Testad produkt: Defunc BT True
Pris: Från 499 kronor hos Prisjakt

De gånger vi testat en hörlursmodell från Defunc har resultatet i stort sett varje gång resulterat i ett ganska svalt omdöme. Inte för att de har varit direkt urusla utan snarare för att de inte stuckit ut på någon punkt eller överraskat i positiv riktning med någon udda smart funktion.

Defunc True

Ett bra exempel är over ear-hörlurarna Mute. Komfortabla, snygga och med oväntat hög kvalitetskänsla, och som på förhand väckte vår nyfikenhet men som sedan föll platt på grund av den tveksamma aktiva brusreduceringen. Nu har vi bekantat oss med tillverkarens alternativ i segmentet true wireless och även här blir helhetsintrycket något kylslaget.

Attraktivt pris inte allt

Nu måste man ta med i beräkningen att dessa hörlurar är på gränsen till oförskämt billiga. En snabb sökning på Prisjakt visar att du kan få dem för 499 kronor och med priset i åtanke ska man kanske inte begära alltför mycket? Jo, vi tycker det…

Formmässigt känns True stöpta i en form vi stött på tidigare och likheten med andra ”billigare” modeller på marknaden är påtaglig. Hama Disc, Sudio Tolv eller Trust Duett – samtliga ser i stort sett likadana ut, bortsett från vissa små detaljer. Relativt små snäckor, utan några klackar eller vingar för en bättre fixering i örat och med en fysisk knapp på vardera sida.

Test Defunc True

Tre par silikonproppar i olika storlekar medföljer och bara att byta ut dessa är både omständligt och tidskrävande. Men när vi väl hittat rätt sitter de förvånansvärt bra i örat och det går att även ruska till skallen rejält utan att de trillar ut. Högst individuellt givetvis, men det hör inte till vanligheten att ett par så simpelt konstruerade hörlurar har en så pass bra passform utan ett stöd av något slag. Isoleringen är även den bra, nästan för bra då det skapas något av ett vakuum i hörselgången, vilket resulterar i något som kan liknas vid ett mullrade vid varje steg vi tar. Märkligt…

Få funktioner

Funktionsknapparna är som sagt två till antalet, en på vardera hörlur och de styr båda samma funktioner: svara på eller avvisa ett inkommande samtal, samt pausa eller återuppta uppspelningen. Med två snabba tryck byter du spår framåt, och håller du in densamma under några sekunder stänger du av dem. Inte mycket att skriva hem om alltså. Vill du backa i spellistan eller justera volymen får du helt enkelt göra det via din smartphone.

Hörlurarna levereras med ett laddningsfodral som är rejält till storleken. På toppen placeras snäckorna som sedan sitter på plats med hjälp av magneter. Men skyddande lock saknas, så har du dem i fickan trillar de ändå lätt ut ur sina hålor. En förlåtande realitet är att batteriet i etuiet även det är tilltaget med en kapacitet på 2100 mAh, och på undersidan finns en usb-ingång för laddning av externa enheter. Förutom att kunna ladda hörlurarna upp till 20 gånger har du alltså även en powerbank ifall telefonen skulle behöva lite ström.

Test Defunc BT True

Ljudmässigt låter det bra, med den distinkta och tunga basåtergivningen som den starkast lysande stjärnan. Diskanten är tydlig och distinkt medan mellanregistret, främst det övre, är svagare och saknar dynamik. Men det går att dra på rejält utan att det brister vilket är ett plus. Samtalsljudet är sämre och allt som oftast slutar det med att vi tar ut hörlurarna och pratar direkt i telefonen i stället. Räckvidden är helt okej, däremot tappar hörlurarna ibland kontakten sinsemellan vilket är riktigt irriterande.


Omdöme

Visst finns här ljusglimtar. Ljudmässigt presterar True helt okej, speciellt med tanke på det låga priset, och batterikapaciteten i laddningsetuiet är imponerande. Funktionsmässigt är det däremot dystrare och knapparna kräver ett rejält tryck för att registrera dina kommandon. Laddningsdosan tar rejält med plats och hörlurarna ramlar ibland ur.

Specifikationer

Testad: Juni 2019
Modell: BT Mute
Tillverkare: Defunc
Typ: True wireless-hörlurar
Anslutning: Bluetooth 5.0
Batteritid: Upp till tre timmar + 60 timmar
Frekvensåtergivning: 20 Hz – 20 kHz
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 2 x 5 gram, laddningsdosa 90 gram
Rek. pris: 799 kronor
Pris: Från 499 kronor hos Prisjakt

plus

Sitter bra
Pris
Batterikapacitet laddningsdosa

minus

Funktionalitet
Platt och livlöst mellanregister
Kommunikationsproblem hörlurarna sinsemellan