På ett pressevenemang i München avtäckte Huawei till sist sina nya flaggskepp i Mate-serien. Mate 30 och Mate 30 Pro, som de heter, fick över en timme i rampljuset när företagets konsumentchef Richard Yu minutiöst gick igenom alla nyheter.

Likt ett one hit wonder-band på turné sparade han dock det alla var ute efter till sist; Androidfrågan. Efter USA:s handelsstopp har det spekulerats vilt om hur Huawei skulle planera sina framtida telefonlanseringar utan tillgång till Googles Play-butik och andra appar, och i eftermiddag fick vi åtminstone en liten del av svaret.

Mate 30 Pro
Foto: Mattias IngheMate 30 Pro.

Mate 30-mobilerna lanseras tillsammans med företagets eget Android-baserade EMUI 10-gränssnitt som enligt Richard Yu baseras på Android 10. Däremot saknas mycket riktigt tillgång till Google Play-butiken och de andra Google-apparna som blivit så centrala för en Androidmobil. Appar laddas i stället ned via Huaweis egna App Gallery-butik. Om och hur det på något vis kommer bli möjligt att få tillgång till Googles appar på annat sätt (exempelvis genom att ladda ned apk:er) är i dagsläget oklart.

Det blir heller inte tal om att navigera i Google Maps eller sköta mejlkorgen via en dedikerad Gmail-app. I mångt och mycket ser operativsystemet ut som vi är vana vid när det kommer till Android, men blir alltså utan de allra viktigaste apparna. Huawei uppger också att man nu satsar en miljard dollar på att utveckla sitt eget ekosystem med mjukvara.

Kommer det här avskräcka Huawei från att släppa sina nya telefoner i Europa? Till flera källor uppger företaget att planer på en Europalansering kvarstår – men om, när och hur är höljt i dunkel.

Huawei-chefen om svåra läget: "Vi ska fortsätta att satsa på Sverige"

Det nya, supersnabba Kirin 990-chipsetet avhandlades i stället först. Det kan bland annat skryta med att vara världens första kommersiella 5g-systemkrets, och på scen demonstrerades hur Mate 30-telefonernas nedladdningshastigheter vida översteg de hos Samsungs 5g-varianter av Galaxy S10. Totala antalet dedikerade 5g-antenner är 14 stycken.

På insidan skiljer det inte speciellt mycket mellan Mate 30 och Mate 30 Pro, utan det är till stor del en designfråga. Mate 30 Pro har en skärm i Full HD+ på 6.53 tum, som är läckert avrundad över sidokanterna i ett designgrepp Huawei kallar Horizon Display. Det för bland annat med sig att fysiska volymknappar fick stryka på foten till förmån för ett touchbaserat kontrollschema.

Mate 30 Pro
Foto: Mattias IngheMate 30 Pro.

Den vanliga Mate 30 har en mer traditionellt platt panel som dock är något större med sina 6.62 tum och mer tydligt markerade kanter. Båda telefonerna har fyra Leica-kameror på baksidan, placerade centralt i en ring som Huawei namngett Halo Ring Design. Specifikationerna skiljer sig dock något; En av kamerorna i Mate 30 är en ultravidvinkelsensor på 16 megapixel, och i Mate 30 Pro ligger megapixeltalet i stället på 40.

Telefonerna är också utrustade med varsin huvudsensor om 40 megapixel, men Mate 30 Pro har en något större bländaröppning om f/1.6 jämfört med f/1.8 i Mate 30. Telefotolinserna är dock identiska med 8 megapixel, f/2.4-bländare och optisk bildstabilisering. Båda telefonerna har stöd för 3x optisk zoom, 5x hybridzoom och 30x digitalzoom.

Mate 30
Foto: Mattias IngheMate 30.

Huaweis Mate 30-mobiler ska kunna spela in film i 4k-kvalitet med 60 bildrutor per sekund. För slow motion-filmande anges i stället hela 7680 fps i 720p-kvalitet.

På batterifronten är storlekarna 4 500 mAh för Mate 30 Pro och 4 200 för Mate 30. Telefonerna skeppas med respektabla 8 GB ram och antingen 128 eller 256 GB lagringsutrymme.

Mate 30 Pro
Foto: Mattias IngheMate 30 Pro.

Några svenska priser har vi ännu inte fått tag på, men för en Mate 30 (8 GB) får du punga ut 799 euro. En Mate 30 Pro kostar sedan från 1 099 euro, medan 5g-varianten går loss på 1 199 euro.

Faktum är att vi inte vet någonting om Sverigelansering för Mate 30-serien över huvud taget. M3:s Mattias Inghe blev som en av få nordiska journalister nedbjuden till München och det är hans bilder ni kan beskåda i den här artikeln. Vi kommer naturligtvis att uppdatera er så fort vi får veta mer.

Mattias Inghes första omdöme om Mate 30-mobilerna lyder:
"Ingen revolution men bra evolution. Mest intressant är kameran som kan bli bäst hittills på vidvinkel och kanske också film. Svårt att avgöra här dock."