Square Enix sparar inte på krutet när det kommer till remasters och remakes av gamla favoriter för tillfället. Kanske största snackisen just nu är Final Fantasy VII Remake, som tar en helt ny vinkel på det tidiga succéspelet.

Men även fans av andra spel från Final Fantasy-serien får nu återupptäcka sina gamla förälskelser. Square Enix har nämligen nu släppt det tionde spelet till Switch. Här får vi följa med Tidus, en kaxig Blitzballspelare från Zanarkand, när han besegrar den onda kraften Sin.

Final fantasy X

Final Fantasy X var det första spelet i serien att släppas till Playstation 2 och tog världen med storm med sin då häpnadsväckande grafik, gripande historia och ett helt nytt, fritt sätt att utforska den numera tredimensionella världen. Idag hamnar spelet fortfarande högt upp på listorna över bästa spel från spelserien.

Låt oss börja med en brasklapp. Vi älskade Final Fantasy X när vi spelade det för första gången för ett och ett halvt decennium sedan. På det där sättet så att det inte räckte att spela ut det en gång. Karaktärerna, spelmekaniken, grafiken – för oss var det här perfektion.

Final Fantasy X-2

Final Fantasy X-2 däremot har vi inte alls samma känslor för, och vi misstänker med tanke på mottagandet från både fans och recensenter att de flesta som läser den här recensionen delar vår uppfattning att de primärt köper det här spelet för att dela FFX.

Remaster, inte remake

Vi får rysningar när introt går igång med To Zanarkand i bakgrunden. Redan här står det klart att det här inte är en remake á la Final Fantasy VII, utan en remaster som har korrigerat näst intill ingenting från originalet.

Grafiken är väldigt lik originalet, det är med andra ord ganska pixligt och kantigt. Även små detaljer som att samma röstskådespelare används för många av de mindre rollerna, att ansiktena inte rör sig i takt när de pratar och att vi måste stå exakt i rätt position för att interagera med olika element, till exempel öppna lådor, har man låtit vara kvar. Detsamma gäller med laddningsskärmarna som dyker upp varje gång vi går in i ett hus eller bara ur bild. Även om de inte är allt för långa dyker de stundtals nästan löjligt ofta upp.

Final Fantasy X

Faktum är att man kanske har stannat lite för nära originalet. En viktig aspekt av vad som gjorde framförallt Final Fantasy X så banbrytande var att det visade oss vad den sprillans nya spelkonsolen Playstation 2 kunde prestera. Vi tappade andan av den avancerade mekaniken och grafiken.

Då man valt att i princip lämna det som 2002 var imponerande orört försvinner den här effekten i princip helt. Det ska dock sägas att vissa utvalda filmscenerna, när Yuna hjälper själarna vidare eller Titus spelar Blitzball inledningsvis till exempel, fortfarande är fantastiskt fint animerade.

Kontroller från 2000 åldras inte väl

Final Fantasy X och X-2 kommer från en era där spelen generellt vågade vara mer utmanande än de är i dag. Vi fick till exempel inte spara var som helst, och om våra karaktärer dog så var det kört – game over och ladda om. Vi påminns frustrationen när vi för tredje gången försöker ta oss igenom samma område och behöver börja om igen. Ska vi vara helt ärliga ”flyr” vi från de flesta matcher i slutet när vi blir otåliga och vill ta oss vidare i storyn.

Final Fantasy X

Någonting vi helt förträngt är hur svårt det är att spela med en fast kamera. Final Fantasy X är det första spelet i serien då vi får styra karaktären från ett annat perspektiv än rakt ovanifrån, och 2019 inser vi att spelskaparna inte var redo för det här. Det är otroligt svårt att korrigera riktning och i kombination med kontroller från tidigt 2000-tal är precisionen som bortblåst.

I och med att denna remaster kommer till Switch hade vi önskat att man hade utnyttjat Nintendos unika kontroller och möjligheter att ge ett mervärde till spelet. Vi kan enbart hitta en funktion som är ny i denna remaster, och ska vi vara helt ärliga så fungerar den bristfälligt.

Funktionen låter oss fylla på vår grupps HP, antingen med magi eller betala för den, mellan matcherna genom att svepa till höger på skärmen. Dock har man inte kommit på något bra sätt att översätta detta för den som spelar på tv-skärmen, så det blir till att tillfälligt koppla ur din Switch och svepa på pekskärmen om du vill få till det här.

I övrigt passar spelet fantastiskt bra till Nintendo Switch som plattform, ett perfekt spel att spela på resande fot eller i sommarstugan. Förutom det faktum att din Switch absolut inte får ladda ur om du inte har sparat innan, förstås.

Omdöme

Vi har jättesvårt att sätta ett betyg på det här spelet. Å ena sidan är i alla fall ett av de två spelen som är inkluderat i det här paketet fantastiskt och banbrytande, vilket gör det till ett tacksamt spel för en remaster. Men det är å andra sidan inte remastern som är extraordinär, utan grundmaterialet. Vi kan därför inte rekommendera det här spelet till alla, du får helt enkelt själv ta ställning till om den här nostalgitrippen är värt det eller inte.

Final Fantasy X

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster (Switch)
Utvecklare/utgivare: Square Enix Plattform: Nintendo Switch
Pris: 419 kronor hos Proshop.

plus

Soundtracket.
Storyn håller än.
Häpnadsväckande vackra filmscener.

minus

Problem vid spel på tv.
Grafik, kontroller och små buggar hade behövts ses över.
Man hade kunnat skippa Final Fantasy X-2.

Betyg 6 av 10