Testad produkt: Galaxy Watch Active 2
Pris: 40 mm: Från 4 390 kronor hos Prisjakt (e-sim). 44 mm: Från 4 790 kronor hos Prisjakt (e-sim).

Knappt ett år efter att Samsung lanserat sin hälsofokuserade smartklocka Galaxy Watch Active var det dags igen. Galaxy Watch Active 2 har nu börjat säljas parallellt med sin föregångare som ett lyxigare alternativ, där ett par funktioner har tillkommit medan andra förfinats och utvecklats.

Haken? Nya Galaxy Watch Active är nästan dubbelt så dyr som första generationen, som vi gav ett högt betyg när vi testade den i mars. Det ska således mycket till för att vi ska kunna rekommendera nytillskottet över den billigare varianten. Det här är också den första modell i serien som erbjuder e-sim, vilket gör det lättare att lägga mobilen hemma när du har 4g på handleden.

Galaxy Watch Active 2
Foto: Karin EnblomSpotify över 4g-nätet dricker batteri, men kan vara väldigt smidigt om du vill slippa släpa med mobilen på löprundan.

Märkligt nog kan vi i Sverige inte välja den billigare bluetooth-varianten som säljs på en del andra marknader. I alla fall inte i skrivande stund, vilket känns något osympatiskt med tanke på att det inte alls är säkert att du kan skaffa e-sim med just din telefon/operatör/klockkombo.

Det här är upp till operatörerna att lösa och ska kanske inte ligga Samsung till last, men med tanke på hur tillgängligheten ser ut hade det varit rimligt att sälja den billigare bluetooth-modellen även här. Vi vill helst inte tvingas använda en Galaxy-mobil för att kunna köra e-sim i klockan (Tele2) – då börjar det kännas inlåst ála Apple.

Snyggast i stan

"Vilken snygg klocka du har!" Den kommentaren hör inte till vanligheterna när vi testar smartklockor, men med Galaxy Watch Active 2 på handleden har vi fått höra det flera gånger under de närmare två veckor vi burit den. Och visst ligger det något i det – med sina mjuka avrundade kanter, diskreta profil och helplatta, blanka skärm är Galaxy Watch Active 2 kanske den snyggaste renodlade smartklockan på marknaden.

Galaxy Watch Active 2
Foto: Karin EnblomNätt och slimmad design – och en stor, härlig skärm på det. Galaxy Watch Active 2 är ett kvalitetsbygge.

Vi testar den större 44-millimetersvarianten, som ändå smälter in perfekt på handleden och inte skvallrar speciellt mycket om sin existens över huvud taget. Ett läckert läderarmband ackompanjerar den välpolerade boetten. Även om det ger en snygg look måste vi säga att materialvalet är smått obegripligt; det tar flera timmar att torka efter en dusch och gör sig inte speciellt bra på svettiga gym. Här hade vi hellre sett en tvådelad design med gummi på insidan och lädret utåt, och träningsfreak kommer nog vilja byta illa kvickt.

Skärmpanelen imponerar fortfarande, och har dessutom fått större maxstorlek från 1.1 till 1.4 tum. Upplösningen ligger som tidigare på 360x360 bildpunkter, med krispig bild och fin stuns i färgerna. Läsbarheten är god i mellanläget, men för riktigt soliga dagar kan du behöva höja ljusstyrkan. 

Bra prestanda och superb navigering

I Galaxy Watch Active 2 sitter samma Exynos 9110-krets som tidigare. Det innebär att klockan fortfarande inte kan mäta sig med de vassaste Wear OS-klockorna (för att inte tala om Apple Watch), men vi märker inte av någon direkt seghet över huvud taget när vi öppnar appar, navigerar i menyer och drar igång träningspass. Minnesmängden har ökat från 768 MB till 1536 för den lte-modell vi testar, vilket säkert höjer användarupplevelsen något. 

Galaxy Watch Active 2
Foto: Karin EnblomNavigering och gränssnitt känns väldigt "Samsung" – och nu fungerar dessutom skärmkanten som cirkulär svepyta.

När vi testade första Galaxy Watch Active klagade vi på att Samsungs klassiska, radiella meny fungerade sämre utan vridbar boett. Det här har företaget nu löst på ett smått genialt sätt utan att tynga ned klockan med rörliga delar; den svarta ringen runt själva skärmen fungerar nu som touch-yta och kan användas för att svepa med cirkulära fingerrörelser och välja vilken app vi vill använda. Funktionen är dock även på väg till första Galaxy Watch Active.

En annan nyhet i Galaxy Watch Active 2 är att pulsmätaren begåvats med fler och bättre sensorer. Exakt hur mycket pricksäkerheten faktiskt ökat är svårt att bedöma, men under 30 minuter på crosstrainern visar klockan i stort sett identiska mätningar med träningsmaskinen. Själva mätningarna sker annars kontinuerligt över dagen, och de vi startar igång själva tar bara ett par sekunder att slutföra.

Batteriet har växt från 230 till 340 mAh, vilket också märks vid användning. Vi får utan problem ut närmare tre dygn innan klockan behöver laddas på nytt, men som alltid beror det på huruvida funktioner som gps, lte och så vidare är påslagna. Jämfört med huvudkonkurrenten Apple Watch är det här mer än godkänt och något Samsung definitivt kan vara stolta över. 

Funktionsfylld träningskompanjon

Även om Samsung-butiken inte erbjuder speciellt många nyttiga appar för nedladdning finns det mesta vi behöver på klockan. Spotify, till exempel, och möjlighet att göra nfc-betalningar via Samsung Pay eller hojta engelskspråkiga kommandon till röstassistenten Bixby. Allting går snabbt och enkelt att komma igång med, och det märks att Samsung satsat mycket på att få ett fullfjädrat klock-ekosystem.

Hälsa och träning ligger precis som tidigare i fokus, och inte heller här blir vi besvikna. Galaxy Watch Active 2 kan automatiskt spåra 7 träningstyper, och funktionen drar alltid punktligt igång efter tio minuters aktivitet. Totalt finns det 39 olika träningsformer att logga. Vi får den data vi behöver för att hålla uppsyn över träningsveckan, och precis så mycket eller lite pepp vi vill ha på handleden.

Galaxy Watch Active 2
Foto: Karin EnblomGalaxy Watch Active 2 har fler och bättre sensorer än sin föregångare.

Vi föredrar lite, för med alla "peppfunktioner" påslagna blir Samsungs klocka enormt tjatig. "Sätt igång då, latmask – du har inte rört på dig idag" får vi kastat i ansiktet när vi släcker för kvällen klockan kvart över tolv på natten. Kompanjon-appen Samsung Health som vi synkar med i mobilen är en av de bättre i sitt slag och erbjuder uttömmande, lättöverskådlig statistik över aktivitet, sömn och hälsa.

Att komma igång med musiklyssning på Spotify går relativt smärtfritt. Vi ansluter ett par bluetooth-hörlurar, kryssar i en dialogruta som dyker upp i telefonen och är sedan igång. Själva appen är ett av de lysande undantag som faktiskt fungerar bättre hos Samsung än hos konkurrenterna.

E-sim: Genialt – om du kan få det

Samtalshantering, notifikationer och mobilfri Spotify-lyssning med hjälp av e-sim är som sagt ett av säljargumenten för Galaxy Watch Active 2. Lämna mobilen hemma och ha alla viktiga telefonfunktioner på handleden. Tyvärr varierar funktionaliteten och tillgången mellan operatörerna. Med Tele2, som vi använder, tvingas vi låna in en Galaxy-lur från Samsung för att över huvud taget kunna beställa e-sim.

Galaxy Watch Active 2
Foto: Karin EnblomE-sim är ingen garanti för att du faktiskt kan ringa med prylen. Det är upp till operatörerna.

Därefter blir vi varse att operatören inte ens slagit på samtalsfunktionen, utan bara mobildata. Det är så fattigt att det finns inte. Hos andra operatörer kan stödet se bättre ut. Som tidigare nämnt kan vi inte lasta Samsung för operatörsproblemet, men det skapar ändå frågetecken kring varför tillverkaren inte släppt den billigare bluetooth-varianten här i Sverige.

Att ta emot och skicka meddelanden fungerar dock fint. Aktiveringsförfarandet är också smärtfritt och vi uppskattar snabbt de fördelar e-sim ger. Däremot drar funktionen av förklarliga skäl en hel del batteri – så se till att du bara har den aktiverad när du ska lämna mobilen hemma och ge dig ut i löpspåret eller liknande. 

OmdömeM3 rekommenderar

Det är lätt att tycka om Galaxy Watch Active 2. Designen är superb, batteritiden helt okej och såväl hälso- som kringfunktioner fungerar precis som de ska. Som helhet är klockan definitivt ett av de bästa alternativen för Android-ägare just nu.

Räcker det för att vi ska kunna rekommendera den över Galaxy Watch Active? Det beror på. I skrivande stund handlar knäckfrågan om huruvida du vill – och kan – använda e-simfunktionaliteten. Kolla med din operatör så att din telefonmodell stödjs.

Är svaret "ja" på båda frågorna har vi inga invändningar. Andra kan med fördel spana in den avsevärt billigare föregångaren.

Specifikationer

Produkt: Galaxy Watch Active 2.
Testad: November 2019.
Tillverkare: Samsung.
Processor: Exynos 9 Dual 9110, 1,15 GHz dual core.
Minne: 1,5 GB
Lagring: 4 GB
Bildskärm: 1,4 tum rund super amoled, 360x360 bildpunkter.
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gps, nfc, lte.
Sensorer: Accelerometer, gyro, pulsmätare, barometer/höjdmätare, ljussensor
Kontroll: Pekskärm, 2 knappar.
Storlek, boett: 44 x 44 x 10,9 mm.
Vikt, inkl standardarmband: 44 gram.
Operativsystem: Tizen
Systemkrav, telefon: Smartphone med IOS, Android.
Batteri: 340 mAh, upp till 3 dygn vardaglig användning.
Övrigt: Vattentålig mer till 50 meter, stöttålig enligt MIL-STD-810G, stöd för Samsung Pay, e-sim.
Pris: 4 790 kronor hos Prisjakt.
Pris: 40 mm: Från 4 390 kronor hos Prisjakt (e-sim). 44 mm: Från 4 790 kronor hos Prisjakt (e-sim).

plus

Riktigt snygg, slimmad design.
Stor, härlig skärm med virtuell boettring.
Exakta mätningar, bra träningspartner.
Bra batteritid.

minus

Säljs enbart dyr i 4g-version (åtminstone inledningsvis).
Uppgraderingarna är inte banbrytande.
Inget digert apputbud, direkt.
Bixby pratar fortfarande inte svenska.

Betyg 8 av 10

Samsung Galaxy Watch Active2 40mm Stainless Steel

Bästa pris just nu: 3325 kr