Testad produkt: Denon AH-GC30
Pris: Från 3 094 kronor hos Amazon Sverige

Att Denon kan det här med ljud behöver knappast understrykas och produktportföljen inom en mängd kategorier är gedigen. Brusreducerande hörlurar är fortfarande stekhett och det är minst sagt märkligt att det tagit så pass lång tid för tillverkaren att få fram några nya produkter i segmentet. Men nu är de här och våra förväntningar är minst sagt högt ställda.

Hörlurarna levereras i en ganska anonym och trist pappkartong som förmedlar en nästintill ”billig” känsla. I vanlig ordning kan man säga, för så här har det sett ut under en längre tid när det gäller just hörlurar från Denon. De lägger kanske allt krut på själva produkten snarare än på förpackningen – eller vi får åtminstone hoppas att så är fallet. Men första intrycket är nog så viktigt och det blir något av en antiklimax när vi lägger vantarna på produktförpackningen – speciellt med tanke på att AH-GC30 betingar närmare 4 000 kronor.  

Lyckad design

Som tur är dras mungiporna uppåt när vi väl packat upp hörlurarna. Här är kvalitetskänslan betydligt högre och designen är verkligen lyckad. Testexemplaret är i vitt utförande (modellen finns även i svart) där fästet för kåporna bryter av snyggt i guld. Här finns en hel del plastdetaljer för att hålla nere vikten men den håller hög klass och den konstläderklädda bygeln levererar en lyxig känsla.

Samma material hittar vi på öronkuddarna som är fyllda med memoryskum och komfortmässigt har Denon här lyckats rejält. Trots flera timmars användande blir det aldrig påfrestande trots ett relativt fast grepp om hjässan.

Denon AH-GC30

I underkant på höger kåpa är majoriteten av funktionsknapparna placerade. Här kan man tycka att Denon kunde ha lyxat till det med touchkontroller, men istället är det här tydligt utmejslade fysiska knappar i hårdplast med vilka du styr uppspelning, volym samt aktiverar den aktiva brusreduceringen med. Bredvid dessa är minijack- samt usb-kontakten placerade. Varför man här valt en äldre micro-usb- anslutning istället för usb-c känns onekligen märkligt, med tanke på att GC30 är en helt ny modell. Just knappsatsen känns lite budget och är inte helt enkel att komma överens med om vi ska vara helt ärliga. Exempelvis får vi aldrig till det med spårbyte – tre tryck på ”play”-knappen för att stega tillbaka fungerar inte hur vi än försöker.

På vänster kåpa finns endast en knapp, och med den styr du samtalsfunktionerna avvisa eller svara samt aktiverar telefonens röststyrningsfunktion genom att trycka in den under några sekunder. Två snabba tryck och du får återstående batteritid uppläst av en syntetisk röst.

Röstguidning som plågar oss 

Just röstguidningen är en historia för sig. Den är inte bara påtagligt syntetisk till sin karaktär, den gör sig dessutom påmind varje gång du aktiverar, slår av eller ändrar inställning av brusreduceringen liksom när du slår av eller på bluetooth. Riktigt högljutt dessutom och riktigt enerverande tillika obehagligt efter en stunds användning. Som salt i såret går det heller inte att stänga av denna denna ”guidning”. Ridå…

Denon AH-GC30 test
Knappsatsen – en inte helt lyckad lösning...

Den aktiva brusreduceringen går att ställa i tre olika lägen: ”Flyg”-, ”kontor”-, eller ”stad”. I ärlighetens namn märker vi ingen större skillnad mellan dessa, men å andra sidan filtrerar funktionen bort en hel del oönskat brus oavsett vilket läge vi väljer. Långt ifrån lika effektivt som i exempelvis Sonys WH-1000XM3, men gott nog för att ge dig sinnesro på flygresan. Funktionen aktiveras genom ett längre tryck på NC-knappen, likaså när du vill stänga av den, därefter ett snabbt tryck för att byta mellan lägena.

Det finns en dedikerad app som erbjuder en femstegad equalizer samt ett gäng olika förinställda ljudlägen att välja mellan, samt en internetradiotjänst (Tunein). Appen utgår ifrån filer lagrade på telefonen så att styra uppspelningen eller söka efter artister och spellistor fungerar inte när du streamar musik från exempelvis Spotify. Överlag är appen trist till utseendet och saknar vettiga funktioner, så egentligen kan du både ha och mista den.

Nej, det vill sig kanske inte riktigt när det kommer till användarvänlighet och mjukvara. Styrkan ligger i ljudkvaliteten och i lyssnarupplevelsen. Denon AH-GC30 låter nämligen oförskämt bra. En varm och fyllig ton omsluter oss, utan att ge avkall på vare sig detaljer eller rymdkänsla. Skillnaden mellan att lyssna med eller utan brusreduceringen är försumbar, vilket är ett gott betyg, och det går att dra på rejält utan att det brister någonstans. Ska vi peka ut något specifikt så är det nedre mellanregister, som är mästerligt avvägt och något av det bästa vi upplevt i segmentet.

Omdöme

När det gäller aktiv brusreducering är Denon AH-GC30 en bit ifrån de bästa hörlurarna vi testat och kontrollknapparna liksom appen lämnar en hel del att önska. Ljudmässigt däremot – jisses vad bra det låter!

Specifikationer

Modell: AH-GC30
Testad: Juni 2019
Tillverkare: Denon
Typ: Trådlösa, slutna dynamiska over-ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Element: 40 mm FreeEdge-element med papp-/kolfibermembran
Anslutning: Bluetooth 5.0 Dual Mode (inkl. aptX/aptX HD/AAC)
Batteritid: Upp till 20 timmar (Bluetooth/ANC aktiv)
Frekvensåtergivning: 5–50 000 Hz
Handsfree-funktion: ja
Vikt: 287 gram
Rek. pris: 3 698 kronor
Pris: Från 3 094 kronor hos Amazon Sverige

plus

Lyckad design.
Magisk komfort.
Övertygande ljudprestanda.

minus

Funktionsknappar och den dedikerade appen.
Pris.
Enerverande röstguidning.