Efter en vår och sommar full av spekulation har kinesiska Huawei till slut offentliggjort sitt eget operativsystem för mobiltelefoner och andra smarta enheter. Namnet blir Harmony OS, och den kommande mjukvaran beskrivs som "ett smart ekosystem för alla scenarier". Mer konkret verkar det innebära att Harmony OS ska kunna användas på en mängd olika enheter – från smartphones till högtalare, bilar, klockor och andra uppkopplade prylar.

Flexibelt med mikrokärnor

Presskonferensen där Harmony OS blev officiellt pågår fortfarande, och på Twitter har Huawei redan publicerat en rad inlägg som ska förklara mer om hur operativsystemet fungerar. Bland annat får vi veta att det, precis som Android, är open source-baserat och använder mikrokärnor för att vara så modulärt som möjligt och kunna köras på flera enheter samtidigt.

Företaget uppger sig ha satsat mycket på säkerhet, bland annat i form av en så kallad trusted execution environment – en slags säkerhetsmiljö som körs parallellt med själva operativsystemet och ger garanterat skydd för den data som lagras där – oavsett enhet. En smidig, sömlös användarupplevelse ska också ha stått i fokus.

Osäker Android-situation

Tillkännagivandet av Harmony OS kommer under Huaweis egen utvecklarkonferens, som just nu pågår i Dongguan i hemlandet Kina. Detta i en tid som fortfarande är präglad av stor osäkerhet kring Huaweis framtida möjligheter att använda Googles operativsystem Android. Stor osäkerhet uppstod efter att USA:s president Donald Trump i maj utlyst ett handelsförbud mot företaget som är planerat att träda i kraft den 19 augusti.

Efter det har USA indikerat att undantag från handelsförbudet kan medges till de företag som ansöker om en särskild licens, men ännu senare uppgifter (från igår) pekar i stället mot ytterligare restriktioner. Detta efter indikationer på att även amerikanska myndigheter kan förbjudas från att handla med Huawei och ett antal andra kinesiska aktörer. Ingen vet med andra ord säkert hur handelskriget mot USA och Kina kommer att sluta, och hur det i slutändan kan påverka världens teknikkonsumenter. 

"Kan byta ut Android"

Under presskonferensen uttryckte Huaweis konsumentchef Richard Yu att Harmony OS är både snabbare och säkrare än Android, skriver Engadget. Företaget uppger sig vara redo att rulla ut operativsystemet i det fall att hoten om förlorad tillgång till Googles Android-tjänster blir till verklighet. Men samarbetet med Google runt Android-baserade telefoner uppges fortfarande vara en prioritet. Huruvida vi får se det i några prylar här i västvärlden inom den närmaste framtiden är alltså fortfarande högst oklart.

Huawei P30 Pro Dual SIM (6GB RAM) 128GB Pris vid test: 8383 kr.

Bästa pris just nu: 4986 kr