Gillar du Minecraft, men vill ha mer målmedvetet och uppdragsbaserat byggande? Är du ett The Sims-fan, men tycker att det innehåller på tok för få strider mot jättelika lila drakar och ormklädda stenansikten? Eller vill du bara ha ett actionrollspel i klassisk japansk stil, men med en annan huvudsyssla än att klubba ner fiender? Då är Dragon Quest Builders 2 spelet för dig.

Dragon Quest builders 2 bild 1

Byggare Bob på nya äventyr

Efter att ha förlist ute till havs spolas vår hjälte i land på en mystisk ö. Där visar det sig snart att hen har magiska krafter och kan bygga allt ifrån stenväggar och halmtak till duschar och sängar med hjälp insamlat råmaterial som sten, trä och ädelmetaller. Med denna kraft bestämmer sig hjälten för att hjälpa uppgivna öbor att återuppbygga de bosättningar som förstörts av öarnas regent – guden av förstörelse.

Läs också: 198X – Läcker grafik men saknar vettigt innehåll

Ja, handlingen i Dragon Quest Builders 2 håller ungefär samma klass som ett vardagsgående barnprogram. Vi har svårt att bry oss nämnvärt om vad som ska göras och varför, utan är mer upptagna av att trycka bort texten som fullkomligen väller ur öbornas munnar. Håll käft, vi vill bygga!

DQB2 bild 2

Bygga, bygga, bygga bort din sura min

För själva byggandet är nämligen fantastiskt roligt. Kontrollen är smidig och enkel att förstå, och det material vi har samlat ihop är vanligtvis tillgängligt var vi än är. Vi slipper till stor del fulla fickor och meningslöst springande mellan skattkistor och till exempel kokplattor och smältugnar.

Läs också: Ripsaw HD – Diskret capture-kort för spelstreaming

Inledningsvis får vi dock nöja oss med att knåpa ihop enkla halmmadrasser i små lerhus, men ju mer vi spelar desto mer avancerade föremål lär vi oss skapa. Mysiga timmerstugor är inte långt bort och därefter väntar tegelhus, duschrum och palats i rent guld – inredda med sammetsgardiner, röda mattor, stora speglar och mjuka sängar.

Utbudet av föremål att bygga med utökas kontinuerligt när vi slutför uppdrag, går upp i nivå med byn eller karaktären, upptäcker nytt material med mera. Med nya föremål kan vi sedan skapa nya rum och byggnader, vilket sedermera leder till ännu fler föremål. Dessa små belöningar väntar bakom varje hörn och gör det extremt svårt att lägga ner handkontrollen. ”Jag ska bara…” är en tanke som vägrar lämna vårt huvud.

Dragon Quest Builders 2 bild 3

Från ö till ö

Som sagt utspelar sig äventyret på ett antal öar, som vardera har ett eget tema med specifika byggnader att upprätta och uppgifter att lösa. Först ska vi till exempel ta hand om jordbrukare, och därefter väntar en ö med gruvarbetare. På så sätt får vi unika och lagom stora områden att utforska i jakt på material och fiender – samtidigt som tidigare besökta platser inte försvinner.

Läs också: Judgment – Galen spinoff ger Yakuza-serien nytt liv

Varje ny ö är också en chans att starta om från i stort sett noll med material och bygg­instruktioner. På så sätt har vi kvar en mer eller mindre väluppbyggd by i hembasen, men får ändå börja om från början varje gång ett nytt område besöks.

Det kan låta som en korkad begränsning, men i vår mening är en av spelets höjdpunkter att med små medel bygga upp ett helt samhälle utifrån ett nedgånget stenhus. Att få göra det flera gånger utan att direkt förlora något är med andra ord enbart positivt.

Dragon quest b2 bild 4

Hem ljuva hem

De föremål vi lär oss att skapa på varje ö tar vi dessutom med oss till hembasen. Där har vi till stor del fria tyglar vad gäller byggandet. Det enda viktiga är att skapa rum och föremål som vår följeslagare tycker om, eftersom vi då belönas med ytterligare bygginstruktioner.

Just följeslagarna, både i vår egen by och på de öar vi besöker, gör mycket för upplevelsen. De äter, sover, spöar monster, odlar och bygger föremål. De kommer också springandes för att tacka och gratulera när vi färdigställer byggnader eller besegrar monster. Det kanske inte låter särskilt anmärkningsvärt, men lyfter inlevelsen och skapar motivation för att bygga en så fin och säker by som möjligt.

Dina inneboende kommer också med förslag på specifika rum att bygga, generella förbättringar eller berättar rykten om mystiska föremål och hemska monster. På så sätt har du alltid ett mål framåt och spelupplägget är inte alls lika fritt och planlöst som i Minecraft.

DQ Builders bild 5

Bättre slåss än illa hoppa

Även om byggande, materialletande och utforskande är grundstenarna i Dragon Quest Builders 2 väntar också en hel del strider. Överlag är det fiender av enklare sort som ska besegras med hjälp av simpla svärdshugg, hopp och några specialattacker. Titt som tätt dyker det dock upp starkare fiender. De är inte direkt svåra att besegra, men eftersom de kan slå ut huvudpersonen med några få slag gäller det att hela tiden vara uppmärksam när elakingar finns i närheten.

Det enda som kräver att den taktiska hjärnhalvan aktiveras är de bosstrider som väntar i slutet av varje område. Det handlar dock i huvudsak om att lära sig enkla attackmönster och ställer sällan till med några nämnvärda problem. Om du främst vill bygga och ogillar svåra strider finns det med andra ord ingen större anledning till oro.

De största svårigheterna äventyret bjuder på är egentligen en del halvknixigt plattformshoppande och en drös mer eller mindre gömda och ofta valfria pussel – där speciellt det sistnämnda ibland kan leda till övertid på hjärnkontoret.

DQ Builders bild 6

Omdöme

Med enkel grafik, låg svårighetsgrad, simpla strider, långdragna konversationer och ett antal utdragna uppdrag finns det ganska gott om saker att gnälla på i Dragon Quest Builders 2. Ändå kan vi inte lägga ner kontrollen och älskar i stort sett varje minut av äventyret tack vare ständiga belöningar och ett lika beroendeframkallande som varierat upplägg. Det är svårt att tröttna när vi i ena stunden bygger hus till våra bybor, för att i nästa utforska vildmarken i jakt på material – och därefter slåss mot en jättelik drake. Dragon Quest Builders 2 är helt enkelt en alldeles ypperlig kompanjon för regniga sommardagar.


M3 rekommenderar
Fakta Dragon Quest Builders 2

Testat: Juli 2019
Genre: Äventyr/bygg
Utvecklare: Square Enix, Omega Force
Utgivare: Square Enix
Releasedatum: 12 juli
Plattform: Playstation 4, Nintendo Switch
Testat på: Playstation 4 Pro
Pris: 549kr

plus

Smart upplägg med en blandning av byggande, utforskande och strider.
”Jag ska bara”-känslan är löjligt hög.
Smarta och lättanvända menyer.

minus

Extremt sega konversationer.
Lite väl många utdragna uppdrag.
Simpel grafik.

Betyg: 4 av 5