Huawei P Smart Z testades i augusti 2019, och uppdaterades i maj 2020 med nya uppgifter, pris och omdöme. 

Betyg 3 av 5

Omdöme

P Smart Z är telefonen för dig som vill ha en prisvärd mobil med maxad skärm och som använder den för att titta på film i. Det är det den gör allra bäst, med både övertygande skärm och ljud. Den har också prestanda nog för allt i vardagsväg. Batteritiden är dock en besvikelse och kameran övertygar inte riktigt.

Positivt

  • Snygg och greppvänlig
  • Godkända prestanda
  • Stor snygg skärm och bra ljud

Negativt

  • Ojämn kamera
  • Opraktisk pop-up-kamera
  • Halvdan batteritid
  • En del bloatware

Testad produkt: Huawei P Smart Z
Pris: 2 190 kr på CDON.

Mitt i sommaren 2019 släppte Huawei P Smart Z, som är en lite uppförstorad version av budgetmobilen Huawei P Smart. Den har större skärm, större mått, större batteri och lite mer minne. När den kom kostade den runt 3 000 kronor, men sjönk sedan snabbt till ett stabilt pris under 2 500 kronor. Numera kan du för det mesta hitta den för runt 2 000 kronor.

Det mest utmärkande med den är att skärmen är heltäckande utan flärp eller kamerahål. Istället har den selfiekameran som en pop-up i ovankant. Det här är den klart billigaste telefonen som vi sett en sådan här lösning på. Den fungerar precis som på Oneplus 7 Pro och Xiaomi Mi 9T, men själva motoriserade transporten av kameran upp och ner är långsammare.

Lås upp med fingret

Värt att notera är att det inte ser ut att gå att använda den kameran för ansiktsupplåsning. Det finns helt enkelt inte som alternativ i inställningsmenyn, trots att det vanligen är mer eller mindre standard på en Android 9-mobil. Kanske är det just för att det här är en enklare och lite billigare lösning som inte kan garanteras att hålla lika länge. Lyckligtvis är fingeravtrycksläsaren mitt på baksidan snabb och fungerar problemfritt.

Huawei P Smart Z färger
Huawei P Smart Z kommer i tre färger. Vi testade den blå, men tycker nog att den gröna är lite läckrare.

Det här är en rejäl mobil med extra stor skärmyta – hela 6,59 tum – med rundade hörn och relativt tunna skärmkanter. Det ger en extra snygg filmupplevelse, och på den punkten gör inte heller bildkvaliteten oss besvikna.

Det är fin lyster i färgerna och god kontrast i bilden så länge vi tittar på skärmen inomhus och inte behöver dra upp ljusstyrkan till max. Då tappar den en del i svärta, och trots det kommer den inte upp i nog med ljusstyrka för att vara bekvämt läslig i starkt solljus.

Snygga färger, modern usb

Framtill täcks skärmen av Gorilla Glass, medan ramen runtom och bakstycket är i plast. Men det är plast av bättre slag som kommer nära premiumkänslan i metall och glas. Baksidan har metallglans med snyggt tvådelad slipning som ger den en egen stil, och finns i tre färger: svart, svalt blå och en nästan skogsgrön. Alla finns i svenska butiker, men du kan få leta lite extra för att hitta den gröna.

Upptill sitter förutom kameran även sim-kortslucka med stöd för extra sim eller extra sd-kort, men inte bägge. På undersidan hittar vi traditionellt hörlursuttag, en mono-högtalare och usb-c-kontakt. Det är välkommet – vanliga Huawei P Smart har mikro-usb.

Huawei P Smart Z framsida
Telefonen är trots sina stora mått rätt så bekväm att greppa.

Högtalaren ger oss fylligt ljud med bra balans mellan bas, mellanregister och diskant, men saknar framför allt riktigt höga tongångar och detaljer i diskanten. Med telefonen vid örat vid samtal och när vi spelar musik i hörlurar klarar den sig överraskande bra. Det är inte premiumklass på ljudet, men bra för prisklassen och bättre än vad budgetlurar från Huawei brukar leverera.

God prestanda i budgetklass

P Smart Z har i stort sett samma systemkrets som P Smart: Huaweis egna Kirin 710 som ger den stabila prestanda för prisklassen, och det är få saker som innebär problem eller ens irriterande seghet att genomföra. Här heter den dock Kirin 710F, vilket ska vara en uppdaterad revision av kretsen. Riktigt vad skillnaden är kan vi dock inte se.

Dessutom har Huawei uppgraderat från 3 till 4 GB ram-minne, vilket ger plus i kanten i vissa situationer. Du får 64 GB lagringsminne inbyggt och kan öka på med sd-kort upp till 1 TB.

Kameran baktill består av en 16-megapixelsenor, samt en extra stödsensor på 2 megapixel för djupseende. Selfiekameran framtill är även den på 16 megapixel. På pappret borde de vara en aningen bättre än kamerorna i Huawei P Smart, men tyvärr tycker vi inte att de övertygar riktigt.

Huawei P Smart Z baksida
Baksidan har premium-vibbar med vad som ser ut att vara böjt glas, men som egentligen är en billigare plastversion.

Ojämn men effektiv i mörker

Dynamiken i foton är lite platt, och vi får antingen för bleka färger eller för hög mättnad beroende på om vi har igång kamera-appens ai-stöd. En del detaljer suddas ut på pixelnivå, och kameran har svårt att återge nyanser i mörka ytor. Däremot klarar den sig tack vare relativt stor bländare bättre än de flesta budgetlurar när det gäller att fota i ett mörkt rum.

En annan sak vi märker är att batteriet äts upp ovanligt snabbt när vi fotar och filmar. Skippar vi det levererar telefonen god batteritid, men inte mycket mer. Vi kan tryggt ha den med oss en lång dag med halvintensivt användande utan att oroa oss för batteribrist. Men mycket videoströmmande och för hög ljusstyrka på skärmen kan definitivt dra ned batteritiden.

Vi hade förväntat oss mycket mer av ett 4 000 mAh-batteri. Laddning får för det mesta ske varje natt för att den ska hänga med. Vi har inga uppgifter om att P Smart Z stödjer någon form av snabbladdning, och ingen särskilt effektiv snabbladdare medföljer.

EMUI på gott och ont

Som vanligt är det Huaweis eget gränssnitt EMUI i telefonen, här byggt på Android 9, och fortfarande med fullt stöd för Googles tjänster och appar. 

Huawei P Smart Z
Pop-up-kameran tittar upp vid behov. Huawei har dock sett till att den inte behövs så ofta, då möjligheten till ansiktsinloggning är bortplockad.

Gillar du EMUI eller inte är mycket av en smaksak, det har sitt eget upplägg med alla appar på startskärmarna istället för separat app-meny och en egen stil på en hel del ikoner och menyer. Du får också en hel del extra funktioner som Tvilling-app, som gör att du kan öppna till exempel Facebook med två olika konton, och en effektiv men ganska påträngande batterisparfunktion.

Systemet kommer också med en hel del onödigheter, som egen video- och galleri-app som inte ger något extra, och även en del ren bloatware, som Facebook, Booking.com och Amazon-appar förinstallerade.

Specifikationer

Produktnamn: Huawei P Smart Z
Testad: Juli 2019
Tillverkare: Huawei
Systemkrets: Kirin 710F
Processor: 4st Cortex-A73 2,2 GHz + 4st Cortex-A53 1,7 GHz
Grafik: Mali-G51 MP4
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB
Bildskärm: 6,59 tum ips 1080x2340 bildpunkter
Kameror: 16 MP + 2 MP djupsensor med led bak, 16 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 9.0 med EMUI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim (standby)
Batteri: 4 000 mAh, ca 7h webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 10h blandad användning (4g, dämpad ljusstyrka), ca 22h samtal (3g)
Storlek: 16,35 x 7,7 x 0,9 cm
Vikt: 197 gram
Rek. pris: 2 990 kr
Pris: 2 190 kr på CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark: 130 680 poäng
Geekbench 4: 5 744 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 15 893 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 875 poäng

Betyg: 3 av 5

Huawei P Smart Z Pris vid test: 2483 kr.

Bästa pris just nu: 1718 kr