Snart är 5g här, och branschen svämmar nästan över av förväntningar. Med teoretiska hastigheter på upp till flera gigabit per sekund kommer nästan vad som helst hämtas omedelbart. Så är tanken i alla fall. Hur snabbt det blir i genomsnitt för verkliga användare återstår att se. Och hastighet är inte allt.

Cnet har testat 5g-prestanda i Australien där operatören Telstra har börjat rulla ut tekniken i vissa delar av Sydney. Hastigheten lever klart upp till förväntningarna – att ladda ner ett två gigabyte stort spel tog 54 sekunder över 5g-nätet men 5 minuter och 55 sekunder – sex gånger längre – över bredband med 100 megabit per sekund.

Hastigheterna varierade dock kraftigt, och Cnet upptäckte baksidan av supersnabb hastighet: Hög dataförbrukning. Efter ungefär 25 minuter fick Cnets testare Daniel van Boom upp en varning från Telstra att hälften av månadens datapott på 20 gigabyte var använd.

Det här har länge varit ett problem även med 4g-nät, att de flesta användare har större problem att få datapotten att räcka än de har med långsamma hämtningar. Och det lär alltså inte bli bättre om inte operatörerna kraftigt höjer datamängderna.