Testad mobil: ASUS ROG Phone 2 (512 GB)
Pris: 9 990 kronor hos Webhallen.

Mobiler som fokuserar på spel är en rätt så ny företeelse. Men en bra mobil är kraftfullare än en Nintendo Switch, och Android får sakta ett allt bättre spelutbud, även om guldkornen lätt försvinner bland alla mer typiska enklare mobilspel. Men det är inte därför vi testar nya ROG Phone 2. I alla fall inte bara därför.

Framför allt är det här en vansinnigt maxad telefon för alla typer av användning, inte bara för att bränna av en timme Fortnite eller två på. Den har det mesta av det bästa vi vill se i en mobil rent allmänt, och introducerar dessutom en del intressanta nyheter.

Flaggskepp till premiumpris

Zenfone 6 får ursäkta, det här är Asus verkliga flaggskepp. Sen har den också prislapp därefter. Den modell som säljs i Sverige kostar precis under 10 000 kronor. Då får du rejält med intern lagring på 512 gigabyte.

ROG Phone 2
ROG Phone 2 hör till de mest bastanta telefonerna vi hållit i handen. En och annan gammal phablet kommer nära på bredden, men de var för det mesta lite lättare.

Designen är mycket lik fjolårets modell ROG Phone, med matt baksida mönstrad i typiskt klichéartad gamerstil. Det ser dock ut att vara mestadels en mattad glasyta som i Oneplus 7 Pro, och inte metall. Den är dock större på alla mått – högre, bredare och en hårsmån tjockare – och väger inte minst mer. Baktill sitter precis som i föregångaren en stor, glödande ROG-logga, som går att byta färg på eller stänga av i en app i mobilen.

Telefonens fingeravtrycksläsare har nu som i de flesta flaggskepp i år flyttat in under skärmen. Den är inte den snabbaste i klassen, men är rapp nog för att vi inte ska irritera oss på den, och den verkar överlag pålitlig.

Extra usb-port

Precis som första ROG Phone har ROG Phone 2 dubbla usb-anslutningar, en vanlig usb 2.0 i botten som mest är tänkt att ladda batteriet med, och sedan en usb 3.1 bakom en lucka på sidan. Här sitter också en extra kontakt av proprietär typ.

Dessa två används tillsammans för att plugga in ett gäng olika tillbehör, från dockningsstation och spelkontroller, till en medföljande chassifläkt som håller baksidan svalare medan du spelar. Men du kan också använda bara usb c-kontakten för att till exempel snabbt föra över filer till eller från en dator. Porten stödjer även displayport, så här kan du lätt ansluta till en extern skärm.

Med egen skärm på hela 6,59 tum och dessutom några millimeter extra upptill och nertill för selfiekamera och rejäla framåtriktade högtalare utan flärp i skärmen, är ROG Phone 2 en av de absolut biffigaste telefoner vi testat. Det matchar dess biffiga specifikationer.

ROG Phone 2 usb 3
Den extra porten är lätt att vid första anblick missta för en micro usb 3-port men det är det inte, utan en usb typ c och en extra specialkontakt bredvid. När du inte använder den täcks den av ett gummilock.

Ny nivå, speciellt för grafik

Asus slår här nya prestandarekord, tack vare nya Snapgdragon 855+. Det här är just nu den kraftfullaste mobil vi testat, om än inte med jättemarginal. Den har pressat upp klockfrekvensen på en av processorkärnorna samt på grafikkretsen, och lyfter därför prestanda i enskilda processer och i just spel. Det ska bli kul att se om den fortfarande är det efter att vi testat en ny Iphone med A13 Bionic och kanske kommande mobiler med Huaweis nya Kirin 990-krets.

Kretsen har också en del andra egenskaper, som stöd för Wifi 6 och 5g, men dem har inte Asus utnyttjat här. Vi får stabil Wifi 5, och 4g av cat 20-typ vilket ger hastighet på upp till 2 gigabit, men det lär ju ändå inte operatören leverera. Lagringen är som sagt generöst tilltagen, men den är också snabb, med Flash-kretsar av ufs 3.0-typ. Och 12 gigabyte ramminne är ju inte heller helt fel.

En annan sak som sticker ut med ROG Phone 2 är skärmen, en ljusstark amoled-panel med utmärkt färgomfång, jämn gråskala med skyhög dynamik och hdr10-stöd. Den är som sagt rejält stor, men fortfarande bara med 1080p-panel. Nu är det inte så att det direkt märks, det är punkttätt nog för att vi inte ska uppleva någon pixlighet i skärmen. Det går att urskilja en svag skillnad när vi jämför den sida vid sida med en 1440p-oled, men det är inget som påverkar upplevelsen i daglig användning.

Hög frekvens och extra snabb respons

Asus var inte först ut med högfrekvent bildskärm, det var Razer Phone redan året innan. Men första ROG Phone var den första oled-skärmen av den typen, med 90 hertz bildfrekvens istället för mer vanliga 60. Nu trimmar Asus skärmen ytterligare och levererar 120 hertz.

Skillnaden mellan 60 och 90 hertz var en verklig upplevelse, med jämn skrollning på webben, och i sociala appar, superjämna animeringar och övergångar i gränssnittet och maxad spelupplevelse. Vi vet inte om steget till 120 är lika påtagligt. Vi testade den sida vid sida med en Oneplus 7 Pro som har oled med 90 hertz, och ser ingen uppenbar skillnad. Det är snarare något som en del inbitna gamers nog uppskattar mer.

Mer påtagligt är skärmens extra korta responstid på en millisekund och avläsningsfrekvens i pekskärmen på 240 hertz. Det gör att skärmen känns nästan overkligt direkt att använda, vare sig vi sveper mellan menyer, drar i dokument eller kontrollerar karaktärer i spel. För det sista är det dock ingen garanti för en bättre upplevelse, det beror väldigt mycket på själva spelet, och ofta är det annat än skärmen som orsakar släpighet.

ROG Phone 2
Hörlursuttag i botten, dessutom med bra ljudhårdvara bakom.

Tungt ljud, tyngre batteri

En skärm i toppklass förtjänar ljud i toppklass och det får du också här, med två kraftfulla, framåtriktade högtalare på vardera kortsida som levererar bra tryck, fyllig bas och fin detaljåtergivning. Asus har också kvar hörlursuttaget i ROG Phone 2, något som börjar bli allt mindre vanligt. Även med lurar inpluggade får du en ljudupplevelse med hög kvalitet.

Till skillnad från de flesta konkurrenter som kör Dolby Atmos för ljudförbättring och surround har Asus valt DTS:X. Det är svårt att säga om det ena är bättre än det andra. I en telefon gör bägge ett bra jobb med att få ut mycket upplevelse ur små högtalare.

Vi tyckte att 5 000 mAh batteri i Zenfone 6 var rejält, men nu höjer Asus ribban ytterligare med ett 6 000 mAh-batteri. Det är givetvis en av orsakerna till telefonens småtjocka design och höga vikt, men för den som uppskattar maxad batteritid kan det absolut vara värt det. Så länge vi inte hårdkör telefonen med spel så kan vi använda den aktivt i nästan ett dygn.

Och det är med högsta frekvensen på bildskärmen, 120 hertz. Ställer vi ner den till 90 eller 60 hertz kan vi få ut ytterligare ett par, tre timmar. ROG Phone 2 stödjer inte trådlös laddning, men egna snabbladdningstekniken Hypercharge är riktigt effektiv.

ROG Phone 2 tillbehör
ROG Phone 2 levereras med ett stötskyddande skal och en påmonterbar fläkt som kan hålla luren sval om du spelar tunga spel.

Respektabel kamera, men inget speciellt

Kameran baktill är i princip den samma som i Asus Zenfone 6, en huvudkamera byggd på Sonys 48-megapixelsensor IMX586 med quadpixelteknik, som ger den extra detaljering eller extra ljuskänslighet per pixel när de slås ihop fyra och fyra, samt en 13 megapixel vidvinkelkamera. Den fotar precis som Zenfone 6 med fin detaljering och dynamik i dagsljus, och håller god klass för kvällsfoto.

Den har inte riktigt de där extremt goda mörkeregenskaperna om Samsung Galaxy S10 eller Huawei P30 Pro, och vi saknar möjlighet till optisk zoom, men utöver det presterar den bra. Vi slipper här den roliga men smått galna flipp-mekaniken för selfiekamera som Zenfone 6 har, utan här sitter istället en separat 25-megapixlare fram, som tar stabila bilder utan att direkt blända.

Vi gillade det mesta med första ROG Phone, förutom en sak: gränssnittet. Den hade en överdrivet utstuderad gamer-stil, så till den milda grad att det ganska ofta blev jobbigt att navigera. Men precis som i vårens Zenfone 6 har Asus här städat upp i gränssnittet rejält.

ROG Phone 2 Android
Asus har den här gången valt att inte krångla till det med en massa överdriven design i gränssnittet.

Uppstädat system

Nu är det nära original-Android i stilen, fast med Android 9:s mörka läge inställt som standard. Det går att byta till vanliga ljusa, men då det också spar batteri i en amoled-skärm så är det smart att behålla det mörkt. Det enda som utstrålar gaming här är separata appen Armoury Crate, där du kontrollerar belysningen på loggan på baksidan, ställer in prestandaprofiler för olika spel, hanterar externa tillbehör och så vidare.

Här hittar vi också inställningar för telefonens så kallade Air Triggers. Det är två touch-känsliga ytor på ena långsidan, som kan användas på samma sätt som knapparna framtill på en spelkontroll om du kör Android-spel som stödjer den typen av kontroll. Detta hade även ROG Phone 2, men de var då lite knepiga att kontrollera och få att reagera rätt. Det har Asus nu styrt upp, och responsen i dem är utmärkt och lätt att ställa in egen känslighet på.

Armoury Crate
...förutom inne i egna appen Armoury Crate.

M3 rekommenderarOmdöme

ROG Phone var 2018 års nördigaste mobil, och ROG Phone 2 överträffar den på precis alla punkter – i både prestanda, kvalitet och nördighet – samtidigt som den blivit avsevärt bättre för den som inte vill vara gamer dygnet runt. Den är märkligt snabb, har superintressant skärm, hög klass på ljud, kamera och uppkoppling, är full med roliga extrafunktioner och har lysande batteritid. Vikten, dess stora mått och avsaknad av trådlös laddning och vattenskydd är dess enda nackdelar.

ROG Phone 2 går att förbeställa i utvalda butiker nu och börjar levereras den 20 september.

Specifikationer

Produktnamn: ROG Phone 2 ZS660KL
Testad: September 2019
Tillverkare: Asus
Systemkrets: Snapdragon 855+
Processor: 1st Kryo 485 Gold Prime 2,96 GHz + 3 st Kryo 485 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 485 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 640
Minne: 12 GB
Lagring: 512 GB
Bildskärm: 6,59 tum amoled, 1080x2340 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 48 MP + 13 MP vidvinkel med led bak, 24 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, usb 3.1 typ c med displayport / dockningsport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 20/18), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), 802.11ad (WiGig), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 9 med ROG UI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby), AirTriggers, dockningsbar kylare
Batteri: 6 000 mAh, 20h 20min webbvideo (wifi), 23h 50min blandad användning (4g), ca 30h samtal (3g)
Storlek: 17,1 x 7,76 x 0,95 cm
Vikt: 240 gram
Rek. pris: 9 990 kr hos Asus.
Pris: 9 990 kronor hos Webhallen.

Prestanda

Antutu Bechmark: 397 582 poäng
Geekbench 5, cpu: 2 861 poäng
Geekbench 5, gpu: 2 721 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 83 964 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 6 207 poäng

plus

Maxade prestanda
Högklassig och extra snabb skärm
Bra ljud
Extra stort batteri
Mängder av smarta extrafunktioner

minus

Stor och tung
Ej vattentålig
Ingen trådlös laddning

Betyg 5 av 5