkt: Samsung Galaxy Fit-e
Pris: Från 269 kronor hos Prisjakt.

För den som inte vill eller kan avvara en tusenlapp för ett aktivitetsarmband – men inte vill gå miste om särdeles mycket av det som erbjuds i Galaxy Fit – finns även ett budgetalternativ från Samsung. Galaxy Fit-e heter det, och skrapar bort i stort sett all lyx från produkten, men utan att tulla speciellt mycket på den rena funktionaliteten. I skrivande stund kan du få tag på Galaxy Fit-e för 350 kronor, vilket är löjligt lite pengar i sammanhanget.

Läs även: Test av Samsung Galaxy Fit

Här finns ingen amoled-färgskärm, inga svepgester och inte samma notifikationshantering som hos storasyskonet. Designen är både sparsmakad och diskret, och utåt sett är det inte någon enorm skillnad mot Galaxy Fit. E-varianten är något mer slimmad, men väger också mindre (15 gram), vilket gör att det faktiskt är ännu bekvämare att ha på sig. Saknas gör den metalliska "ram" som kringgår skärmytan på Galaxy Fit, vilket gör att enheten känns aningen mer plastig. 

Dutt i stället för svep

Navigationen är här baserad på duttar i stället för svep. vilket är mycket mer omständigt om du snabbt vill kunna hitta till rätt skärm. Fortfarande är det Realtime OS som används, och även Fit-e har stöd för ett fåtal widgets som du kan välja att visa på de olika skärmarna. Dessa inkluderar väder, steg, puls och annat smått och gott.

Samsung Galaxy Fit-e

Skärmen är en monokrom pm oled-variant, med en riktigt låg upplösning om 128 x 64. Det är inga problem att läsa informationen på den eller så, och så länge man är medveten om att Samsung här prioriterar funktion före form är det ingenting att direkt gnälla på. Storleksmässigt får vi bara 0,74 tum att leka med, och enorma skärmkanter som dock inte syns om du inte betraktar displayen riktigt noga.

Den minimala skärmen gör inte notifikationerna någon större rättvisa. Du kan välja vilka appar som ska få skicka sådana till Galaxy Fit-e, men när de väl dyker upp syns de bara i ett par sekunder för att sedan försvinna för gott. Du kan inte heller vidta några åtgärder på aviseringarna, och det kan vara väl värt en avvägning om inaktivering om du vill kunna spara på armbandets pyttelilla batteri om 70 mAh. 

Batteritiden imponerar inte

Trots att skärmtekniken är långt mindre sofistikerad och resurskrävande än hos Galaxy Fit lyckas vi tyvärr inte få ut samma långa batteritid ur e-varianten. Knappt fyra dagar klarar vi oss innan vi får placera armbandet i den medföljande laddaren, och även där har Samsung sparat på krutet rent formmässigt. Sladden är onödigt kort och vi måste lirka och klicka oss fram en stund innan armbandet sitter på plats i den. Ingen höjdare.

Galaxy Fit-e

En av anledningarna till den kortare batteritiden torde vara att pulsmätaren är igång hela tiden. Med Galaxy Fit kunde vi välja mer exakt när vi ville mäta pulsen, men sådana valmöjligheter saknas helt enkelt här. Vi menar det när vi säger att funktionsutbudet verkligen är barskrapat – men vad mer kan man förvänta sig av en teknikpryl som inte kostar mer än ett par hundralappar?

Sett till mängden tillgängliga träningsprogram blir vi inte besvikna. Däremot finns det i Fit-e färre aktiviteter som kan spåras per automatik. Dessa är endast tre till antalet: löpning, gång och dynamisk träning. Resten får du själv ange i hälsoappen vad som ska spåras. Sömnmätningen är lite mindre avancerad, men här finns i alla fall samma typ av stressmätning som i det dyrare Galaxy Fit-armbandet.

Omdöme: Extremt avskalat – och prisvärt

Ska du välja en Galaxy Fit eller en Galaxy fit-e? Det beror på vilken lyxkänsla och möjlighet till detaljstyrning du vill uppnå. Fit-e är inte ens hälften så dyrt som det förstnämnda alternativet, och skalar inte bort besparingen fullt ut med sina mindre avancerade funktioner. Det är helt enkelt ett väldigt prisvärt armband, som inte gör något mer än det absolut nödvändiga (och ibland inte ens det).

Läs även: Test av Samsung Galaxy Fit

Specifikationer

Produkt: Samsung Galaxy Fit-e.
Produkttyp: Aktivitetsarmband.
Tillverkare: Samsung.
Testad: Juni 2019.
Skärm: 0,74-tums pm-oled, upplösning 128 x 64 pixlar.
Sensorer: Pulsmätare, accelerometer.
Anslutningar: Bluetooth.
Operativsystem: FreeRTOS.
Batterikapacitet: 70 mAh.
Batteritid: 4-5 dagar.
Övrigt: Vattentät ned till 50 meter, sömnmätning, stegräkning.
Mått: 40,2 x 16 millimeter
Vikt: 15 gram.
Rek. pris: 490 kronor, men kan hittas billigare.
Pris: Från 269 kronor hos Prisjakt.

plus

Löjligt billigt.
Väger och känns väldigt lite.
Funktionsrikt sett till priset.

minus

Batteritiden (och laddaren) kunde ha varit bättre.
Begränsade inställningar och kontrollmöjligheter.
Osmidig och lite buggig navigation.

Betyg 4 av 5

Samsung Galaxy Fit e Pris vid test: 269 kr.

Bästa pris just nu: 311 kr