Sedan ett år tillbaka har det varit möjligt att låna elsparkcyklar i ett antal svenska städer, något som har väckt blandade känslor hos allmänheten. Men många har åtminstone velat prova.

Jämförande test: Bästa elsparkcykel – fyra coola alternativ

Enligt ett pressmeddelande från Voi har nämligen en halv miljon svenskar använt deras elsparkcyklar sedan lanseringen den 25 augusti 2018 och tillsammans har de åkt 14 492 757 kilometer, vilket motsvarar 361 varv runt jorden. Den genomsnittliga åkturen varar i 12 minuter.

– Ny teknik får ofta stor uppmärksamhet och väcker känslor, därför jobbar vi hårt för att ta en naturlig plats i stadsbilden i de städer vi finns representerade. Vi vill ses som en tillgång snarare för alla medborgare genom att erbjuda ett grönare alternativ för kortare resor i stadsmiljön, säger Voi:s vd Fredrik Hjelm i en kommentar till kritiken att elsparkcyklarna stökat ner stadsbilden.

Med tanke på trafiksäkerheten kommer företaget inom kort att lansera en utbildning där användarna får veta hur man på ett säkert sätt framför sin elsparkcykel.