I samband med att världsmästerskapet i Dota 2 avgjordes i helgen har operatören Telenor passat på att ta tempen på det svenska e-sportintresset. Och det är stort.

Svenskarna tror på e-sporten, i alla fall enligt en ny undersökning som Demoskop utfört på uppdrag av Telenor. I undersökningen, där 2 000 svenskar tillfrågats, tror tio procent av de deltagande att e-sport kommer vara Sveriges största sport om tio år, sett till antalet utövare. Bara fotboll får högre resultat i undersökningen.

Samtidigt uppger varannan person i undersökningen att de själva spelar tv- eller datorspel, och av de spelar nära hälften minst en gång i veckan.

– Det är tydligt att e-sporten attraherar allt fler, säger Katarina Hamnholm, trendanalytiker på Telenor. En stor del av svenskarna ägnar sig åt att själva spela tv- och datorspel, samtidigt som vi ser att antal professionella utövare och intresset för att följa e-sport växer. Den har tagit mer plats även i vanliga tv-sändningar och börjar på allvar utmana sporter som vi ser som traditionellt starka publikdragare.

Intresset för e-sport och tv- samt dataspelande är störst bland yngre, men även bland äldre ökar spelandet. En tredjedel av svenskar över 65 spelar tv- eller datorspel, och av dessa spelar inte mindre än var fjärde senior varje dag.

Nästa år är det Sverige och Stockholm som gäller för The International, som Dota 2-mästerskapet kallas. I år togs pokalen hem av OG för andra året i rad, ett europeiskt lag som slog Team Liquid i en rafflande final. Prispotten låg på svindlande 15 611 662 amerikanska dollar.