När flera personer samtidigt försöker strömma video på ett nätverk fördelas normalt den tillgängliga bandbredden mer eller mindre lika mellan alla. Routrar är neutrala och deras jobb är att demokratiskt fördela tillgängliga resurser.

Problemet med det upplägget är att alla videoströmmar inte kräver lika mycket bandbredd. En liveström från ett sportevenemang med snabba panoreringar och mycket rörelse i en bild med många detaljer kräver betydligt mer än ett tecknat barnprogram med statiska bakgrunder och lite rörelse.

En grupp forskare från MIT har tagit fram ett system de kallar Minerva som kan ersätta det vanliga tcp/ip-protokollet för strömmande video och fördelar begränsad bandbredd för att bättre motsvara innehållet. Systemet analyserar videor i förhand och kan halvera antalet gånger en video stannar till för att invänta data, skriver Engadget.

Principerna bakom Minerva kan också appliceras på större skala, för hela regioner av internet. Företag som Netflix skulle därmed kunna höja kvaliteten på video för alla sina användare i ett slag, påstår forskarna. Minerva kräver dessutom ingen ny hårdvara.