Om du någonsin funderat att spara och redigera dina spelframgångar, eller strömma ut dessa live direkt till en publik, är ett capture-kort mer eller mindre ett måste. Allt du behöver göra är att koppla in din konsol direkt till enhetens hdmi-ingång, varpå den installerade mjukvaran i din dator spelar in (eller strömmar vidare) signalen. För att du ska slippa titta på datorskärmen har capture-korten även hdmi-utgångar som kopplar signalen vidare till din tv.

Läs också: 1980X – Urläcker pixelgrafik, men saknar vettigt innehåll

Capture-kort finns i två varianter. Dels har vi de interna korten som kopplas direkt till din stationära dator via pcie-ingångarna. Men vi har även en mer flexibel variant som inte kräver att du öppnar upp din dator, de externa och usb-baserade enheterna. Dessa kopplas direkt till valfri usb-ingång och har fördelen att även fungera ypperligt med bärbara datorer.

En diskret och stilren liten låda

Razers nya Ripsaw HD är just ett sådant externt kort. Till skillnad mot huvudkonkurrenten Elgatos rundade alternativ är Razers nya capture-kort betydligt mer diskret. Den fyrkantiga formen gör att Ripsaw HD inte sticker ut estetiskt var den än placeras. Kortet sitter dessutom väldigt stadigt och halkar sällan, tack vare gummit på undersidan.

ripsaw hd vs elgato
Elgato HD60 S vs Razer Ripsaw HD.

Utöver de obligatoriska in- och utgångarna för hdmi har Ripsaw HD även separata 3.5mm-uttag för såväl mikrofon som hörlurar. Symbiosen mellan ljudet från hdmi och mikrofonljudet kontrolleras enkelt via Razers Synapse-program, som även är obligatoriskt för installation av drivrutiner.   

Inget eget inspelningsprogram

Trots det används Synapse enbart för konfiguration och kontroll av din Ripsaw-enhet. Enligt Razer själva är Ripsaw HD främst framtaget för att fungera tillsammans med redan befintliga program för inspelning och strömning. Vi testade både OBS Studio (Open Broadcaster Software) och Streamlabs variant av OBS, men Ripsaw ska även vara kompatibelt med andra program som Xsplit Broadcaster.

Streamar Crash team racing
OBS eget insticksprogram för Twitch in action.

Inledningsvis var processen med att konfigurera enheten tillsammans med utomstående program lite knepig. Efter ett tags mekande med inställningar lyckades vi synkronisera enheten med OBS Studio, och sedan fungerade allt galant. Denna process kan dock avskräcka den som redan är van med konkurrenten Elgatos enklare ”plug and play”-lösning. Där fixar den medföljande mjukvaran nämligen allt automatiskt.

Läs också: Judgment – Galen spinoff ger nytt liv till Yakuza-serien

Det bör även påpekas att Ripsaw HD inte är kompatibelt med andra operativsystem än Windows. Här hade vi önskat lite mer valfrihet, då tanken ändå är att vi ska vara fria att använda våra egna favoritapplikationer för inspelning.

Passivt 4k-stöd

Razer stoltserar med att Ripsaw är kompatibel med 4k-upplösning, men här gäller det att läsa det finstilta. Enheten klarar av att skicka 4k-signal, från exempelvis Xbox One X, vidare till din tv-apparat utan att du behöver ändra på konsolens inställningar. Men själva inspelningen, eller strömningen, blir ändå i 1080p med 60fps.

streamar till Youtube
Vi streamade klassikern Soulcalibur II från vår Xbox One X till Youtube.

Funktionen är däremot väldigt användbar för dig som tänkt streama eller spela in ofta, men ändå inte vill koppla loss din enhet från konsolen stup i kvarten. På så sätt kan ditt capture-kort ständigt vara redo att spela in dina senaste bravader.

Utöver den lilla detaljen är vi annars väldigt nöjda med resultaten. Vi lyckades både spela in material för redigering i högsta upplösning och med bra ljudkvalitet, men även att strömma felfritt via Twitch och Youtube. Processen att nå dit var dock kantad av en hel del googlande och en längre stund i programmens inställningar.

Omdöme

m3 rekommenderar

Om du är helt ny i strömningsvärlden, och inte har något emot att koppla loss enheten efter användning, kanske den mer direkta approachen i Elgatos HD60 S passar bättre.

Om du däremot redan har erfarenhet och vill ha större valfrihet vad gäller mjukvara är Razer Ripsaw HD ett utmärkt alternativ. Ett alternativ som dessutom ser betydligt bättre ut än de leksaksliknande Elgato-diton.


Specifikationer

Testad: Juni 2019
Modellnamn: Ripsaw HD
Tillverkare: Razer
Upplösning: Spelar in okomprimerad 1080p med 60fps
Andra upplösningar: 2160p 60fps (passerar enbart, så att 4k-enheter inte behöver ändra upplösning vid användning), 1440p 30fps, 720p, 480p
Anslutningar: Hdmi 2.0 (Video input och output), hdmi (audio input), 3.5 mm-ingång för mikrofon och headset, usb 3.0 typ C
Kompatibla operativsystem: Enbart Windows
Kompatibla enheter: PS4, Xbox, Switch och andra hdmi-kompatibla enheter
Rek. pris: 169,99 euro.
Pris: Från 1 770 kronor hos Prisjakt.

 
plus

 
Snygg och stilren.
Ansluts via usb-c.
Ingångar för både hörlurar och mikrofon.

 
minus

 
Fungerar inte på Mac eller andra operativsystem än Windows.
Något krångligare att ställa in för nybörjaren. 
Marknadsförs som "4k-kompatibel", vilket inte är helt korrekt.

Betyg 4 av 5