Testad produkt: Sony WF-1000XM3
Pris: Cirka 1 190 kronor hos Amazon Sverige

Segmentet med de så kallade true wireless-hörlurarna är numera etablerat och var och varannan tillverkare kan erbjuda en eller flera modeller. Inom samma kategori är det däremot fortfarande ovanligt med aktiv brusreducering och här får Sony ses som en av de stora pionjärerna.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Utan tvekan bland det bästa du kan lägga pengarna på inom kategorin i dagsläget, även om vi verkligen saknar möjligheten att kunna justera volymen med touchkontrollerna på hörlurarna.

Positivt

  • Effektiv brusreducering
  • Bra app med massor av inställningsmöjligheter
  • Riktigt bra ljud

Negativt

  • Platsskrävande laddningsdosa
  • Känsliga mot vindbrus
  • Otymplig laddningsdosa
När Sony WF-1000X lanserades för ett par år sedan var de snudd på revolutionerande och nu är efterföljaren här.
Sony WF-1000XM3

Bra batteritid

M3 rekommenderar

De här hörlurarna bär det tilltalande namnet WF-1000XM3 och levereras i något som kan vara det snyggaste laddningsetuiet vi stött på genom åren. Det är däremot knappast det smidigaste fodralet utan tar rejält med plats i fickan.

Förklaringen är det inbyggda batteriet, som har kapacitet att leverera tre fulla laddningar till hörlurarna som i tidigare generation klarade tre timmars användande och som nu mäktar med det dubbla. Skulle du behöva snabbladda hörlurarna får du 90 minuter efter bara 10 minuter i laddningsetuiet.

Sony WF-1000XM3
Sitter bra. En gummiyta med hög friktion håller öronsnäckorna på plats.

Om laddningsfodralet är snyggt är själva hörlurarna minst lika lyckade rent designmässigt. Vi gillar den matta ytan och på utsidan av vardera snäckan finns en tydligt markerad touchkontroll. De är förvisso relativt stora och väl på plats sticker de ut en bra bit från öronen, vilket kanske inte är tilltalande för alla.

De ser nästan ut att kunna falla ut vilken sekund som helst, men de sitter faktiskt ovanligt fast och bra för att helt sakna en fixerande vinge eller båge. Totalt sju par proppar i olika storlekar medföljer och sannolikheten att du kommer att hitta en perfekt passande uppsättning för just dina öron är hög.

Saknar volymkontroll

Touchkontrollerna på vardera sida är anpassningsbara och kan tilldelas olika funktioner. Antingen väljer du att här styra uppspelningsfunktioner: pausa/återuppta uppspelningen genom ett tryck eller två tryck för att byta spår framåt samt tre snabba för att backa, eller hantera omgivningsljud och brusreducering eller aktivera röststyrningsfunktionen, Google Assistant alternativt Siri.

Du kan välja samma funktion på båda snäckorna eller en av dessa på vänster respektive höger sida. Dessvärre saknas möjligheten att reglera volymen utan det måste justeras i din smartphone.

Sony WF-1000XM3

App som har det mesta

Sonys tillhörande app är i vanlig ordning riktigt kompetent och är densamma som till övriga medlemmar i X-familjen, och det är en hel del att gå igenom innan du bemästrar den fullständigt.

Här finns en equalizer där du kan anpassa uppspelningsljudet alternativt välja något av de 12 förinställda lägena, välja om uppspelningen ska pausas när hörlurarna tas av och om de ska stängas av automatiskt när de inte används (efter fem minuter) samt på vilket språk noteringar och röstguidningen ska presenteras. I vanlig ordning finns inte svenska att välja på så i vårt fall får det bli engelska.

Sony WF-1000XM3

I appen kan du välja om hörlurarna automatiskt ska anpassa sig efter omgivningen och din aktivitet. Det går även att manuellt välja om du sitter, promenerar, springer eller transporteras i ett fordon av något slag. Skulle det inte passa kan du med ett reglage justera den aktiva brusreduceringen i hela 20 steg. Denna inställning gäller sedan löpande när du använder touchkontrollen på hörlurarna.

Effektiv brusreducering

Brusreduceringen i sig är ruskigt effektiv. Den når inte upp till samma nivå som over ear-syskonen, men nästintill, vilket är ett riktigt bra betyg. Här slipper du dessutom de stora omslutande kåporna och huvudbygeln, vilka ofta är i vägen när man vill ta sig en tupplur, exempelvis i flygstolen.

Den enda gången mungiporna pekar nedåt är vid vindbyar och blåst. Den utstickande designen gör hörlurarna och deras mikrofoner vindkänsliga och bruset hörs rejält och förtar en hel del av lyssnarupplevelsen.

Ljudmässigt levererar Sony i vanlig ordning och man har lyckats riktigt bra med framför allt basåtergivingen, något som inte är det lättaste i segmentet. Överlag är återgivningen både engagerande och dynamisk, även med brusreduceringen aktiverad.

När det gäller handsfree-samtal är det både upp och ner – då mottagningen är bra är samtalsljudet kanon. För dig alltså, mottagaren hör istället en något metallisk röst och mikrofonerna förstärker omgivande ljud (trafik, vind etcetera) obarmhärtigt. Det krävs med andra ord en lugn och skyddad plats för att samtalet ska flyta på någorlunda.

WF-1000XM3 är ett par riktigt läckra true wireless-hörlurar som inte bara ståtar med en aktiv brusreducering i särklass utan som även levererar ljudmässigt. Vi gillar anpassningsmöjligheterna gällande omgivningsljudet och att batterierna klarar hela sex timmars uppspelning på en laddning.

Specifikationer

Modell: WF-1000XM3
Testad: Augusti 2019
Tillverkare: Sony
Typ: True wireless-hörlurar med aktiv brusreducering
Element: 6 mm, dome-typ
Anslutning: Bluetooth 5.0 (AAC och SBC-stöd)
Batteritid: Upp till 6 + 18 timmar med aktiv NC
Frekvensåtergivning: 20Hz – 20 kHz
Handsfree-funktion: ja
Vikt: 8,5 x 2 gram
Rek. pris: 2 590 kronor
Pris: Cirka 1 190 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 5 av 5