Oavsett hur länge du har fotograferat med utrustningen du använder finns det alltid massor av tillbehör som gör ditt fotande ännu roligare, och som såklart även gör resultatet bättre. Här listar vi några av prylarna som står på våra önskelistor i sommar.

Läs också: 10 kompakta kameror – som gjorda för vloggaren

Vattenpass

Inga fler sneda foton

Har du problem med att många av dina bilder blir sneda och vinda? Med det här vattenpasset behöver du aldrig mer oroa dig! Kuben fästs i blixtskon och låter dig hålla kameran rakt i alla tre riktningar. Kompatibel med både Canon- och Nikon-kameror.

3-vägs vattenpass för blixtskon
Pris
: 62 kronor hos CDON.


Ryggsäck kamera

Värsta väskan

Med en rymlig, smart och säker väska slipper du oroa dig om du kommer få med dig all din utrustning på dina fotoäventyr. Den här väskan från Rollei är inte bara snygg, den är praktisk också. Här får bland annat plats med upp till tre extra objektiv, en 13-tums laptop och ett stativ, utöver din kamera såklart.

Rollei Vintage Photo Backpack
Pris
: 693 kronor hos CDON.


Portabel studio

Portabel studio

Fotograferar du mycket produktbilder, till exempel för sociala medier? Få till proffsiga fotografier som dessutom är lättare att frilägga senare med en portabel fotostudio! Det finns massor av olika "fototält" på marknaden. Till exempel det här som mäter 40x40 centimeter och som dessutom kommer med två ledlampor och fyra olika bakgrundsdukar.

Camlink Ljustält för produktfotografering LED
Pris
: 699 kronor hos Kjell och Company.


Gimbal

Stabilt material

Vill du få till sådana där mjuka svepningar som kännetecknar stora, proffsiga produktioner? Du behöver inte investera i några klumpiga ställningar för tiotusentals kronor – numera finns det flera smidiga så kallade gimbals med inbyggt gyro som kirrar biffen lätt som en plätt.

Beroende på vilken typ av kamera du använder finns det massor av olika alternativ att välja mellan. En av de modeller som är kompatibel med de flesta kameror är DJI Ronin-S. Förutom stabila videoklipp fungerar Ronin-S utmärkt som stativ och kan till exempel användas för att få till en snygg timelapse eller panorama. Gimballen kan styras med hjälp av reglagen eller med tillhörande app, som dessutom innehåller fler roliga funktioner. Fungerar med systemkameror, med eller utan spegel, som väger upp till 3,6 kilo.

DJI Ronin-S
Pris
: 6 995 kronor hos Coolstuff.


Självutlösare

Styr kameran med mobilen

Fjärrutlösare är en fotografs bästa vän, och 2019 är det en smart sådan som gäller. Miops Smart Trigger kopplas till din mobil och använder bland annat mobilens sensorer för att göra din kamera ännu smartare. Förutom att styra din kamera på distans med hjälp av tillhörande app kan du till exempel låta kameran ta en bild automatiskt vid ljud- eller ljussignaler. För att använda fjärrutlösaren behövs en adapter som kopplas till din mobils hörlursuttag – finns att köpa bland annat hos Dustinhome här till Canon, Nikon och Sony.

Miops Smart Utlösare
Pris
: 1 990 kronor hos Dustinhome.


Frameo

Smart ram visar alla dina bilder

Svårt att bestämma dig för vilken av alla dina alster du ska rama in och ställa ut där hemma? Med en smart ram behöver du inte längre välja! Här kan du skapa ett bildspel och visa upp alla fotografier du har tagit. Inte nog med det, du kan även dela med dig av dina mästerverk till andra med samma ram. Finns i svart eller vitt utförande i storlekar mellan 7 och 15,6 tum.

Frameo Digital Fotoram
Pris
: 799-2 299 kronor beroende på storlek hos Coolstuff.


Externt objektiv

Linser till mobil

Plötsligt sker det som inte får hända: en makalöst vacker scen uppenbarar sig framför dig, alla förutsättningar är otroligt nog helt perfekta. Förutom en sak – du har glömt kameran! Mobiltelefonen har vi förstås nästan alltid med oss, men ibland räcker inte kameran riktigt till. Ge din mobilkamera superkrafter med hjälp av ett externt objektiv! Oavsett om du vill ha fisheye-effekt, bättre makrobilder eller zoom finns detta att köpa till.

Alla mobiltelefoner är byggda olika, så beroende på villken lur du använder finns det lite varierande alternativ. Har du en Iphone erbjuder Olloclip en mängd olika objektiv och set, beroende på vilken modell du har. Iphonebutiken säljer de flesta.

En annan, lite billigare variant som ska fungera även med andra mobiler är det här kitet som kommer med hela fem olika objektiv, bland annat ett tele och ett vindvinkelobjektiv, för 239 kronor hos CDON. Glöm inte att dubbelkolla att objektivet är kompatibelt med just din mobil.


Lume Cube Blixt

Smart blixtkub

Visste du att ordet fotografi kommer från grekiskan och betyder måla med ljus? Ta till nya penslar i ljusmålandet med hjälp av en extern blixt! Oroa dig inte, du behöver inte bära med dig på några klumpiga pjäser. Den här lilla kompakta kuben kan tas med på alla fotosessioner och kommer med massor av smarta funktioner. Den kopplas till din mobil via bluetooth och styrs via tillhörande app. Självklart har den inbyggd optisk sensor och kan fästas på stativ vid behov.

Lume Cube
Pris
: 995 kronor hos Coolstuff.