Testad produkt: Sonos Move
Pris: 4 343 kronor hos ComputerSalg

Högtalartillverkaren Sonos har länge varit en av de absoluta favoriterna för de användare som vill strömma musik till flera rum i hemmet. Snygg design, bra ljud och inte minst en riktigt genomtänkt och användarvänlig app har banat väg för tillverkarens resa till den absoluta toppen i segmentet.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Sonos Move är tillverkarens mest spännande produktsläpp sedan Play 5 såg dagens ljus. Förutom att vara kompatibel med övriga medlemmar i produktfamiljen är Move dessutom rustad för ett liv på resande fot. En batteridriven Sonos-högtalare med bluetooth finns på mångas önskelista – nu kan den besannas.  

Positivt

  • IP56-klassad och inbyggt batteri.
  • Riktigt bra ljud.
  • Kompatibel med samtliga Sonos-högtalare.

Negativt

  • Batteritiden imponerar inte.
  • Dyr

Sonos ökar takten

Modellutbudet har genom åren varit något begränsat och Sonos har först de senaste åren lagt i en högre växel och breddat sin produktportfölj. Hemmabiohögtalarna Beam och Playbase kompletterar nu trotjänaren Playbar, och det dagsaktuella Symfonisk-samarbetet med Ikea har gett användarna en mängd nya konfigurationsalternativ när det kommer till flerrumslösningar.

Men en mer mångsidig smarthögtalare med inbyggt batteri, konstruerad för att även kunna användas utomhus och likaså stå emot regn, snö, damm, UV-strålar samt temperaturvariationer, har onekligen både saknats och efterfrågats. Tills nu, i och med nya familjemedlemmen Move.

Sonos Move
Sonos Move intill syskonet Play One.

När vi packar upp Move slås vi av högtalarens tyngd och bastanta känsla. Formspråket går att härleda från Sonos övriga produkter – sida vid sida med minstingen One syns släktskapet tydligt, även om de skiljer sig åt storleksmässigt.


Enkel högtalare att hantera

Ovansidan av högtalaren har touchkontroller med olika markeringar liknande de på Sonos övriga modeller. Play/pause-kontrollen kan du trycka och hålla nere för att lägga till musik i ett annat rum, och på vardera sida hittar vi ikonerna för volymjustering. Med en svepande rörelse mellan dessa byter du spår framåt (höger) eller bakåt (vänster).

Sonos Move

Högtalaren har inget synligt handtag eller bärrem. Istället finns en hålighet i bakstyckets överkant där du för in fingrarna och greppar om högtalaren när du ska bära den med dig. Lösningen fungerar faktiskt riktigt bra och enheten känns välbalanserad i handen när vi tar med högtalaren på en promenad. Under denna hålighet finns strömknappen, lägesvalsknappen (wifi/bluetooth) samt anslutningsknappen placerade.

Installationen är busenkel och du behöver bara följa anvisningarna i appen och eventuellt uppdatera högtalaren. Har du redan en Sonos-installation i hemmet adderas högtalaren till din konfiguration automatiskt, och du kan sedan välja i vilket rum enheten och den medföljande laddningsstationen ska placeras. Är det din första Sonos-högtalare får du skapa ett konto och sedan mata in dina kontouppgifter och inställningar för hemmanätverket.

Sonos Move
Strömbasen i vilken Move laddas.

När Move används i hemmet eller i dess närhet är det givetvis wifi-anslutning som gäller, framför allt för en stabilare kommunikation och en bättre räckvidd. Högtalaren förlorar vissa funktioner i bluetooth-läget, som möjligheten till röststyrning (Google Assistent) samt ljudjusteringsverktyget Trueplay.
Vi har ännu inte haft möjligheten att testa detta, men har du två Move kan du parkoppla dessa och separera höger och vänster kanal för en ”äkta” stereoupplevelse. Även denna funktion fungerar endast med wifi-anslutning.

På tal om Google Assistent – när denna artikel är publicerad ska funktionen nu vara tillgänglig även i Sverige, genom en gratis mjukvaruuppdatering i Sonos-appen och omfattar Sonos One, Beam samt Move. 

Automatisk Trueplay

Justeringstekniken Trueplay har vidareutvecklats med Move som introducerar automatisk Trueplay. Du behöver med andra ord inte manuellt gå runt i rummet med din smartphone (IOS) och hjälpa till med kalibreringen. Istället används högtalarens mikrofoner för att identifiera vad som spelas och för att mäta frekvenssvar från omgivningen. Den automatiska kalibreringen startar varje gång Move placeras på en ny plats och ljudet finjusteras kontinuerligt.

Sonos Move
Smidigt och integrerat handtag.

Batteriet i Move levererar upp till 10 timmars kontinuerlig uppspelning vilket, i jämförelse med många andra portabla högtalare, knappast imponerar. Laddning sker antingen via den dedikerade strömbasen eller via usb-c ingången placerad på baksidan.

Ljudet Move förmedlar imponerar på oss. Två element, bestående av en mid-woofer (samma som i Play 5), samt en nedåtriktad diskant i kombination med två digitala klass-D förstärkare är en ”match made in heaven” och levererar brett över hela registret. Referenshögtalaren, i detta fall den fantastiska Play One, känns i jämförelse något platt och saknar djupet i basåtergivningen som Move levererar.  
M3 rekommenderar

Specifikationer

Testad: September 2019
Modell: Move
Tillverkare: Sonos
Typ: Portabel bluetooth/wifi--högtalare
Uteffekt: Ingen uppgift
Anslutning: Bluetooth, Wifi, Airplay 2
Inbyggt batteri: Upp till 10 timmars lyssningstid
Övrigt: IP56-klassad
Mått: 24 x 16 x 12,6 cm
Vikt: 3 kilo
Rek.pris: 4 498 kronor
Pris: 4 343 kronor hos ComputerSalg

Betyg: 5 av 5