Uppdatering (2019-11-06):

Till sist: Nu finns Fairphone 3 att beställa hos Tele2

Är du intresserad av att skaffa ett exemplar av den rättvisemärkta mobiltelefonen Fairphone 3 kan vi meddela att den nu finns till salu hos Tele2 för 5 290 kronor.

Förutom att vara tillverkad av återvunnen koppar och plast är det enkelt att byta batteri, kamera eller skärm på egen hand, det enda som behövs är en skruvmejsel.

– 2018 såldes drygt 60 mobiltelefoner per sekund i världen. Samtidigt räknar forskare med att bara drygt 60 procent av alla dessa telefoner återanvänds, och endast sju procent går till återvinning. Det är en viktig insikt och utmaning för oss som operatör. På Tele2 känner vi ett stort ansvar för detta och jag är därför mycket glad över att vi nu börjar sälja en produkt som är lätt för kunden att reparera och förlänga livslängden på, säger Erik Wottrich som är global hållbarhetschef på Tele2 i ett pressmeddelande.

Enligt ett reparationstest på sajten IFixit är Fairphone 3 rentav ännu mer modulär än sin föregångare. Att öppna, plocka isär, reparera och sätta ihop mobilen beskrivs som "mycket enkelt" och kräver bara en stjärn- och Torx-skruvmejsel. Fairphone 3 får hela 10 av 10 i betyg för reparerbarhet. Även Fairphone 2 fick samma betyg när den släpptes.

Mer information om Fairphone 3 finns här nedanför.


Tidigare (2019-08-27):

Här är Fairphone 3

Marknaden för smartphones har sett bättre dagar. En ny undersökning från Strategy Analytics visar att konsumenterna behåller sina lurar längre, och att suget efter nya modeller inte är lika stort. Samtidigt är det många som ifrågasätter slit och släng-beteenden där vi köper prylar vi egentligen inte behöver.

Fler aspekter av den resurskrävande prylmarknaden är miljömässig hållbarhet och etiska principer som omfattar de som arbetar någonstans i produktionskedjan. I flera år har alarmerande rapporter om hälsovådligt barnarbete i exempelvis koboltgruvor publicerats och jättarna har fått nya krav på sig för att säkerställa såväl människo- som miljöhälsa.

Fairphone 2: Vi testar den supersympatiska och miljövänliga smartphonen (2016)

Någonstans här kommer Fairphone in i bilden. Företaget har inte gjort sig känt för att konkurrera med tekniska specifikationer, utan har som mål att "överbrygga klyftan mellan prestanda och hållbarhet". I dag släpper man Fairphone 3, som är en blygsamt bestyckad, modulär Androidmobil som vill göra det lätt för användaren att byta ut delar av telefonen när den börjar fungera sämre.

Fairphone 3

Själva byggmaterialet i Fairphone 3 utgörs av tenn och volfram som utvunnits i icke-konfliktzoner, och andra material som används är återvunnen koppar och plast samt fairtrade-märkt guld. Företaget säger sig också arbeta hårt för att utvinningen av det viktiga batterimaterialet kobolt ska ske på schysstare villkor framöver.

Läs också: Laxguldet ska göra Apples prylar grönare

Prestandamässigt är det här ingen tungviktare. Fairphone 3 är utrustad med fjolårskretsen Snapdragon 632, 4 GB ram och 64 GB lagring som kan utökas med sd-kort. Kamerariggen utgörs av en sensor på 12 megapixel och en på 8, och skärmen är en full hd-variant med en storlek på 5.7 tum. Telefonen stödjer dubbla sim-kort.

Fairphone 3 säger sig däremot fokusera mycket på batteritid. Storleken ligger här på 3 000 mAh, och batteriet kan lätt bytas ut när det börjar bli gammalt och trött. Totalt är de modulära delarna av telefonen sex till antalet. Operativsystemet är Android 9 Pie.

Den 3 september ska vi kunna köpa Fairphone 3 i Sverige, och då till ett pris om 450 euro. Exakt vad det svenska priset landar på vet vi inte ännu, men officiell lanseringspartner är i alla fall Tele 2. Håll utkik på M3 efter ett test!