Testad produkt: Samsung Galaxy A80
Pris: Från 6 073 kronor hos Prisjakt. I vår jämförelse hittar du operatörernas bästa pris på A80 och resten av A-serien.

Samsungs mellanklass- och budgetmobiler i Galaxy A-serien har presenterats en och en under våren, från snygga kompakta A20e under två tusen, till maffiga Galaxy A70 som med pris på 4 500 kronor utmanar som billigare alternativ till flaggskeppen.

Nu har vi till slut testat den mest spektakulära av årets A-modeller, Galaxy A80. Det är en riktig bjässe till telefon som med ny, vass processoruppsättning, snygg amoled-skärm, intressant kamera och lyxig design i glas och polerad metall, verkligen känns som en premium-telefon.

Och så har den också ett premium-pris på precis under 7 000 kronor. Det är inte dyrt i jämförelse med Samsungs egna toppmodeller, men många tillverkare har riktigt bra mobiler på den nivån eller lägre, till exempel Oneplus 7, ZTE Axon 10 Pro, Asus Zenfone 6 och Samsungs egna Galaxy S10e.

Galaxy A80 skärm
Samsung har konstant några av de bästa mobilskärmarna i branschen, och Galaxy A80 är extra läcker med sin oavbrutna design. Att det "bara" är 1080p-upplösning gör oss inte så mycket.

Snabb men inga topp-prestanda

Så Samsung har vass konkurrens. Frågan är vad som kan få dig att vilja ha en Galaxy A80 istället för dessa flaggskepp. Ju mer vi använder den desto mindre kloka på den punkten blir vi. Prestanda med nya Snapdragon 730 är respektingivande och överraskande vass på spelgrafik, men när telefonen konkurrerar i samma prisklass som ett gäng mobiler med Snapdragon 855 och Kirin 980 så ligger den fortfarande klart efter.

Till det yttre är Galaxy A80 en exklusivt byggd enhet. Baksidan är i glas med böjd kant, och en skarv uppe vid kamerahuset i ovankant. Runtom löper en snyggt polerad metallram och hela framsidan, förutom en extra millimeter i nederkant, är täckt av en av Samsungs alltid utmärkta amoled-skärmar. Och då menar vi hela skärmen – här finns ingen flärp eller hål i panelen för selfiekamera.

Behöver du det har Samsung istället löst det på samma sätt som Asus i Zenfone 6, genom att kameran på baksidan flippar runt när du behöver den. Fast Samsung har en lite annan mekanisk lösning. Istället för att vrida runt bara kamerahuset 180 grader börjar Samsung med att en motor skjuter upp hela ovandelen av telefonen ungefär 15 millimeter. Därefter flippar kameran runt och tittar dig i ansiktet.

Galaxy A80 profil
Det är en rejält biffig lur, med stora mått på alla ledder och hög vikt.

Stor sensor och smart 3d

Det är, precis som i Zenfone 6, en rolig effekt och en spektakulär design som är tekniskt imponerande. Och att få en selfie-kamera med alla goda egenskaper av telefonens huvudkamera, som dessutom i Galaxy A80 är rätt så avancerad, är givetvis ett plus.

Den har en stor 48-megapixelsensor, men inte Samsungs egna, utan Sonys klart överlägsna IMX586. Här sitter en lins med f/2,0-bländare utan optisk bildstabilisator. Den ger oss välbalanserade och skarpa foton i dagsljus, så länge vi håller oss till standardläget som genererar 12-megapixelbilder. En ai-baserad scenoptimerare gör subtila justeringar av bilden i autoläge, men kan även stängas av separat.

Det går att ta foton med full 48-megapixelupplösning men då tappar den detaljer på nära håll. Kameran är inte lika bra på att hantera mörka miljöer som de bästa flaggskeppen, inklusive Samsungs egna. Vi får både mer brus och sämre ljuskompensering i bilden.

Därtill får du en extra 8-megapixelsensor med vidvinkellins och en tof-kamera för extra snabb och korrekt 3d-information. Den används både för sådant som bokeh-effekt (eller Livefokus som det kallas i Samsung-mobiler) samt för snabbare autofokus. Tack vare den kan du här även få Livefokus-effekt och kort skärpedjup i video. Vidvinkelkameran är mer alldaglig är den stora sensorn, tappar i dynamik och skärpa, och genererar mer brus än de bästa på marknaden gör.

Galaxy A80 kamera
Kameralösningen är minst sagt unik. När det är selfiedags åker baksidan av telefonen upp, och sedan flippar kameran runt 180 grader.

Mer besvär än fördel

Lösningen med flippad kamera är också i praktiken ganska så opraktisk och genererar problem, risker och irritationsmoment. För det första har den inte bara en, utan två rörliga delar som kan slitas ut, och massor av springor där det kan komma in damm och smuts.

För det andra gör det ansiktsupplåsning mer eller mindre omöjligt att använda. Ligger telefonen på ett bord går det inte att fälla upp kameran, och handhållen tar det fortfarande ungefär en dryg sekund, vilket inte är praktiskt.

Tyvärr är fingeravtrycksläsaren under skärmen i de dyrare Galaxy A-modellerna inte heller särskilt bra. Vi har redan klagat på den i Galaxy A50 och A70, och den är inte bättre här, den är både långsam och opålitlig. Det innebär att Galaxy A80 inte har biometrisk upplåsning som är bra nog för daglig användning.

Galaxy A80 har stora mått och kännbart hög vikt. Det beror givetvis mycket på dess stora fina skärm på 6,7 tum – men telefonen är också ovanligt tjock, nästan nio och en halv millimeter, och då räknar vi inte med kameran som sticker ut lite till.

Galaxy A80 kamera baktill
Kameran i sig har samma 48-megapixelsensor som i ett gäng olika flaggskepp i år, plus en vidvinkelkamera och en tof-sensor.

Bra batteritid borde varit bättre

Vi är faktiskt lite förbryllade av den påtagligt höga vikten och bulliga designen. Den mest uppenbara orsaken hade varit att telefonen har ett extra stort batteri, men här sitter ett på 3 400 mAh, faktiskt betydligt mindre än i Galaxy A70. Den ger oss fortfarande riktigt bra batteritid – det gör de flesta Samsungmobiler med amoled-skärm – men inte i klass med Galaxy A70 eller Galaxy S10 Plus.

Skärmen har 1080p-upplösing, rena klara färger och upp mot 600 cd/m2 som mest i ljusstyrka. Det är inte Galaxy S10-bra, men fortfarande respektingivande med tanke på den absoluta kontrast en amoled-panel levererar. Vi har inga uppgifter om skärmen har hdr-stöd eller om dess färgskala. Men den visar fina nyanser i våra testfoton, så färgomfånget verkar stort.

Telefonen har en monohögtalare i botten, som ger ifrån sig riktigt kraftfullt ljud med bra dynamik och tydlighet. Det är till och med kännbar stuns i basen och vi kan maxa volymen utan att det blir distortion. Högtalaren för samtal sitter under skärmen, och har lite tunnare klang, men fortfarande med god volym och kvalitet.

Bra ljud med begränsning

Något hörlursuttag finns inte, och det ingår inte ens en adapter från usb-c till 3.5-millimetersplugg. Och frågan är om det skulle hjälpa. Pluggar vi in en standardadapter får vi inget ljud och hörlurar känns inte igen. Det verkar som om Samsung har skippat DAC och hörlursförstäkrare helt.

Galaxy A80 nederkant
Monohögtalare med rejäl volym, och usb-uttag utan analog audio.

Det är ytterligare en sak som gör dess tjocka design och höga vikt till ett sådant mysterium. Är det bara den udda kameraläsningen som tar enormt mycket plats och lägger på extra gram? Andra saker som kan ta upp plats, som trådlös laddning, lyser också med sin frånvaro.

Operativsystemet är givetvis Android 9, med Samsung gränssnitt One UI. Det är precis samma som i andra Samsung-lurar – snyggt och lättnavigerat, men med alltför många extra appar och funktioner som hade varit bättre valfria, och proprietära alternativ till Googles standardappar.

Omdöme

Galaxy A80 är tekniskt sett en bra mobil, och det går inte att förneka att Samsung som vanligt levererar god batteritid, många smarta funktioner och skärm i världsklass. Men kameran ger oss mer frustration än fördelar, fingeravtrycksläsaren missar målet, och otymplig vikt och format ger klara minuspoäng. Till det här priset finns det flera mobiler som är klart bättre val. Vill du bestämt ha en Samsung rekommenderar vi istället Galaxy S10e i denna prisklass.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Galaxy A80 SM-A805F/DS
Testad: Juli 2019
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Snapdragon 730
Processor: 2st Kryo 470 Gold 2,2 GHz + 6st Kryo 470 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 618
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 6,7 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter
Kameror: 48 MP + 8 MP vidvinkel + tof djupsensor med led bak, flippbar
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 9.0 med One UI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 3 700 mAh, 16h 10min webbvideo (wifi), ca 11h blandad användning (4g), 22h samtal (3g)
Storlek: 16,5 x 7,65 x 0,93 cm
Vikt: 220 gram
Rek. pris: 6 990 kronor
Pris: Från 6 073 kronor hos Prisjakt. I vår jämförelse hittar du operatörernas bästa pris på A80 och resten av A-serien.

Prestanda

Antutu Benchmark: 206 230 poäng
Geekbench 4: 6 889 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 37 443 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 2 402 poäng

plus

Byggkvalitet i toppklass.
Utmärkt bildskärm.
God batteritid.
Rolig kamera med unik flippmekanik.

minus

Stor, tjock och tung.
Frustrerande inloggningsalternativ.
Ganska mycket bloatware.
Högt pris för vad du får.

Betyg 4 av 5