Det spelar egentligen ingen roll hur dyr eller fin grill du har införskaffat – har du inte koll på köttets innertemperatur kommer det ändå inte att smaka något vidare. Alla har vi egna preferenser när det kommer till hur vi vill ha vårt kött tillagat. Vissa vill ha köttet genomstekt medan andra vill ha det nästintill rått.

En bra grilltermometer är med andra ord en förutsättning för att lyckas på riktigt och det har flera av grilltillverkarna tagit fasta på. Weber erbjuder exempelvis sin lösning Igrill integrerat på flera av sina modeller, Outdoor Chef har sin ”Gourmet Check Dual BT”. Båda dessa kommunicerar trådlöst (via bluetooth) anrättningens temperatur i realtid till din smartphone – men mellan själva nålen och sändningsenheten löper en värmetålig sladd.

Meater+ grilltermometer

Det finns givetvis tredjepartslösningar som sköter uppgiften minst lika bra. Meater+ är ett lysande exempel och nu snackar vi trådlöst på riktigt! Modellen är tillverkarens senaste produkt och har förbättrats främst när det gäller räckvidd jämfört med föregångaren, som rätt och slätt heter ”Meater”.

Själva enheten liknar både till utseende och storlek en penna tillverkad av rostfritt stål, en exklusiv sådan och den levereras i ett snyggt träetui som förutom att den fungerar som laddningsstation för termometern även agerar som repeater av bluetooth-signalen för en längre räckvidd.

Enheten har begåvats med hela två sensorer, och det här är något vi gillar skarpt. Den ena är placerad i närheten av spetsen och håller koll på köttets innertemperatur. Den andra är integrerad i det keramiska bakstycket och mäter den omgivande temperaturen och används av appen för att kunna beräkna tillagningstiden. Kombinationen ger även en klart bättre överblick för en eventuell snabb justering av värmeflödet (företrädelsevis om du har en gasolgrill) eller flytta köttet till ett svalare eller varmare område på grillgallret.

Användarvänlig och användbar app

Den tillhörande appen är riktigt igenomtänkt och givetvis en förutsättning för en smidig hantering. Installationen går på ett ögonblick, du behöver bara skapa ett konto, följa instruktionerna i din smartphone och sedan är det bara att börja grilla. I appen väljer du helt enkelt vilket slags köttdetalj som ska grillas och hur vill du ha den tillagad. Du kan även manuellt ställa in önskad innertemperatur om du hellre föredrar det. Har du några funderingar eller känner dig osäker finns länkar till både recept och instruktioner på Youtube att förkovra sig i.

Meater+ test

Kommunikationen mellan själva sonden och din smartphone via bluetooth sträcker sig till max några par meter innan kontakten bryts, framför allt och du har en påkostad grill med ett rejält lock. Men som tur är finns det ett antal olika lösningar för att förlänga räckvidden. Dels kan laddningsfodralet agera som en repeater av signalen. Ligger den strax intill grillen kan du få upp till 50 meter under optimala förhållanden, det vill säga ”fri sikt” utan några tjocka betongväggar eller likande i vägen.

Grym räckvidd

Vill du istället att kommunikationen ska gå via wifi behöver du bara installera appen på ytterligare en IOS- eller Android-enhet, logga in på samma konto och du har skapat en brygga som därefter skickar informationen via ditt hemmanätverk. Samma information visas på båda skärmarna, men det krävs alltså endast att en av enheterna har direktkontakt med sonden som är placerad i köttstycket.

Skulle detta mot förmodan inte räcka, utan du vill kunna övervaka förloppet från ännu längre avstånd, det vill säga utanför hemmanätverket, kan du däröver i appen aktivera av molntjänsten ”Meater Cloud” för en i teorin oändlig räckvidd.

M3 testar Meater+

Väl igång med grillandet visas löpande en rad olika data i appens överkant: Köttets-, omgivningens- samt måltemperatur och nedanför dessa ikoner en uppskattning om när köttet är färdiggrillat. Till din smartphone skickas även push-notiser i form av varningar (exempelvis överhettning), när fem minuter återstår samt när köttet är klart.

Omdöme

En bra och pålitlig grilltermometer är ett måste om du vill lyckas med köttet och i denna ”glödheta” kategori av produkter är denna något av det häftigaste vi testat hittills. Snyggt designad och förpackad, helt trådlös och med en i det närmaste obegränsad räckvidd i kombination med en matnyttig och en vändarvänlig app, gör Meater+ till ett måste för alla grillmästar-wannabies.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Meater+
Testad: Juli 2019
Tillverkare: Meater
Anslutning: Bluetooth 4.0
Värmesensorer: två stycken
Max antal anslutna enheter i appen: 4 (upp till åtta via Meater Link)
Batteritid: Upp till 24 timmars oavbruten tillagning
Laddningstid: 4 timmar
Laddningsdosa: 1 st AAA-batteri räcket till cirka 100 laddningar
Mått: 170 x 6 millimeter i diameter
Vikt: 170 gram
Rek. pris: 1099 kronor
Pris: Kostar från 899 kronor hos Prisjakt

plus

Snyggt designad, smidigt format.
Grym räckvidd.
Användarvänlig app med bra överblick.
Dubbla mätsensorer.

minus

Kostar en del, framför allt om du behöver fler termometrar.
Svårt att få bort fastbrända matrester.