Testad produkt: Nintendo Switch Lite
Pris: 2 578 kronor hos CDON.

Ända sedan Nintendo följde upp sin Game Boy med en Pocket-variant har revisioner av företagets bärbara konsoler varit en självklarhet. Game Boy Color adderade färg till den åldrande konsolen och förlängde dess liv med ytterligare ett par år. Game Boy Advance SP 101 gav oss den bakbelysta skärmen vi länge längtat efter och Nintendo DSi gjorde det möjligt ladda ned digitala spel direkt till konsolens minne.

Men hur blir det när funktioner tas bort i samband med en revision? Senast var det Nintendo 3DS som drabbades, där nylanseringen Nintendo 2DS (samt New Nintendo 2DS) helt sonika levererades utan den definierande 3d-funktionen. Och nu har turen alltså kommit till Nintendos senaste succé, hybridkonsolen Switch. Lite-varianten är mindre och mer portabel, men kan inte längre klassas som just en hybrid mellan bärbar och stationär konsol. 

Så här bra har Switch aldrig känts i händerna

Inledningsvis kan vi dock inte sluta förundras över hur mycket lättare Switch Lite är jämfört med sitt äldre syskon. Visserligen har de allra flesta Nintendo-revisioner resulterat i kompaktare konsoler, men aldrig tidigare har skillnaden gällande vikten känts som dag och natt. Switch Lite vilar helt enkelt på våra handflator utan att vi får kramp eller liknande, även efter långa spelpass.

Händer som håller i en gul Switch Lite
Foto: Nintendo

Observanta spelare märker nog rätt omgående att de tidigare löstagbara Joycon-kontrollerna numera är inbyggda i själva konsolen. Vi kan alltså inte längre ”docka loss” dessa för att dela med oss av upplevelsen. Nintendo har tidigare marknadsfört Switch som en social konsol, oavsett om man befinner sig i hemmet eller på vift, men Switch Lite är nog snarare det motsatta. 
 

Gedigen bärbar design

Givetvis finns det även positiva aspekter med den enhetliga designen. Där original-Switch känns som att hålla i en surfplatta, med ditsatta kontroller på vardera sida, känns Switch Lite mer som en riktig gedigen bärbar enhet. Stundvis tror vi oss till och med hålla i en Playstation Vita då passformen efterliknar den som återfinns i Sonys sista bärbara enhet.

En hand hållandes Switch Lite
Foto: Nintendo

Den andra styrkan är det sprillans nya styrkorset, något som av förklarliga skäl inte fanns i originalmodellen av Switch. Det dröjer inte länge förrän vi inser hur oumbärligt det är för spel som New Super Mario Bros, Sonic Mania eller andra tvådimensionella titlar överlag. Precisionen är helt enkelt på en helt annan nivå än med riktningsknapparna på en vanlig Joycon.

Enbart för portabla gamers

Och så har vi förstås elefanten i rummet – Switch Lite är inte kompatibel med dockningstationen som för över bilden till din tv-apparat. Ironiskt nog saknar alltså Switch Lite funktionen att ”switcha”. Vi kan fortfarande koppla till Joycons och andra handkontroller trådlöst, men i slutändan är det inte optimalt att dela den mindre skärmen på en Switch Lite med fler än en person.

Switch-spel är även kända för att köras i två olika prestandalägen beroende på hur vi använder konsolen. Och som vi redan gissat kör Switch Lite på den lägre nivån, som när vi spelar på en vanlig Switch i bärbart läge. Å andra sidan så funkar alla spel vi testat även här och vi märker inte ens av att den nya konsolen saknar Nintendos nya skakfunktion ”HD Rumble”. Det inslaget är nämligen bara vitalt i minispelssamlingen 1-2-Switch, som med fördel ändå spelas på en vanlig Switch.   

Nintendo Switch Lite kontra original-Switch

Det finns såklart anledningar till att Nintendo släpper en nerskalad Switch. Tanken är nog inte att locka till sig fans av originalkonsolen, som förmodligen redan är frälsta i att ”switcha” sitt spelande. Istället har Nintendo sneglat på den bärbara publiken vars 3DS-konsoler sjunger på sista versen. Publiken som bara måste ha nästa Pokémon-spel men som kanske inte är intresserade av att spela på tv-apparaten.

Och för den publiken är nya Switch Lite överkomlig rent prismässigt. För 2500 kronor, kontra originalets 3800, kan du ändå ta del av spel som Zelda, Mario och Pokémon utan att lägga ut pengar för funktioner du kanske inte ens vill använda. Är du däremot intresserad av de få spel som kräver Joycons, som Super Mario Party eller 1-2-Switch, bör du ändå överväga en vanlig Switch. Mellanskillnaden efter att ha köpt ett par lösa Joycons blir nämligen inte så pass stor.

M3 rekommenderarOmdöme

Nintendo Switch Lite är numera vårt förstahandsval av konsol när vi är ute på vift. Den är smidigare att bära med sig och känns väldigt behaglig att spela på, även under längre sessioner. Dessutom har du tillgång till hela ditt befintliga bibliotek av Switch-spel, där enbart ett fåtal partylir blir lidande av att inte längre ha löstagbara kontroller.

Å andra sidan är Switch Lite tänkt för solospelaren. För dig som helt enkelt föredrar att spela bärbart. Speciellt om du föredrar tvådimensionella upplevelser, där är styrkorset överlägset bäst i sin klass. Till och med bättre än i Nintendos egna Pro Controller.


Specifikationer

Produktnamn: Nintendo Switch Lite
Testad: September 2019
Tillverkare: Nintendo
Processor: Skräddarsydd Nvidia Tegra
Lagring: 30 gigabyte (kan utökas med micro sd-kort)
Nätverk: Wifi (både 2,4ghz och 5ghz)
Anslutningar: Usb-c för laddning, audio-utgång för hörlurar, sd-kortsläsare (micro sd), ingång för Switch-spelkort
Rek. pris: 2 500 kronor
Pris: 2 578 kronor hos CDON.

plus

Mindre och mer bekväm att bära med sig.
Styrkorset.
Smidig synkronisering av befintliga sparfiler via molnet…

minus

…som däremot kostar att använda.
Kan ej dockas till en vanlig tv.
Enbart 30 gigabyte i minne som snabbt fylls upp om du föredrar digitala spel.

Betyg 4 av 5