Att värna om sin integritet på nätet är viktigt. Även till synes "milda" personuppgiftsläckor som fullständigt namn och telefonnummer kan missbrukas om de hamnar i fel händer. Den drabbade kan exempelvis bli överöst med irrelevant och störande reklam, eller få se sina uppgifter hamna i olika register som utnyttjas för att skicka ut meddelanden med skadlig kod.

Ett år med GDPR: Sju av tio osäkra på hur lagen fungerar

När vi journalister deltar på olika evenemang och mässor blir vi ofta ombedda att fylla i en hel drös med känslig information om oss själva för att kvittera ut våra besöksbrickor, vilket hos integritetsvurmaren alltid förmedlar ett litet styng av osäkerhet i maggropen.

Denna obehagskänsla visade sig i år berättigad för en del av spelmässan E3:s besökare. Arrangören bakom, Entertainment Software Association – eller ESA – hade nämligen råkat lägga ett dokument med över 2 000 deltagares personuppgifter öppet och åtkomligt på årets upplaga av E3-hemsidan. På listan återfanns främst journalister, influencers, analytiker och andra högprofilerade besökare.

Läs och titta: M3:s artiklar och filmer från E3 2019

Dokumentet upptäcktes först av Youtubern Sophia Narwitz, och hennes avslöjande har de senaste dagarna fått stort genomslag. ESA har tagit bort länken sedan incidenten uppdagades, men det har inte hindrat listan från att spridas på nätet. Speljournalister och andra som omfattas av uppgiftsslarvet har redan hunnit bli både uppringda och mejlade av både väl- och illvilliga individer.

Analys: E3 2019 – Square Enix stjäl showen i ett ljummet spelår

Den som följt det senaste årets EU-dataskyddsförordning GDPR-debatt vet att företag och organisationer som slarvar med personuppgifter på det här sättet kan drabbas av enorma böter. Nu är ESA en amerikansk aktör, men eftersom även europeiska journalister drabbats kan en utredning av denna karaktär ändå bli aktuell, skriver Kotaku. Vad som händer i fallet framöver är ännu inte klarlagt.

ESA har sagt till flera amerikanska medier att man ångrar det som skett och vidtagit nödvändiga åtgärder för att få bort dokumentet. Ingen officiell ursäkt har kommunicerats ut till de drabbade deltagarna.