Världen lider av total Marvelfeber just nu, då Disney efter ett år av Marvel-torka lanserat inte en utan två sprillans nya serier inom universumet på sin streamingtjänst. Nu ser vi även fram emot kommande storfilmen Black Widow som äntligen ska gå upp på biograferna.


Mer streaming:
Viaplay: Bästa filmer och serier
C more: Bästa filmer och serier
SF Anytime: Bästa filmer och serier
HBO: Bästa filmer och serier
Netflix bästa filmer
Netflix: Bästa serier
Netflix: Bästa skräckfilmer
Apple TV Plus: Bästa serier


Men det är många karaktärer, händelser och relationer att ha koll på i Marvel-filmerna och ibland kan man behöva fräscha upp minnet. Skrolla ned eller klicka på titeln du vill se för att komma direkt till var du kan streama den. Vi har listat dem i kronologisk ordning från när de släpptes – alltså inte efter när de utspelar sig i Marvel-universumet – från 2008 till idag.

Artikeln uppdateras löpande.

Fas 1


Fas 2
Fas 3

Fas 4


Iron Man

Iron Man (2008)

Ungkarlen Tony Stark lever ett flådigt liv som vd på sin fars vapenföretag. När han tas som gisslan av terrorister som vill utnyttja hans kunskap för att bygga vapen åt dem tackar han ja, men skapar istället en superdräkt som låter honom fly. Väl hemma igen bestämmer sig Stark att använda sin kunskap för godhet i stället för krig, någonting som inte alla omkring honom håller med om…

Kommentar: Filmen som startade allt! En salig blandning av klassisk rock, cool teknik och explosioner. Kapten över skutan är ingen mindre än Robert Downey Jr som gör ett av sitt livs bästa roller någonsin. Föga anade vi att det här var början på över ett decennium av Marvel-feber.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5


Hulken

The Incredible Hulk (2008)

Edward Norton gör sitt första och enda framträdande som professor Bruce Banner. Efter att ha blivit utsatt för alldeles för mycket gamma-strålning isolerar sig Banner från omvärlden, då en av bieffekterna av strålningen är att han tappar kontrollen över sina känslor och förvandlas till ett grönt, gigantiskt monster. Samtidigt måste omvärlden skydda sig mot mardömslika The Abomination, ett monster som enbart tycks ha en värdig motståndare på jorden: Hulken.

Kommentar: Nja… Det råder delade meningar om The Incredible Hulk ens ska räknas till Marvel-universumet, men eftersom Tony Stark gör ett mindre gästframträdande är vi så illa tvungna att inkludera filmen i listan. Det här är däremot ingen film som nödvändig att se för att hänga med i den övergripande storyn och lär inte berika dig på något annat sätt heller.

Betyg 2 av 5
Betyg 2 av 5


Iron Man 2

Iron Man 2 (2010)

Efter att Stark avslöjat sin identitet som Iron Man pressar amerikanska regeringen honom på information om hans högteknologiska dräkt. Samtidigt drar hans nya krafter uppmärksamhet från gamla fiender som vill kräva ut sin hämnd på Tony. Som tur är har han nya allierade vid sin sida den här gången.

Kommentar: Efter framgången med Iron Man var förstås förväntningarna på denna uppföljare stora. Levde filmen upp till dem? Både ja och nej. Handlingen är väl inte den mest nytänkande, men tycker du om actionscener bjuder Iron Man 2 på några riktigt bra smällar. Det här är även första gången vi får stifta bekantskap med Scarlet Johansson som Natasha Romanoff, även känd som Black Widow. Det ska sägas att det här är en av filmerna som kanske inte åldrats med behag när vi ser om den ett decennium senare.

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5


Thor

Thor (2011)

Karismatiska Thor låter sin drumdristighet gå för långt och förvisas till jorden. Här stöter han på forskaren Jane Foster, och genast börjar kärlek spira. Under tiden har Loki tagit över tronen i Asgård och använder den på sämsta möjliga sätt. Thor måste lära sig hur han är en riktig hjälte och hitta ett sätt att rädda Asgård från de onda Frostjättarna.

Kommentar: Vem säger att superhjältefilmer inte går att kombinera med erkända, creddiga skådespelare? I första Thor-filmen tog inte bara Chris Hemsworth världen med storm, han hade även sällskap av prisbelönade namn som Anthony Hopkins, Natalie Portman och Stellan Skarsgård. Alltihop regisserat av ingen mindre än Kenneth Branagh! En actionflld film med stor dos humor och familjeintriger av galaktiska mått.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5


Captain America

Captain America: The First Avenger (2014)

Steve Rogers vill ingenting hellre än att bli soldat i andra världskriget, men trots viljan och envisheten hindrar hans fysik honom från att uppnå sin dröm. Han går därför med frivilligt på ett experiment som ska förvandla honom till den optimala soldaten. Samtidigt blir Red Skull, ledaren över hemliga nazi-organisationen Hydra, allt kraftfullare.

Kommentar: Captain America är en av de superhjältar som har den intressantaste och rikaste bakgrundshistorien i Marvels serietidningar, och det märks! Inte nog med att Steve Rogers historia är gripande i sig, även karaktärerna runt omkring honom som Bucky Barnes och Peggy Carter gick rätt in i tittarnas hjärtan för att senare få helt egna serier tillägnade åt sig. En riktigt bra film som håller även om du inte har stenkoll på Marvel-universumet sedan innan.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5


Avengers

The Avengers (2012)

För första gången allierar sig superhjältarna från Marvels universum sig för att bekämpa ett gemensamt hot, den här gången i form av Thors bror Loki. Nick Fury, överbefälhavare av superhjältesällskapet Shield, samlar ihop Iron Man, Hulken, Thor, Captain America, Black Widow och Hawkeye för att rädda jordens befolkning.

Kommentar: Den första Avengers-filmen var på många sätt revolutionerande då vi för första gången fick se dessa legendariska karaktärer interagera med varandra. Kemin som skapas är tillräckligt intressant för att vi ska sitta fastlimmade och döljer det faktum att historien bakom alltihop egentligen är väldigt förutsägbar. En viktig film att se för att hänga med i handlingen, men det finns absolut bättre filmer i Marvel-universumet.

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5


Iron Man 3

Iron Man 3 (2013)

Tony Stark kämpar med psykiska problem efter de utomjordiska attackerna i New York. Efter en serie av mystiska bombdåd runt om i USA bestämmer sig Stark för att konfrontera terroristen som kallar sig Mandarin.

Kommentar: Vi önskar vi kunde säga att Iron Man-serien slutade på topp, men tyvärr är det här nog den sämsta filmen i trilogin. Tony utsätts för det ena osannolika scenariot efter det andra, men lyckas på något långsökt sätt alltid rädda situationen. Eftersom den här filmen inte heller hittills har någon större påverkan på den övergripande storyn skulle vi säga att det går lika bra att skippa den.

Betyg 2 av 5
Betyg 2 av 5


Thor 2

Thor: The Dark World (2013)

När universum intar en mystisk formation börjar underliga portaler som förvrider fysikens lagar dyka upp på jorden. Jane Foster är så klart på plats och blir smittad av Etern, en mörk kraft som används av bland annat svartalfer i kriget mot Asarna. Thor kommer genast till Janes undsättning, och måste ta hjälp av sin sluga bror Loki för att rädda henne.

Kommentar: Thor är tillbaka, den här gången med en ny regissör och mer klassisk Marvel-tappning, med utomjordiska strider och ödesdigra konsekvenser. Vi kan sakna det långsammare tempot och putslustigheten från den första filmen som gjorde den mer realistiskt och relaterbart, här kastas vi istället in i en kavalkad av aliens och explosioner.

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5


Captain America 2

Captain America: The Winter Soldier (2014)

Steve Rogers kämpar för att orientera sig i den nya, moderna tidsåldern samtidigt som han letar efter den mystiska lönnmördaren som går under smeknamnet The Winter Soldier. Till sin hjälp har han Shield-agenterna Natasha Romanoff, även kallad Black Widow, och Sam Wilson, mer känd som Falcon.

Den här filmen hade titeln Captain America: The Return of the First Avenger när den gick upp på biograferna i Sverige. Numera refererar de flesta till filmen med den amerikanska titeln, även i Sverige.

Kommentar: Ytterligare en Captain America-film som lyckas leverera en avancerad intrig samtidigt som vi kan relatera till nästintill alla karaktärer, oavsett hur osympatiska de verkar initialt. Det här är en av de där filmerna som vi verkligen rekommenderar att se för att kunna hänga med i storyn i kommande filmer och som tur är är det även en riktigt bra film.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5


Guardians

Guardians of the Galaxy (2014)

Första gången vi får bekanta oss med Peter Quill, även kallad Star Lord, en äventyrslysten människa som tillsammans med tvättbjörnen Rocket, levande trädet Groot, hämndlystna Drax och mystiska Gamora åker omkring i Galaxen på diverse upptåg.

Kommentar: Guardians of the Galaxy sätter redan i de första sekunderna av filmen tonen som ska komma att genomsyra hela filmen. Med souliga disco-toner och konstant ironi tar de ett stort steg åt sidan från resten av Marvel-universumet och visar tydligt att de inte tar någonting på allvar. Samtidigt får de oss på något sätt att storgråta i slutet. Inledningsvis kanske den här filmen känns osammanhängande med resten av Avengers-filmerna, men skulle komma att ha en betydande roll i fas tre.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5


Avengers 2

Avengers: Age of Ultron (2015)

Shield-hjältarna är tillbaka, den här gången är det onda, utomjordiska Ultron som hotar jordens existens. Iron Man, Black Widow, Captain America, Hawkeye, Tor och Hulken måste arbeta tillsammans för att rädda mänskligheten.

Kommentar: Här gäller det att ha gjort sin läxa och veta sina Marvel filmer, gärna inklusive extra-scenerna efter eftertexterna, för nu bombarderas vi med namn och referenser till tidigare skeden utan närmare förklaring. För dig som är insatt är det här en otroligt ambitiös film, med något mörkare och allvarligare undertoner än första Avengers-filmen.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5


Ant-man

Ant-Man (2015)

Doctor Hank Pym har uppfunnit en hjälm som kan kommunicera med myror. Inte nog med det, han har även luskat ut en storleksförändrande formel. Tillsammans med den otippade hjälten och tillika inbrottstjuven Scott Lang bestämmer han sig för att rädda världen med hjälp av dessa två uppfinningar.

Kommentar: Det finns få karaktärer vi känner så mycket empati för som Scott Lang. Tyvärr håller inte riktigt hans egna film måttet, med en förutsägbar story där vi inte kan förmå oss att känna oss investerade i handlingen.

Betyg 2 av 5
Betyg 2 av 5


Captain America Civil War

Captain America: Civil War (2016)

Avengers ingripande i konflikter börjar bli problematiskt. Skapar de egentligen fler konflikter än de löser? En splittring börjar märkas bland superhjältarna när de inte kan enas kring vilken strategi som egentligen är bäst för mänskligheten: fortsätta som de gör eller hålla en låg profil?

Kommentar: Filmen må hamna under Captain America-flagg, men den här filmen fullkomligen osar av Avengers-anda när alla superhjältar drabbar samman. Här knyts alla tidigare filmer ihop på ett spektakulärt sätt, samtidigt som vi presenteras flera nya bekantskaper. Vi kan relatera till alla karaktärer, samtidigt som vi blir olidligt frustrerade över att de inte kan komma överens.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5


Doctor Strange

Doctor Strange (2016)

Stephen Strange är en genialisk men arrogant neurokirurg. Hela hans liv vänds upp och ned när han skadar händerna i en bilolycka. I jakt på ett läkemedel färdas han till ett avlägset tempel i Tibet där Den Forne visar honom en helt ny dimension där ett annat krig utspelar sig, som kan ha potentiellt katastrofala följder.

Kommentar: Benedict Cumberbatch är som klippt och skuren för denna dryga, överintelligenta karaktär. Samma höga standard gäller faktiskt de flesta rollprestationer i denna färgsprakande tripp som vrider och vänder på fysikens och tidens alla lagar. En välgjord film som står sig riktigt väl på egen hand utan resten av Marvel-universumet.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5


Guardians 2

Guardians of the Galaxy vol. 2 (2017)

Star Lord får äntligen reda på vem hans pappa är och ger sig iväg för att hitta honom. Tillsammans med resten av sin besättning, den här gången med en betydligt mindre stickling av Groot, måste han lära känna den här figuren och lista ut vem han ska lita på.

Kommentar: Om du tyckte om första Guardians of the Galaxy är det här förmodligen din kopp te. Här får vi lära känna karaktärerna ännu mer, ta del av deras karaktäristiska, torra humor och såklart ännu mer bra musik.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5


spiderman

Spider-Man: Homecoming (2017)

Efter första Spider-Man-trilogin och The Amazing Spider-Man-filmerna får vi nu se tredje adaptionen av denna folkkära superhjälte. Nu får vi följa hur Peter Parker som tonåring kämpar för att förtjäna sin roll som Avenger och vinna Tony Starks tillit. Samtidigt måste han hålla sin identitet dold för omgivningen och hitta någon att gå på balen med såklart.

Kommentar: Efter mycket om och men får Peter Parker äntligen en plats i Marvel-universumet, och glada är vi för det! Denna lekfulla, ungdomliga tolkning av Tom Holland struntar helt i att gå igenom bakgrundhistorien med den radioaktiva spindeln och Peters föräldrars död, utan slänger direkt in oss i hur en osäker tonåring från Queens måste axla hot i Avengers-klass.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5


Thor3

Thor: Ragnarök (2017)

När Thor återvänder till Asgård har Loki härjat fritt i Odins frånvaro. På jakt efter deras far stöter de på Hela, deras sedan länge förvisade syster som nu är tillbaka för att kräva tronen. Thor och Loki hamnar på en avlägsen planet där en bekant, grön gigant befinner sig. De måste nu hitta ett sätt att ta sig tillbaka till Asgård då rikets undergång, Ragnarök, står inför dörren.

Kommentar: Kanske en av våra favoritfilmer i hela Marvel-universumet! Taika Waititi, känd från bland annat Jojo Rabbit och What We do in the Shadows, regisserar en av de mest färgsprakande, humorfyllda och välgjorda superhjältefilmerna någonsin. Vi slängs mellan hopp och förtvivlan, gråt och gapskratt, när Chris Hemsworth verkligen får komma till rätta i sin roll som denna modiga, men också komiskt självgoda, åskgud.

Betyg 5 av 5
Betyg 5 av 5


Black Panther

Black Panther (2018)

Efter sin fars död är det dags för kronprins T'Challa att axla tronen och bli nya Black Panther i sitt hemland Wakanda, en högteknologisk nation i Afrika gömd från resten av omvärlden. Wakandas och hela världens existens hotas när ett välkänt ansikte dyker upp på jakt efter hämnd.

Kommentar: Chadwick Boseman axlar rollen som den första svarta superhjälten i Marvel-universumet att få sin egen film, och han gör det galant. Här blandas samhällskritik med förstklassig action och utöver Bosemans fantastiska rollprestation ser vi även numera två Oscarsbelönade skådespelare i form av Lupita Nyong'o och Daniel Kaluuya.

Betyg 5 av 5
Betyg 5 av 5


Infinity war

Avengers: Infinity War (2018)

Superhjälteformaionen samlas igen när Thanos, en rymdtyrann som tror sig kunna rädda hela universums befolkning genom att ta död på hälften av allt liv, är på jakt efter alla evighetsstenar. Om han får tag på samtliga stenar kan han utrota hälften av allt levande med en knäpp med fingrarna. Den här gången ansluter sig även Wakanda och Guardians of the Galaxy till kriget.

Kommentar: Början på slutet! Om du tyckte Civil War knöt ihop många olika trådar, är det ingenting mot hur storslaget Infinity War är. Här återkommer karaktärer och fenomen från alla tidigare filmer. Det är med andra ord högst rekommenderat att du har koll på tidigare filmer innan du ser Infinity War. Fram med näsdukarna för regissörerna och tillika bröderna Anthony och Joe Russo skapar ett blodbad i Game of Thrones-nivå där ingen, inte ens din absoluta favorit, går säker.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5


Ant-Man 2

Ant-Man and the Wasp (2018)

Uppföljaren till Ant-Man kanske kom ut efter Infinity War, men utspelar sig långt tidigare. Nu måste Scott Lang hantera såväl familjeliv som superhjälteuppdrag, den här gången med The Wasp med sig på färden.

Kommentar: Den här typen av enkel action kanske fungerade i fas ett och två, men i fas 3 där vi blivit bortskämda med mångfacetterade karaktärer, otippade handlingar och fantastiska skådespelare faller Ant-Man and the Wasp platt. Inte ens toppnamn som Michelle Pfeiffer kan lyfta den här typen av platt handling.

Betyg 2 av 5
Betyg 2 av 5


Captain Marvel

Captain Marvel (2019)

Vers bekämpar en utomjordisk konflikt åt planeten Kree när hon plötsligt minns ett annat liv som stridspilot någon helt annanstans. Efter att ha flytt ett angrepp av Skrullerna befinner hon sig på jorden och upptäcker att det här inte är hennes första gång på planeten. Tillsammans med en ung Nick Fury bestämmer hon sig för att gå till botten med sitt förflutna.

Kommentar: Vi var omåttligt exalterade när den första kvinnliga superhjälten i Marvel-universumet att få sin egen film blev ingen mindre än oslagbara Captain Marvel. Även om filmen innehåller många aspekter vi fullhjärtat stöttar, från Carol Denvers och Nick Furys fina vänskap till introduktionen av Skrulls, levde den inte upp till våra förväntningar. Trots det är det en riktigt påkostad film som introducerade viktiga karaktärer för nästkommande faser i Marvel-universumet.

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5


Avengers

Avengers: Endgame (2019)

Den storartade avslutningen som knyter ihop säcken på Avengers-filmerna i fas ett till tre. Efter att Thanos förintat hälften av universums befolkning måste de superhjältar som är kvar hitta en lösning. Genom att transportera sig genom tid och rum för att samla alla evighetsstenar kan de tillsammans samla kraften för att föra tillbaka de förlorade.

Kommentar: Det är dags att ta fram näsdukarna igen, bröderna Russo är tillbaka med full kraft i denna uppföljare till Infinity War som slog alla rekord när den visades på biograferna 2019. Genom att introducera tidsresor är allt möjligt och vi får träffa flera karaktärer vi lärt känna under resans gång. Ett riktigt fint och värdigt farväl till en storslagen superhjälte-era, och samtidigt en storslagen början på vad som komma skall.

Betyg 5 av 5
Betyg 5 av 5


Spider-Man

Spider-Man: Far from Home (2019)

När hans mentor Tony Stark inte finns vid hans sida måste Peter Parker hitta sin plats i världen. Som om inte det vore nog huserar nya monster, så kallade Elementarer, i jordens alla hörn. Tillsammans med Nick Fury och nyfunna vännen Mysterio går Peter till botten med var dessa fiender kommer i från, samtidigt som han till varje pris måste hålla sin identitet dold och navigera sina nyfunna känslor för klasskompisen MJ.

Kommentar: Det är svårt att komma tillbaka efter en så stark inledning som Spider-Man: Homecoming och mycket riktigt lever den här uppföljaren inte riktigt upp till hajpen. Jake Gyllenhaal är visserligen klockren som Mysterio, men det är lite väl mycket löjliga punchlines för vår del. Det är däremot fortfarande helt klart en sevärd film som visar en ny, känslosammare sida av Peter Parker. Dessutom har den kanske den mest otippade, chockerande scenen i eftertexterna hittills.

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5