Testad produkt: Xiaomi Mi 9T
Pris: 3 690 kronor hos Webhallen (64 GB), 4 290 kronor (128 GB).

Xiaomis flaggskeppsmobil Mi 9 är den just nu mest prisvärda premiumtelefon du kan köpa, med topprestanda, överraskande bra kamera, amoledskärm, trådlös laddning och stilren design för under 5 000 kronor. Nu har de släppt en ny modell som heter Mi 9T. Den säljs också i vissa länder som Redmi K20, så ser du den i butiker eller läser om den så är det samma telefon.

Det är inte en uppdradering, som i fallet med Oneplus 6 och Oneplus 6T, utan snarare en sorts light-version, med ett par enklare specifikationer, lite egen design och ett ännu lägre pris. Xiaomi Mi 9T finns i två versioner, en med 64 GB lagring som kostar lite under 4 000 kronor, och en med 128 GB som ligger på strax över 4 000-kronorsstrecket.

Läs också! Stort test: 16 smarta mobiler – alla under 4 000 kronor


Popup-kamera på gott och ont
Formen och måtten är lika Mi 9, fast med en stor skillnad – skärmen är heltäckande så när som på ett par extra millimeter i underkant, och den har inget avbrott för selfie-kamera. Istället har den samma lösning som Oneplus 7 Pro, en liten kamera på ovansidan som poppar upp vid behov.

Det är helt motoriserat och tar ungefär en sekund, lite långsammare och med lite mer högljutt surr än Oneplus flaggskepp, men precis som den så drar den snabbt in sig om du skulle tappa mobilen. Av alla lösningar vi sett för att maximera skärmytan är det här den minst opraktiska.

Xiaomi Mi 9T popup
Xiaomi Mi 9T är andra kameran vi testat med liten popup-kamera framtill istället för selfie-kamera i skärmen. Den är på 20 megapixlar, har hdr-stöd och gör ett överlag bra jobb, men sticker inte ut som extra bra eller dålig. 

Men lite opraktisk är den fortfarande, speciellt för ansiktsinloggning som är långt ifrån så omedelbar som i en telefon med vanlig kamera framtill. Då är det tur att fingeravtrycksläsaren inbyggd i skärmen är riktigt snabb och pålitlig.

Designen sticker definitivt ut även på andra sätt, med ett gråsvart vävmönster under böjda glaset baktill och ett par detaljer i rött; på-knappen och en ring runt kamerans huvudsensor på baksidan. Xiaomi kallar själva detta för en mer ungdomlig look. Hur det är med den saken låter vi andra avgöra, men vi tycker det ser riktigt bra ut.


Snygg skärm och kraftfullt ljud

Det är också en lite tjockare mobil än Mi 9, men det finns en god orsak till det, Mi 9T har fått större batteri på 4 000 mAh. Så nej, det är inte allt som är nergraderat. Även skärmen är snäppet vassare. Det är en 1080p amoled med hdr-stöd, god ljusstyrka, stort färgomfång och givetvis klockren kontrast. Det är lätt att justera färgtemperatur och du kan även svälja mellan dämpad eller extra skarp kontrast.

I botten sitter en kraftfull högtalare som både ger dig fylligt mellanregister på påtaglig bas. Finessen i diskanten kommer bort lite, men annars är det här riktigt bra. Extra positivt är dess höga maxvolym, så att du kan få riktigt hög ringsignal om du vill.

För samtal är högtalaren i ögonhöjd inte lika övertygande. Den ger oss en överlag tunn ton. Den är funktionell och levererar god volym, men det finns många som låter bättre. Pluggar vi in hörlurar låter det dock också här över förväntan. Telefonen har på pappret bra dac och hörlursförstärkare inbyggd, men Xiaomi borde ha kunnat förvalta det bättre med mjukvaran. Vi kan till exempel inte ställa in någon ljudbild eller surround. Det är inte riktigt i klass med en bra en Sony-, HTC-, Asus- eller Samsung-telefon. Men inte långt ifrån.

Xiaomi Mi 9T
Xiaomi Mi 9T har en högklassig amoled-skärm och kraftfull högtalare. Dock bara i mono.

Inte flaggskepps-klass, men snabb nog

Det är framförallt i prestanda som Mi 9T är enklare jämfört med Mi 9. Här sitter inte Snapdragon 855, utan helt nya halvsnabba Snapdragon 730 med två kraftfulla och sex lite långsammare processorkärnor. Vi tycker det är ett riktigt smart val. Precis som i datorer behöver inte alla ha den absolut mest kraftfulla hårdvaran, så länge den är snabb nog för det du ska använda den till.

Och Snapdragon 730 är absolut inte dålig. Den är drygt hälften så kraftfull som de snabbaste just nu, och med det sköter den nästan allt fullständigt problemfritt. Endast i ett fåtal situationer upplever vi någon skillnad.

Ai-assisterad objektigenkänning i Google Lens går inte lika snabbt (men fortfarande snabbt nog), och en del tyngre video- och fotoappar som Adobes Premiere Clip och Lightroom CC kan ta lite extra tid på sig för processning. De absolut mest krävande spelen kan tappa i frekvens då och då, men för det mesta flyter även de på bra.


Strömmar i 20 timmar

En annan sak som Xiaomi har bantat bort i Mi 9T är stöd för trådlös laddning. Här får du lov att plugga in dig i väggen. Å andra sidan behöver du göra det väldigt sällan. Med 4 000 mAh batteri, strömsnål amoledskärm och dämpad hårdvara levererar Mi 9T väldigt bra driftstider. Vi kan spela Youtube och Netflixvideo i ungefär 20 timmar innan batteriet är slut. Vid sporadisk blandad användning bör de flesta användare klara sig i två dagar mellan laddningar.

Kameran är också en snäppet enklare variant. Huvudkameran är fortfarande en 48-megapixlare från Sony, men IMX582 istället för IMX586. Den enda skillnaden är att du här bara kan spela in 4k-video i 30 bilder per sekund istället för 60. Det är inte direkt någon jätteförlust, och för övrigt fotar den precis lika bra, med krispig kontrast, fin färgbalans och dynamik.

Xiaomi Mi 9T kamera
Nästan, men inte riktigt lika bra kamera som i Mi 9. I den här prisklassen kan den dock vara den bästa vi sett.

Som standard tar den 12-megapixelbilder och kombinerar sensorns pixlar fyra och fyra. Full upplösning går att få, men bara i ett specialläge, där det dessutom tar ett par sekunder att processa bilden i efterhand.


Extralinserna gör jobbet

Kameran har sedan precis som Mi 9 två extra linser, en för vidvinkel och en för 2x zoom. Bägge dessa är snäppet enklare och lägre upplösta än i Mi 9, 13 respektive 8 megapixel. De levererar inte riktigt samma utmärkta skärpa som huvudkameran och kämpar med brus och fokus i mörker, men har fina färger och god dynamik i dagsljus. Med tanke på priset är det riktigt imponerande.

Med Android 9 och gränssnittet MIUI 10 får vi ett snabbnavigerat och anpassningsbart gränssnitt. Det är lite Samsung-varning på mjukvaruutbudet – många bra extra appar och verktyg, men också onödiga och inte lika bra ersättare för standard-appar, som webbläsare och fotogalleri.

Gränssnittet kan också behöva anpassas lite initialt. Till exempel är notifikationsikoner i ovankant av något konstig anledning avaktiverade som standard, men går lätt att slå på. Och det går givetvis att skyffla undan Xiaomis appar och köra dina egna favoriter om du vill det. Är du en van Android-användare är MIUI enkelt att bemästra.

MIUI
Många egna appar, en del bra och en del onödiga, och en lite egen stil och upplägg. MIUI kan ta ett tag att vänja sig vid, men går också bra att till stora delar anpassa.

M3 rekommenderarOmdöme

Det här är väldigt mycket mobil för under 4 000. Klarar du dig utan trådlös laddning och inte känner behov av brutala prestanda så får du med Mi 9T många goda egenskaper– lyxig design, bra skärm och ljud och en kamera i nästan toppklass – i ett väldigt prisvärt paket. Tack vare maxad batteritid föredrar vi faktiskt den framför flaggskeppet Mi 9, som redan den var en av vårens favoriter.

Specifikationer

Modellnamn: Xiaomi Mi 9T
Testad: Juli 2019
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 730
Processor: 2 st Kryo 470 Gold 2,2 GHz + 6 st Kryo 470 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 618
Minne: 6 GB
Lagring: 65/128 GB
Bildskärm: 6,39 tum amoled, 1080x2340 bildpunkter, hdr
Kameror: 48 MP + 13 MP vidvinkel + 8 MP 2x telefoto med led bak, 20 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 9.0 med MIUI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 4 000 mAh, 20h webbvideo (wifi), ca 18h 20min blandad användning (4g), ca 22h samtal (3g)
Storlek: 15,7 x 7,4 x 0,9 cm
Vikt: 191 gram
Rek. pris: 3 890 kronor (64 GB), 4 290 kr (128 GB)
Pris: 3 690 kronor hos Webhallen (64 GB), 4 290 kronor (128 GB).

Prestanda

Antutu Benchmark: 219 929 poäng
Geekbench 4: 6 950 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 35 829 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 2 196 poäng

plus

Elegant design och heltäckande skärm
Bra bild och ljud
Övertygande kamera för priset
Utmärkt batteritid
Priset!

minus

Lite tunt samtalsljud
Popup-kamera är kul, men inte praktiskt
MIUI skulle kunna bantas ner