Testad produkt: Nokia 3.2
Pris: 1 590 kronor (16 GB) hos Dustinhome.

Nokia har senaste åren gjort det lätt att skilja mellan deras telefoner. Modellnumren har två siffror, där den första är prisklass – ju högre desto dyrare och mer avancerad – och den andra är generationen. Förra årets modeller slutade alla på 1. Nu är vi uppe i 2. Undantaget är flaggskeppen, som fått egna lite fantasifullare namn, som Nokia 8 Sirocco och Nokia 9 Pureview.

Namnet Nokia 3.2 säger oss två saker. För det första är det en lite enklare mobil, men inte Nokias absolut enklaste. För det andra är det årets modell, en uppföljare till förra årets Nokia 3.1. HMD:s Nokia-lurar är överlag prispressade, och Nokia 3.1 är en solklar budget-lur med sin prislapp på 1 590 kronor.

Nokia 3.2 i handen
Skärmen är lite bättre än vi förväntat oss. Visst, det är fortfarande 720p och lite svag ljusstyrka, men färger är rena och klara och kontrasten god. 

Stor och tung, av goda skäl

För det priset ska du inte förvänta dig några tunga prestanda eller exklusiva materialval. Men Nokia lyckas ändå leverera över förväntan på ett par punkter. För det första får du en rejält stor bildskärm med klart godkänd bildkvalitet för sin prisklass. Den har 720p-upplösning men vi upplever den inte som särskilt pixlig, och det är fin stuns i färgerna.

Skärmen har lite skiftningar i kontrast i snäva betraktningsvinklar och ljusstyrkan kunde gärna ha fått vara högre, men det är en helt klart godkänd skärm med tanke på priset. Den sträcker sig ända ut i tre kanter med en droppformad kamera-flärp i ovankant

Det andra som är lite extra i Nokia 3.2 är batteriet som är på hela 4 000 mAh. Det börjar bli standard i de dyraste flaggskeppen men är mer sällsynt i riktig budgetklass. Det och den stora skärmen ger den stora yttermått och en relativt hög vikt.

Snyggt yttre, plastig att hålla

Telefonen är enkelt men stilrent utformad med 2,5D-glas framtill och bakstycke i plast med svart pianolackfinish. Den upplevs nästan som glas, men greppet blir lite svettigare och den har lätt att dra till sig damm.

Nokia 3.2 baksida
Kameran sticker inte ut på baksidan, och sticker inte heller ut i funktioner och kvalitet. Den gör jobbet om du inte har stora krav.  

Den har hörlursuttag upptill, mikro-usb och högtalare i botten. Högtalaren har bra maxvolym och låter relativt rent – godkänd för en budget-mobil men inget speciellt. En separat Google Assistent-knapp sitter på ena sidan och volymkontroll och på-knapp på den andra. Denna pulserar vitt när den låst, så att den är lätt at hitta i ett mörkt rum.

Det finns två versioner av telefonen, den som säljs i flest svenska är den enklare av de två och saknar fingeravtrycksläsare. Vill du logga in biometriskt är det ansiktsinloggning som gäller. För övrigt skiljer de sig också åt i minne. Vår modell har 2 GB ram och måttliga 16 GB lagring istället för 3 GB och 32 GB. Lyckligtvis har Nokia 3.2 plats för mikro sd-kort om du behöver mer utrymme, och du kan ha både dubbla sim-kort och sd-kort istoppade samtidigt.

Knappt dugliga prestanda

Tyvärr dras Nokia 3.2 av riktigt tveksamma prestanda. Snapdragon 429 med sina fyra kärnor strax under 2 GHz och dess grafikkrets Adreno 504 räcker inte till för att leverera en jämn och hackfri vardagsupplevelse.

Att navigera i vanliga Android-menyer eller enklare appar som Gmail, kalendern eller Youtube möts av kortvariga hack och appar har kännbart långa laddtider ibland. En lite tyngre webbsida eller navigering i Google Maps kräver ett visst tålamod.

Nokia 3.2 kör liksom alla Nokia-lurar helt rent Android 9 och är en Android One-telefon, vilket innebär garanterade och snabba uppdateringar i framtiden. Det är nog tur det, den här hårdvaran hade inte klarat av ett extra gränssnittslager ovanpå med extrafunktioner som riskerar att ta upp systemresurser.

Nokia 3.2
Android One innebär Android precis som Google tänkt sig det, utan onödigheter. 

Utmärkt batteritid

Står du ut med detta och inte har alltför stora krav har hårdvaran dock en fördel. Den är utmärkt strömsnål, och inte heller den stora bildskärmen drar onödigt mycket energi. Håller du gps avstängd får du med telefonens stora batteri en övertygande driftstid.

Vi kan strömma video från morgon till kväll, speciellt om vi inte kaxar på ljusstyrkan. Och vid sporadisk normalanvändning räcker den utan problem i nästan två dygn mellan laddningar. Någon snabbladdning ser dock inte ut att stödjas och med medföljande laddare tar det ungefär tre timmar för oss att fylla på till 100%.

Kameran är en enkel historia, en 13-megpixelsensor som jobbar på utan större problem. Den försöker inte göra något avancerat eller extra smart, du har begränsad zoomförmåga och en tendens att få lite för mycket gula toner i bilder i solljus. Men den har enkel och pålitlig autofokus, fungerande automatisk hdr och gör inte bort sig inomhus, även om en del brus blir påtagligt i dunklare ljus.

Selfiekameran fram till är mindre imponernade. Den har bara 5 megapixlars upplösning, tydliga problem med blandat ljus och blek färgåtergivning.

Omdöme

Det här är en verklig budgettelefon så det gäller att inte ha för stora krav. Med ett massivt batteri och en bra bildskärm kan den säkert locka en hel del användare som inte vill satsa många tusenlappar på en ny mobil. Avsaknad av fingeravtrycksläsare känns som dess största minuspunkt. Det begränsar användbarheten, medan seg prestanda inte gör telefonen mindre funktionell.

Specifikation

Produktnamn: Nokia 3.2 16 GB
Testad: Augusti 2019
Tillverkare/kontakt: HMD / Nokia
Systemkrets: Snapdragon 429
Processor: 4st Cortex-A53 1,95 GHz
Grafik: Adreno 504
Minne: 2 GB
Lagring: 16 GHB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,26 tum ips, 720x1520 bildpunkter
Kameror: 13 MP med led bak, 5 MP fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11b/g/n (wifi 2-5), bluetooth 4.2, a-gps
Operativsystem: Android 9
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby)
Batteri: 4 000 mAh, 13h webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 19h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 21h samtal (3g)
Storlek: 15,95 x 7,6 x 0,86 cm
Vikt: 181 gram
Rek. Pris: 1 590 kr
Pris: 1 590 kronor (16 GB) hos Dustinhome.

Prestanda

Antutu Bechmark: 63 241 poäng
Geekbench 4: 2 455 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 7 833 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 190 poäng

plus

Stor snygg skärm
Bra batteitid
Rent Android
Pressat pris

minus

Undermålig i prestanda
Ingen fingeravtrycksläsare
Något stor i måtten

Nokia 3.2 16GB Pris vid test: 1518 kr.

Bästa pris just nu: 1455 kr