Igår i München presenterade Huawei årets Mate-mobiler, dels lite enklare designade Mate 30, och så då det verkliga flaggskeppet Mate 30 Pro, där tillverkaren verkligen tar ut svängarna i design och funktioner och visar vad de går för. Det var en lite annorlunda tillställning jämfört med tidigare år. Lanseringen skedde mycket tidigare på hösten, och vi vet fortfarande inte efteråt när telefonerna kommer, eller ens om de kommer säljas i Sverige.
Det stora frågetecknet är givetvis USA-debaclet med handelsstopp som påverkar Google, och därmed centrala delar i Androids ekosystem. Sådant som ramverket Google Play-tjänsterna och en handfull Google-appar som Maps, Docs och framförallt Play-butiken för appar.
Det är saker som kan vara avgörande för slutanvändare och kan därmed avgöra om det är värt att försöka sälja den här över huvud taget. Huawei har den kinesiska jättemarknaden att luta sig tillbaka på, men för västvärlden är Googles tjänster ryggraden för Android-mobiler och mycket svåra att klara sig utan.

Spännande hårdvara och udda design
Osäkerheten runt det hängde i luften medan konsumentchefen Richard Yu presenterade de olika delarna av vad som annars verkar vara en riktigt fantastisk mobil, den senaste i en rad av imponerande flaggskepp. Och det finns mycket att spana in här hårdvarumässigt.
Huawei brukar ligga i framkant och vara först (i alla fall i väst) med stora nyheter som vi sedan ett halvår senare ser hos konkurrenterna. Till exempel fingeravtrycksläsare i skärmen, och en gång i tiden fingeravtryckläsare över huvud taget, extra kameralinser och omvänd trådlös laddning.
I år ser vi inga sådana stora enskilda nyheter i telefonerna, men väl ett par försök till mindre innovationer som har med design och gränssnitt att göra. Kanske har Huawei gått lite över styr denna gång med sin ambition att vara innovativa.

Mest uppenbart är kanske att knappar för volymkontroll på sidan av telefonen plockats bort helt och att Mate 30 Pro istället fått extra böjda glaskanter som går ner från framsidan utmed långsidorna. Det innebär inte avböjd skärmbild hela vägen, men att det är lättillgänglig tryckkänslighet på sidorna av telefonen.
För tankarna till många olika konkurrenter
För att komma åt volymen så petar du på sidan där de vanligtvis skulle sitta på en telefon. Det är visuellt snyggt, men tyvärr inte så taktilt och intuitivt som vi är vana vid för dessa kontroller. Det påminner lite om det senaste stora flaggskeppet från HTC, förra årets U12 Plus, som också hade touchkontroller på sidan istället för riktiga knappar, av ingen egentligt vettig anledning alls.
Annars går tankarna främst till Huawei P30 Pro, då Mate 30 Pro har samma avfasade design upptill och nedtill, och i sann Huawei-stil flera roliga, färgglada alternativ. Det finns till och med en unik ”Vegan Leather” variant av mobilen med baksida i fejkläder, som ska vara både extra tålig och greppvänlig, och för tankarna till gamla LG G4 som var först ut att experimentera med liknande stil. Den fanns dock inte på plats i München utan visades bara upp på bild.

Men vi ser också designelement som verkar ha inspirerats av andra mobiler, som skarpare hörn på skärmbilden som i en Samsung Galaxy Note, rejäl flärp upptill med många sensorer som i Iphone 11 Pro, och en stor rund kamerapuck baktill som hos flera Motorola Moto-telefoner. Allt som allt blir det en unik mix med en helt klart egen identitet.
Flera tunga uppgraderingar
Det mesta handlar annars om markanta men inte så spännande uppgraderingar av saker som redan var bra. Telefonerna har ny, snabbare processor i nya Kirin 990, som framförallt ka vara exponentiellt vassare och mer energisnål när det gäller npu, det vill säga ai-processorerna, men även ett sisådär 30-procentigt lyft i allmän prestanda. Den har ett större batteri på 4 500 mAh, och vässad snabbladdning både via kontakt och via trådlös laddning.
5g-modeller ska även enligt Huawei vara bättre än de flesta befintliga konkurrenter med fler antenner och stöd för fler 5g-band, så att en användare är mindre begränsad internationellt. Det är dock något som inte smäller så högt här i Sverige, där en lte-modell är det som kan komma att bli aktuellt. Om den som sagt släpps alls.

Den uppgradering som rent spontant imponerar mest är kamerauppsättningen. Jämfört med Huawei P30 Pro handlar det egentligen om en uppgradering och en nedgradering. Mate 30 Pro har inte den vansinniga 5x telezoom som vårens flaggskepp har, utan en mer beskedlig variant på 3x. I gengäld har den en extremt förbättrad vidvinkelkamera, med 40 megapixlar och lika stor sensoryta som huvudkameran.
Nu får vi samma ljusdynamik och möjlighet till nästan lika extrem mörkerfotning som i huvudkameran. Huawei hade ett mörkt demorum för att testa detta på en handfull mobiler, och jodå, den verkar hålla vad Richard Yu utlovade på scen. Även telefonens filmegenskaper ska ha blivit rejält förbättrade på vissa punkter, men det fick vi inte tillfälle att se med egna ögon.
Elefanten i rummet
Och frågan är ju som sagt om vi över huvud taget kommer att få det. Trots imponernade teknik och uppstudsig design så var det ju en sak som hela tiden hände där i bakgrunden, jätteelefanten i rummet som Huawei inte ville nämna mer än indirekt. Avsaknaden av Google Play Services och därmed framför allt Googles appdistribution och kontohantering med allt från sign-ins till molnlagring.
Yu pratade varmt om Huawei Mobile Services, eller HMS, som kortfattat är Huaweis motsvarande ramverk, hur bra det är, hur stor användarbasen är och hur ambitiöst de jobbar på att stödja app-utvecklare. Men det var mycket om dess förutsättningar och Huaweis ambitioner, och tunt om ett slutresultat som fungerar för en slutanvändare utanför Kinas lite annorlunda marknad där Google inte blivit central.

Sådant tar år att bygga upp, få med alla viktiga appleverantörer på banan och täcka in mängder av lokala marknader med olika efterfrågan och utbud på appar, oavsett om Huawei håller sig till Android eller bygger på sitt egna operativsystem, och det är uppenbart att de inte är där ännu. Då hade de visat upp mer självsäkerhet. Tänk dig en mobil utan stora svenska media-appar, Swish och Bank-ID. Tänk dig sedan samma sak för varje land i Europa.
Och utan det är framtiden oviss. Kommer Mate 30 och Mate 30 Pro till Sverige? Det vet vi inte. Och om den kommer, när kommer den? Det vet vi inte. Och ser mjukvara på den i så fall ut? Ytterligare en osäkerhetsfaktor.
Kanske är det här det bästa Huawei kan göra just nu. Visa upp allt coolt vi konsumenter i väst kanske går miste om, och hoppas att det löser sig med handelsblockader, politiskt käbbel och diplomatiska förhandlnigar senare under hösten. Vi skulle tro att både Google och Huawei är redo att trycka på knappen och köra, om de bara får grönt ljus för det.
Vi hoppas i alla fall på det.