Faceapp har återigen seglat upp på topplistorna bland IOS- och Android-appar efter att först ha kommit i ropet för ett par år sedan. Den här gången är det ett nytt filter som låter användare ladda upp en selfie på sig själv och sedan få en bild av hur man kan komma att se ut som gammal – eller som ung igen – som återigen gjort appen viral.

Men under onsdagen väckte appen en hel del kritik och inte minst frågetecken efter en granskning utförd av Tech Crunch. Medan det inte finns några bevis för att appen laddar upp hela bildbibliotek, finns ändå en viss säkerhetsoro.

Bilden som ska förändras laddas nämligen upp till servrar där algoritmer förändrar bilden. Denna process sker inte lokalt på enheten, och Faceapp berättar inte för användaren att bilden lämnar telefonen. Det öppnar också upp för Faceapp att sälja vidare information till tredje part.

Att ladda upp bildbibliotek till okända utvecklare kan vara en stor säkerhetsrisk då många användare sparar skärmdumpar på känslig information som lösenord och bankuppgifter bland sina bilder. Information som sedan kan lämnas vidare till tredje part. Under torsdagen rapporterar bland annat Aftonbladet att amerikanska politiker uppmanat FBI att undersöka appen.

”Inget hamnar i Ryssland”

Nu har Faceapps grundare svarat på kritiken. Bland annat menar grundaren Yaroslav Goncharov i ett officiellt uttalande att appen visserligen laddar upp bilder till molnet, men att ”de flesta bilder raderas efter 48 timmar”. Man nekar också till att bilderna skulle säljas vidare till tredje part.

Dessutom ska inga bilder hamnar i Ryssland, trots att utvecklingen av appen är baserad där. Istället ska appen använda sig av Google Cloud och Amazon Web Services för molnlagringen.

Användaren kan också begära att ta bort bilder från tjänsten, men detta är djupt dolt under funktionen för att rapportera buggar. Faceapp säger sig jobba på ett bättre användargränssnitt för detta.