Testad produkt: Lenovo Smart Display
Pris: 2 799 kronor hos Proshop.

Lenovo Smart Display kommer äntligen till Sverige. Likt Google Nest Hub är det här en skärm med inbyggd röstassistent ämnad för exempelvis köket. Smart Display kommer i två varianter, en 8-tummare med grå baksida och en 10-tummare med baksida av bambu. Det är den större versionen som vi testar här.

När du ställt in din Smart Display via Google Home-appen får du tillgång till Googles röstassistent och kan förutom att prata med den också se kompletterande information på pekskärmen. Fråga om vädret, håll koll på din kalender eller se en Youtube-video om hur du vispar till en maräng.

Det går också att styra enheter i ditt smarta hem, antingen med rösten eller via skärmen. En sak som skiljer den här från den Nest Hub som säljs i Sverige är att Lenovo stoppat in en kamera så att du kan ringa videosamtal – för att göra det krävs dock tjänsten Google Duo.

Lenovo Smart Display
En bra hjälpreda i köket.

Design: Modern, stor och snygg

Lenovo Smart Display har en spännande asymmetrisk design som vi går igång på, men kanske är det inte allas kopp te. Baksidan täcks av bambu och har en rätt stor kilformad fot. Enheten kan användas i både liggande och stående läge och tack vare foten vänder du den enkelt med en hand när du vill byta mellan. Värt att notera är att endast videosamtal kan använda det stående läget.

Den här 10-tumsvarianten är en rejäl pjäs som kräver sitt utrymme i ditt hem. En sak stör lite och det är de breda svarta kanterna runt skärmen – det känns nästan gammalmodigt med alla kant-till-kant-skärmar som finns nu. Med mindre kanter hade vi kunnat få en mindre enhet eller en ännu större skärm.

Lenovo Smart Display
Baksidan av Lenovo Smart Display täcks av bambu.

Det finns några fysiska reglage för att bland annat stänga av mikrofonerna och dra ned en liten lucka över kameran, men annars sköts det mesta med rösten eller genom att peka på skärmen.

Ljud: Smart Display får godkänt som köksradio

Ljudmässigt är Smart Display ett rejält kliv upp från Nest Hub. Det sitter en bredbandshögtalare med två passiva element bakom det vita gallret som låter bra för musik, videoklipp eller radio medan vi fixar i köket.

Lenovo Smart Display ljud
Bra högtalare för musik medan du stökar i köket.

Vi har inga bekymmer med att höra assistenten (eller musiken) även om vi är i andra änden av rummet eller rent av i ett närliggande rum. De två mikrofonerna gör dessutom ett strålande jobb med att höra när vi vill prata med röstassistenten.

Skillnader: Google Nest Hub vs Lenovo Smart Display

Lenovo-skärmen kommer utrustad med en 5 megapixel-kamera, en sådan saknas på Nest Hub. Bildkvaliteten är helt okej för ändamålet videosamtal, men jämför vi med selfie-kamerorna på nyare flaggskeppsmobiler ligger den här efter. Vi upplevde bilden som lite blek med överdriven kontrast.

I dagsläget går kameran endast att använda för videosamtal via Google Duo. Det känns trist, vi skulle gärna ha flexibiliteten att kunna använda den med andra videosamtalstjänster som exempelvis Skype. Den skulle också kunna användas för någon selfie då och då eller för att spela in videoklipp att dela med någon.

Lenovo Smart Display
Du kan lägga tillbaka foliehatten. Lenovo Smart Display har en liten lucka du kan täcka kameran med.

Om du tycker det känns lite obehagligt med en kamera i hemmet så har Lenovo tänkt till och stoppat in en liten lucka du kan dra för när du inte använder den. Reglaget sitter på kortsidan jämte kameran.

En annan skillnad märks kanske främst när det gäller att visa exempelvis dina egna foton på skärmen. Nest Hub ändrar vitbalansen på skärmen efter ljuset i rummet där den står, det gör tyvärr inte Smart Display. Nest Hub dimmar dessutom ned skärmen rejält på ett mycket snyggt sätt när det blir mörkt och fotona ser då nästan ut som riktiga fotografier.

Lenovos skärm lyser betydligt starkare och ser alltid ut just som en skärm som visar bilder. Den dimmar ned ordentligt först när den går i viloläge och då visar den klockan istället. Men i det stora hela erbjuder båda enheterna bra skärmar med bra betraktningsvinkel.

Lenovo Smart Display
Smart Display har även en kamera för videosamtal.

Vem ska köpa en Lenovo Smart Display?

Först och främst ska förstås designen tilltala dig, men därefter behöver du fundera på om du har en lämplig plats som rymmer den här 10-tumsskärmen. En liten kokvrå är inte lika lämplig som ett kök i större lägenhet eller villa. Köket är förstås inte den enda platsen där en sådan här smart skärm passar, men den gör sig riktigt bra som matlagningskamrat.

Det fungerar riktigt bra att blanda röstkommandon och peka på skärmen – särskilt när det gäller att styra exempelvis lampor och annat i ditt smarta hem.

M3 rekommenderar

Det är överraskande trevligt att få se våra egna bilder från Google Foto när vi passerar. Det går att välja ett från ett eget album, eller låta Google Foto skapa åt dig. Den här funktionen är superenkel, men något vi verkligen uppskattar med produktkategorin.

Omdöme

Lenovo Smart Display är en stilig enhet som funkar för både nytta och nöje i ditt smarta hem. Vi uppskattar den större skärmen som är tydlig också på håll och gillar det stående läget för videosamtal.

Specifikationer

Produkt: Lenovo Smart Display
Testad: Juli 2019
Tillverkare: Lenovo
Bildskärm: 10,1 tum IPS-pekskärm 1920 x 1200
Mått: 17,39 cm / 31,24 cm / 1,25–13,6 cm
Vikt: 1200 g
Trådlöst: 2x2 802.11ac (2,4 GHz/5 GHz) Wi-Fi, Bluetooth 4.2
Operativsystem: Android / IOS
Kamera: 5 MP vidvinkel, 720p videosamtal
Mikrofoner: 2 x 2 dubbla arraymikrofoner
Högtalare: 2 tum 10W fullregisterhögtalare 2 x passiv tweeterhögtalare
Lansering: 3 juli 2019 (Elgiganten), 17 juli 2019
Rek. pris: 2 899 kronor.
Pris: 2 799 kronor hos Proshop.

plus

Större hd-skärm gör bild och video mer njutbart.
Kamera för videosamtal.
Trevlig att lyssna på.
Fiffig fot gör det lätt att byta mellan liggande och stående läge.

minus

Kräver en hel del plats.
Inte lika vass som fotoram som Google Nest Hub.
Videosamtal låst till Google Duo.
Begränsad till Youtube och Viaplay – ge oss Netflix.

Betyg 8 av 10

Lenovo Smart Display 10 inch Pris vid test: 2799 kr.

Bästa pris just nu: 2490 kr