Testad produkt: Oneplus 7T
Pris: 6 790 kronor hos Dustinhome | Se fler pris i vår jämförelse här!

När Oneplus lanserade Oneplus 7 i våras överraskade de med att inte bara släppa en, utan två modeller: traditionellt utformade Oneplus 7 och mer experimentella Oneplus 7 Pro, med böjda skärmkanter, spektakulär 90 Hz-skärm, trippelkamera och selfiekameran i popup-design. Pro-modellen imponerar tekniskt, men en del av dess designval tyckte vi var mer roliga än praktiska, och föredrog därför i slutänden 7:an.

Nu kommer Oneplus 7T, som släpps i Sverige officiellt i Sverige nästa vecka, men i USA och i Indien finns den redan att köpa. Eller i alla fall att förbeställa. På Oneplus amerikanska webbsidor uppges det att telefonen börjar levereras om lite drygt två veckor.

Vi har fått tag på en i förväg och kan redan nu låta er veta hur bra nykomlingen är. För det är den. Det verkar som om Oneplus har tagit till sig av i stort sett allt vi tyckt till om i vårens modeller, och slagit samman deras bästa egenskaper i en och samma mobil.

Nyheter möter tradition i Oneplus 7T

Oneplus 7T är en markant uppdatering av Oneplus 7, men grundkonceptet och det vi gillade bäst med den är kvar. Den har en traditionellt plan skärm, och den har selfiekameran permanent framme, istället för dold i popup-mekanik som i 7 Pro, vilket gör att ansiktsupplåsning går blixtsnabbt och är mycket mer praktiskt att använda.

Oneplus 7T kamera
Nya designen med en stor rund kamera-ö i mitten drar blickarna till sig. Är det bra eller dåligt? Det är helt och hållet en smaksak.

Det är fortfarande inte riktig 3d-biometri som i en Iphone eller en del laptops, så för viss identifiering behöver du fortfarande fingeravtryck. Den sitter precis som tidigare i skärmen och använder optisk teknik. Det innebär att den kan få svårt att läsa fingret i direkt infallande solsken, men för det mesta är den snabb och verkar pålitlig.

Telefonen har fått en viss ny design, även om den inte direkt bryter särskilt unik mark. Baksidan är nu i frostat glas, antingen i metallgrå ton kallad Frosted Silver eller en stålblå variant kallad Glacier Blue, bägge med polerad aluminiumram runt. Det mest påtagliga är annars den stora runda kamerapucken i mitten, en design som efter att Motorola har kört stenhårt på den i flera år nu plötsligt anammas av både Huawei och Oneplus.

Framsidan av telefonen är mer lik Oneplus 7. Rundade hörn på skärmen och minimal droppformad flärp i ovankant. Den ska dessutom vara mindre än tidigare. Inte för att vi tyckte den var störande stor i Oneplus 7. Sida vid sida ser vi också att det är en annan skillnad. Oneplus 7T har en mer avlång skärm, 20:9-bildförhållande istället för 19,5:9, och är också en liten aning smalare.

Ny högfrekvent skärm

Utöver det som Oneplus alltid varit bra på – snabb processor, snabbt system och på senare tid snabb lagring – var det tre saker som imponerade stort på oss i Oneplus 7 Pro. Och alla de tre sakerna återfinner vi nu i Oneplus 7T.

För det första har Oneplus 7T fått 90 Hz-skärm istället för vanliga 60 Hz. Det ger en skönt distinkt och jämn rörelse i gränssnittet som måste upplevas för att man ska förstå vad det går ut på. När du väl känt på skillnaden är den uppenbar.

Oneplus 7T framsida
Skärmen är med fina färger och skarp kontrast tydlig att läsa i de flesta miljöer även på lägre ljusstyrkor. Behöver du det kan ljusstyrkan dock pressas upp rejält.

Det är en 1080p amoled-panel så den är inte lika högupplöst som 7 Pro, men vi tycker inte att det egentligen behövs, och på alla andra sätt håller den toppklass. Klockren kontrast, riktigt hög maxljusstyrka uppgiven till hela 1 000 cd/m2, färgomfång i toppklass, stöd för hdr10+ och gott om möjligheter till egna inställningar.

För det andra har Oneplus 7T fått en lika bra haptisk feedbackmotor som Oneplus 7 Pro. Det gör att den kan göra mer än bara surra, och du får en skön taktil känsla i sådant som subtilt fejkat klick i skärmknappar och tangentbord. Det är en liten sak, men en som förhöjer kvalitetsupplevelsen.

Nu med extra kamerasensorer

För det tredje har den fått samma trippelkamerasystem som Oneplus 7 Pro. Eller i alla fall nästan, det skiljer sig åt på ett par punkter. Huvudsensorn är samma, Sonys utmärkta IMX586, och Oneplus optik och mjukvara förvaltar den väl. Vi får i princip samma resultat som med 7 Pro – hög detaljnivå och utmärkt dynamik i dagsljus, fast med marginellt låg färgmättnad, och effektiv men lite för aggressiv ljusjustering i mörka miljöer.

Nytt är en 16 megapixel vidvinkelkamera som ser ut att vara exakt samma som i Oneplus 7 Pro, och en telezoom som ser ut att ha samma sensor på 8 megapixlar, men annan optik. Här får vi 2x optisk zoom medan 7 Pro har 3x. I bägge fallen får vi optisk bildstabilisator på telefotolinsen så det går att ta rejält inzoomade bilder med stadig hand.

Oneplus 7T har faktiskt en fotofunktion som Oneplus 7 Pro saknar – du kan ta skarpa makrofoton på riktigt nära håll. Kameran använder vidvinkellinsen för detta, precis som i Huawei P30 Pro. Det är i skrivande stund lite svajigt, och autofokus har en tendens att hoppa runt och tappa motivet. Vi hoppas det är en skavank som går att åtgärda med mjukvaruuppdatering, men även nu går det att ta riktigt imponerande närbilder med lite tålamod.

Oneplus 7T kamera
Kamerapucken rymmer tre linser, precis som Oneplus 7 Pro. Det enda du inte får med från vårens flaggskepp är laser-autofokus. Telefotolinsen ger inte inte heller riktigt lika stor optisk zoom.

Uppgraderad processor

Övergången från vårens standardmodell på våren till årets T-modell på hösten har tidigare år inte inneburit någon prestandaökning, eftersom de byggt på samma systemkrets. I år är det lite annorlunda, eftersom Qualcomm släppt vässade Snapdragon 855+, sitter denna i den nya telefonen. Det innebär framför allt upptrissad klockfrekvens på snabbaste processorkärnan, samt vässad prestanda från grafikprocessorn.

Så det här är kort och gott en snäppet kraftfullare telefon än Oneplus 7 Pro. Den är dock inte snabbast med Android just nu – den utmärkelsen går fortfarande till Asus ROG Phone 2 som överträffar den i de flesta benchmarks. Om än marginellt. I Oneplus 7T får du 8 GB ram-minne och 128 GB lagring av ufc 3.0-typ. Det ska även finnas en 256 GB-modell ”på utvalda marknader”. Om Sverige är en sådan återstår att se. Vi fick ju Oneplus 7 i 128 och 256 GB, så vi hoppas på det.

Snapdragon 855+ är också byggd för att förbättra 5G-funktionalitet, men det är inget som Oneplus utnyttjar. Varken i denna modell eller i telefonen som säljs i USA där det ju börjat dyka upp 5g-nät. Det får vi vänta på ett litet tag till från Oneplus.

Och de gör som de alltid gjort och bryr sig inte om trådlös laddning, och vi får vänta ett tag till på Wifi 6. De struntar som vanligt i ip68-certifierat chassi. Ibland har de nämnt att deras telefoner har viss vattentålighet, men inte mer specifikt vad det innebär. I den detaljerade informationen som medföljde vårt testexemplar nämns det denna gång inte alls. Men vi kan i alla fall konstatera att den tål ett rejält höst-ösregn utan problem. Det råkade vi ut för ett par gånger under denna vecka som vi testat den.

Oneplus 7T undersida
Usb 3-port av typ c för data och laddning, ett av två högtalarelement, simkortsluckan och fingeravtrytcksläsaren. Allt det är bekant om du känt på en Oneplus 7.

Android 10 och egen uppdatering

Det här är första telefonen vi testat som levereras med Android 10, med förbättrade säkerhetsfunktioner, tillgänglighetsfunktioner och mer detaljerad åtkomstkontroll bland många andra förbättringar. Oneplus har som vanligt sitt egna Oxygen OS-gränssnitt och har där också uppgraderat en hel del funktioner.

Det handlar bland annat om finputsning av sådant som animationer och andra gränssnittsdetaljer för att bättre passa 90 Hz-skärm, svepkontroller utmed större del av skärmkanterna och viss uppdatering av hur de befintliga svepgesterna fungerar, uppdaterad galleri-app, ett nytt och behändigt sätt att anpassa gränssnittets typsnitt, färger och bakgrund från en samlad meny, ny app som aktiverar och hanterar spelläge och installerade spel. Allt som allt en solid samling nyheter, men ingenting som vänder upp och ner på vad vi förväntar oss av Oxygen OS.

De första svenska kunderna kommer kunna lägga vantarna på en i en popup-butik i Stockholm den 12 oktober, och leveranser till butiker och webbordrar i Oneplus egna shop brukar följa ganska snabbt efter det.

OxygenOS
Visuellt är det inte någon stor skillnad på nya Oxygen OS, men du har fått enklare att ändra stil och färger själv.

M3 rekommenderarOmdöme

Det här är vår nya favorit från Oneplus, och en av årets mest lyckade lurar. Maxad snabbhet, minimalt med nonsens och optimering av just de funktioner vi uppskattar mest. Därför väljer vi att ge en solklar rekommendation. 

Specifikationer

Produktnamn: Oneplus 7T
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Snapdragon 855+
Processor: 1st Kryo 485 Gold Prime 2,96 GHz + 3 st Kryo 485 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 485 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 640
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 6,55 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 48 MP + 16 MP vidvinkel + 12 MP telefoto med led bak, 16 MP fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18/13), 802.11a/b/g/n/ac (Wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 10 med OxygenOS
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 3 800 mAh, 14h 45min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 17h 30min blandad användning (4g, medelljusstyrka), ca 21h samtal (3g, släckt skärm)
Storlek: 16,1 x 7,45 x 0,8 cm
Vikt: 190 gram
Rek. pris: Från 6 795 kronor
Pris: 6 790 kronor hos Dustinhome | Se fler pris i vår jämförelse här!

Prestanda

Antutu Bechmark: 396 013 poäng
Geekbench 5, cpu: 2 768 poäng
Geekbench 5, gpu: 2 627 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 74 661 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 6 298 poäng

plus

Tunga prestanda och väloptimerat system.
Utmärkt skärm och nästan lika ljud.
Större och mer snabbladdat batteri.
Tidigt ut med Android 10.

minus

Designen kan bli en vattendelare.
Inte lika bra zoomfoto som Oneplus 7 Pro.

Betyg 5 av 5