Testad produkt: Samsung Galaxy Tab S6
Pris: 8 990 kronor hos CDON.

Surfplattor med Windows drar allt mer åt tung proffsanvändning i design, utbud och funktioner som mest riktar sig till företag. Det har lämnat ett intressant utrymme för andra surfplattor att fylla. Senaste uppsättningen extra kraftfulla Ipad Pro-plattor och nya Ipad OS är ett klart steg i den riktningen.

Samsung vill inte vara sämre och har släppt Galaxy Tab S6. Förra året såg vi första steget på denna resa med Galaxy Tab S4, som fick beröm för sin mångsidighet, men som halkade efter i prestanda tack vare äldre processor, och som hade ett par osmarta designval som hindrade den från att vara en fullträff.

Två modeller, tre färger

Galaxy Tab S6 kommer i två huvudvarianter, SM-T860 och SM-T865. Den senare har inbyggt 4g-modem, och är i själva verket en fullt fungerande telefon du kan ringa med. Nöjer du dig med wifi-uppkoppling är SM-T860 för övrigt exakt samma platta, fast 1 000 kronor billigare.

Bägge finns sedan även med 128 GB eller 256 GB lagring, men 128 är betydligt vanligare i svenska butiker. Känns det för lite finns det sd-kortplats. Till slut kan du välja mellan tre färger i dess matta aluminiumchassi på baksidan: en dämpat grå, en himmelsblå och en rosatonad.

Galalxy Tab S6 färger
Vår testade platta är den stramt grå modellen. Vill du har mer färg i livet finns det alternativ.

Med plattan medföljer en pekpenna av samma typ som till Galaxy Note 10, fast lyckligtvis större och mer bekväm att hålla. Den är alltså även fjärrkontroll via bluetooth med inbyggt batteri, gyro och accelerometer. Det gör att den kan användas för att fjärrstyra vissa funktioner i appar med pennans knapp och en handfull vift-gester i luften. Precis som i Note 10 kan det behövas en hel del övning innan du får in rätta kontrollen i händerna.

Otymplig läsare i lysande skärm

Galaxy Tab S6 har fingeravtrycksläsare inbyggd i skärmen. Det är första gången vi sett det i en surfplatta och resultatet är… faktiskt lite märkligt. Läsaren är placerad precis som den är i mobilen, i mitten ned mot nedre kortsidan. Det gör att det är allt annat än ett naturligt grepp för att nå den om du håller plattan i handen. Läsaren använder optisk teknik och är inte lika snabb som Samsungs ultraljudläsare i Galaxy S10 och Note 10-lurarna, men fungerar väl godkänt.

Skärmen är en utmärkt högupplöst amoled i typisk Samsung-klass. Den är inte riktigt lika ljusstark som en Ipad Pro, men levererar en god upplevelse även en solig dag utomhus, speciellt i automatiskt ljusstyrkeläge som ger en liten extra skjuts. Den har skarp kontrast, jämna toningar och är dessutom den första platta som certifierats för HDR10+.

Skärmen ska enligt uppgift vida överträffa srgb-standarden för färgomfång. Vi kan dock inte välja specifika srgb och dci-p3-lägen som i många mobiler och plattor. Vi får ett ”Naturlig” och ett ”Intensiv”-alternativ, där det senare också ger tillgång till manuell vitbalans.

Galaxy Tab S6 skärm
Skärmen har tydlig bild och är även på låga ljusstyrkor relativt reflexfri... för att ha blank glasyta, i alla fall.

Snyggt ljud med små problem

Bra ser det i alla fall ut, och det låter lika fint. Här sitter fyra högtalare monterade, två på vardera kortsida ut mot hörnen, signerade AKG och med Dolby Atmos-stöd. De ger en kraftfull, fyllig och jämn ljudbild med hög detaljåtergivning och så pass övertygande surroundupplevelse man kan få i en platta som denna. Tyvärr har vi kvar ett litet problem från Galaxy Tab S4 – det är lätt att råka täcka över en högtalare eller två med handen, speciellt som du har plattan horisontellt.

På tal om hörlurar så lyser en 3,5-millimetersport med sin frånvaro. Här är det lurar på bluetooth, med usb-c-kontakt, eller via adapter som gäller. Tyvärr kan vi inte se att det medföljer någon adapter, vilket känns lite snålt av Samsung.

På baksidan hittar vi något vi inte sett i en surfplatta tidigare, en dubbelkamera. Dels en 13 megapixel standardkamera som tar stabila men inte direkt spektakulära foton, dels en 5 megapixels vidvinkelkamera som tar enkla men snygga landskapsfoton och även givetvis hjälper till med djupseende.

Galaxy Tab S6 baksida
Pennan kan läggas i en liten fördjupning på baksidan, där den håller sig kvar med magnetlås. Det är här du laddar batteriet i pennan. Den sitter dock inte superstadigt där, så det är något vi rekommenderar att du bara gör när du lägger ifrån dig plattan.

Stabil batteritid

Surfplattan är kanske ingenting som de flesta använder för att fota med på allvar. Kanske i nödfall om du absolut inte vill hala fram mobilen. Men det är en stabil och snabb kamera för sådant som AR-tillämpningar, och snabb dokumentation. Speciellt tillsammans med S-pen-funktionerna som gör det lätt att kombinera bilder med anteckningar. Till och med i rörlig bild tack vare samma AR-klotter-funktion som i Note 10.

Plattan har ett 7 040 mAh-batteri som räcker övertygande länge för vissa sysslor, som att strömma video. Där överträffar våra mätningar Samsungs utlovade 15 timmar. En del enskilda tillämpningar som spel, AR-appar och Dex (mer om det strax) verkar äta lite mer batteri, och då landar vi på lite drygt tio timmar driftstid innan det är dags att ladda batteriet.

Det kan göras via usb-porten eller via pogo-kontakt på långsidan om du köper till en laddningsdocka. Då förvandlas plattan till en interaktiv fotoram som kan visa bildspel, klocka, väder och notifikationer, eller vara kontroll för till exempel Spotify.

Galaxy Tab S6 med tangentbord
Med tillköpt tangentbord och gränssnittet Dex blir Galaxy Tab S6 en riktig liten laptop med ungefär samma funktionalitet som en premium-Chromebook.

Skippa dator och växla till Dex

Det mest intressanta tillbehöret är dock nya tangentbordet. Det består av två delar, ett bakstycke som sitter stabilt och ger dig ett utfällbart stöd, samt ett snäpp på-tangentbord i Surface-stil. Till skillnad från tangentbordet till Galaxy Tab S4 får du nu även en inbyggd musplatta, något vi efterlyste när vi testade den. Med det förvandlas Galaxy Tab S6 till en laptop i kompakt format.

Främst tack vare gränssnittet Dex som du kan växla till, antingen automatiskt när tangentbordet ansluts, eller med ett snabbkommando. Du kan även köra Dex precis som på en Galaxy-telefon, genom att ansluta en hdmi-skärm via usb-c-porten. Då får du dock komplettera med mus och tangentbord via bluetooth.

Dex ger dig en skrivbordsupplevelse i Android anpassad för mus och tangentbord, med flyttbara och skalbara fönster och en handfull anpassade appar som webbläsare, filhanterare och mobila Office med muspekaranpassat gränssnitt.

Fler och fler appar har fått Dex-läge sedan funktionen introducerades på Galaxy S8. Förutom Samsungs egna, en Citrix fjärrskrivbordsklient och Office-appar som funnits med sedan start, är numera ett femtiotal andra appar Dex-anpassade. Till exempel Adobes Premiere Rush, Lightroom, Acrobat och Photoshop Express, flera av Googles appar som Chrome, Gmail och Drive, och en drös andra, från businessappar till en handfull spel.

Samsung One UI
I vanligt surfplatteläge är det Samsungs bekanta One UI som gäller, med snygg stil och snabb navigering, men kanske lite väl mycket proprietära appar, och ett par tredjepartsappar vi hellre sett att vi fått välja själva.

Kunde varit ännu bättre

Det är snyggt, familjärt att använda och gör vissa jobb väldigt mycket smidigare än på en platta med bara pekkontroll. Tidigare har vi tyckt att Dex-gränssnittet varit lite släpigt och segt, men det har Samsung optimerat rejält sedan första versionen, och muspekare, försterhantering och navigering är smidig. Dex börjar kort och gott bli en riktigt bra Windows-utmanare, så länge ditt behov av speciella program inte är för stort. Ungefär som en Chrome OS med andra ord.

Däremot är inte Dex just med denna platta lika roligt. Men det beror inte på systemet, utan på helt andra saker. För det första är det rent allmänt trångt att jobba i fönsterläge på en tiotumsskärm. Ansluter vi till en skrivbordsskärm känns det mycket trevligare att jobba i gränssnittet.

Plattans tangentbord är inte heller särskilt kul att jobba på, med pilliga små tangenter som har en märkligt mjuk respons utan distinkt känsla, trots bra slaghöjd. Den har också en platt och obekväm arbetsställning. Vi hade också gärna sett möjlighet till bakbelysning.

Vi skulle gärna vilja se vad Samsung kan leverera i samma format som stora Ipad Pro, på lite drygt 12 tum, och med ett mer premium tangentbord som tillbehör. Då kan en Surface Pro få sig en match.

Bra valOmdöme

Det här är både Samsungs kraftfullaste och mest ambitiösa platta någonsin, och med en prislapp på nästan 9 000 kronor för plattan och 1 800 kr för tangentbordet är det en ordentlig investering. Men då får du en slimmad, snygg och högklassig surfplatta, kompakt bärbar dator som matchar en bra Chromebook i prestanda och funktionalitet, fast med bättre bild och ljud än de flesta.

Specifikationer

Produktnamn: Galaxy Tab S6 SM-T865
Testad: September 2019
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Snapdragon 855
Processor: 1st Kryo 485 Gold Prime 2,84 GHz + 3 st Kryo 485 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 485 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 640
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB lagring, plats för micro sd
Bildskärm: 10,5 tum amoled, 1560x1600 bildpunkter
Kameror: 13 MP + 5 MP vidvinkel bak, 8 MP fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 1 typ c med hdmi, pogo dockningsport
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo
Operativsystem: Android 9 med One UI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, pekpenna med fjärrkontrollfunktion
Tillbehör: Skydd med bordsstöd, skydd med tangentbord, laddningsdocka
Batteri: 7 040 mAh, ca 18h webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 10h webb och office-jobb (wifi, medelljusstyrka)
Storlek: 24,45 x 15,95 x 0.6 cm
Vikt: 420 gram
Rek. pris: 8 990 kr
Pris: 8 990 kronor hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark: 368 450 poäng
Geekbench 5: 2 550 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 76 755 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 5 572 poäng

plus

Snygg, tunn och lätt.
Bra prestanda.
Utmärkt bild- och ljudkvalitet.
S-pen och Dex smartare än någonsin.

minus

Osmart placerad fingeravtrycksläsare.
Lätt att blockera högtalare.
Tillhörande tangentbordet kunde vara bättre.

Betyg 4 av 5