Betyg 4 av 5

Omdöme

Versa 2 bjuder enbart på en marginellt uppgraderad upplevelse mot föregångaren och har få nya funktioner. Några extra har tillkommit under året, vilket vi uppskattar. Om du tycker att utseendet och möjligheten att betala med smartklockan är värt att lägga 500 kronor extra på så rekommenderar vi Versa 2, i övrigt tror vi de flesta nöjer sig med första generationen Fitbit Versa eller till och med Fitbit Lite.
 

Positivt

  • Snygg
  • Lång batteritid
  • Prisvärd
  • Bra hälsofunktioner

Negativt

  • Ingen gps
  • Ingen röstassistent för svenska användare
  • Bristande integration med smartphone
  • Måttligt extra app-utbud

Rek. pris: 2 199 kronor
Pris: Från 1 130 kronor hos Amazon Sverige

Testet av Fitbit Versa 2 publicerades i september 2019, och uppdaterades maj 2020 med ny information och omdöme baserat på uppdaterade funktioner och aktuellt pris.

Fitbit gjorde succé med sin smartklocka Versa som släpptes 2018. Ett prisvärt, funktionsfyllt och smidigt alternativ med fokus på kvinnohälsa. Sedan dess har även en lite mer nedbantad version, Versa Lite, sett dagens ljus. Uppföljaren till originalet heter Versa 2. Den må se snarlik ut, men har fått en del uppgraderingar.

Förutom en ny processor har vi numera en trevlig amoled-skärm istället för lcd vilket ger klarare färger och bättre svärta. Vi har dessutom ett nytt alltid på-läge där vi får se en lite mer avskalad skärm hela tiden, tänkt för dig som till exempel tränar och snabbt vill kunna snegla ner på klockan. Nu har Fitbit-loggan på framsidan avlägsnats för att ge plats för en större skärm med mindre kanter. Vi får även nöja oss med en knapp istället för tre.

Smidigt – men ingen estetisk fullträff

Versa 2 är en riktigt lätt och smidig klocka på alla sätt. Fitbits operativsystem är som alltid intuitivt och lätt att komma igång med, både i app och i klocka. Konstruktionen väger nästan ingenting och är bekväm att ha på sig oavsett om det är i poolen, sängen eller på promenaden.

Versa 2 håller för att hänga med på dessa äventyr, med Gorilla Glass 3 och vattentäthet ner till 50 meter. Vi har klockan stundtals nedslängd i väskan bland nycklar och dylikt, tappar den i stengolv och stöter i annat under testets gång, och kan ändå i slutändan visa upp en klocka i så gott som nyskick.

Versa 2

I övrigt är uppföljaren snarlik ursprungliga Versa. Och även om Versa har blivit lite snyggare, lever den inte upp till den klocka den så uppenbart försöker efterlikna: Apple Watch. Detsamma gäller gränssnittet, som absolut inte är fult, men ändå inte lika stilrent som i Apples Watch OS eller Googles Wear OS.

Inte full uppsättning smartfunktioner

I övrigt är skillnaderna mot föregångaren marginella, framför allt för svenska användare. Versa 2 har nämligen försetts med Amazons röstassistent Alexa i de länder där den lanserats, men vi svenska användare blir alltså utan denna uppgradering.

Vi ser fortfarande inte skymten av någon inbyggd gps, e-sim eller några av de andra smarta integrationer som andra nya smartklockor erbjuder. Trots att vi numera har en dedikerad Spotify-app från Fitbit själva kan vi fortfarande inte ladda ner spellistor offline. Det här innebär att vi, trots att möjligheten att koppla bluetooth-hörlurarna direkt till klockan, förmodligen inte kommer ge oss ut på en joggingtur eller annat träningspass utan att också ta med oss mobilen.

Fitbit har inte heller samma täta integration med din smartmobil som Apple Watch har med en IOS-enhet eller en Wear OS-klocka har med en Android-mobil. Vi får upp alla notiser på displayen, men möjligheterna att interagera med dem är minst sagt begränsade – för att inte säga obefintliga. När vår telefon ringer kan vi i och för sig svara med klockan, men när vi svarar eller lägger på med mobiltelefonen tror klockan fortfarande att det ringer. Android-användare har några förval att välja mellan som autosvar på sms.

Allt som allt tror vi ändå att de flesta användare kommer nöja sig med de smartfunktioner som Versa 2 erbjuder. Det vi saknar mest är förmodligen möjligheten att styra smarthemmet, i och med avsaknaden av Google Home och Homekit-appar. Istället finns ett fåtal appar från ett antal specifika tillverkare, såsom Philips Hue och Lifx.

Versa 2 Fitbit app

Nyheter för smartare sömn och hjärthälsa

Sedan vi först testade Versa 2 i september 2019 har den försetts med flera nya funktioner tack vare mjukvaruuppdateringar. För det första Sleep Score, där din sömn får poäng på en skala från 0 till 100. För det andra Smart Wake. Här väcker vår klocka oss när vi sover som lättast under en halvtimmesperiod vi själva väljer, för att skapa en så mjuk start på dagen som möjligt. Den tredje nyheten är EOV-funktion, kort för Estimated Oxygen Variation, en metod för att mäta syrenivån via optiska pulsmätaren, och uppskatta förändringan i den över tid.

Versa 2:s batteritid är enligt Fitbit densamma som hos föregångaren, minst fem dagar. När vi testar att använda klockan dygnet runt till såväl sömn- som aktivitetsmätning tycker vi att det låter rimligt. Vi kan utan problem gå en hel arbetsvecka med skärmen på automatisk ljusstyrka. När vi testar att ha skärmen inställd på always on påverkas batteritiden förvånansvärt lite. De perioder vi använder klockan mer sparsamt kommer vi upp i en vecka innan vi behöver ladda.

När det väl är dags att ladda batterierna är det inte lika roligt. Fitbits laddare är nämligen fortfarande lika idiotisk som vi minns den, med en klämma som gör klockan ostabil hur vi än placerar den på nattduksbordet.

Fitbit versa 2

Någonting Versa 2 är riktigt bra på är att autoregistrera träningspass. Det räcker med att vi är ute och promenerar i mer än en kvart för att Fitbit, utan att göra något väsen av sig, registrerar det som ett träningspass, och vi kan senare ta upp all data från appen. Under en promenad där vi pratar i telefon registreras det dock som eliptisk träning, en bugg som vi stött på även i andra smartklockor.

Det ska även sägas att Versa 2 är en av de mer optimistiska klockorna när det kommer till stegräkning, till exempel har vi gått många steg när vi har vikt tvätt eller bara gestikulerat häftigt.

Hur smart är Versa 2 egentligen?

En av anledningarna till att Fitbit kan vidhålla en så pass låg prislapp och lång batteritid trots den höga funktionaliteten, är för att en stor del av intelligensen sitter i den tillhörande mobilappen snarare än i själva klockan. För det mesta stör detta oss inte alls, men vissa funktioner känns som om de hade kunnat gå att integrera direkt i Versa istället, såsom möjligheten att byta urtavla eller påbörja sömnmätning. Vi hade även önskat att få mer information om våra träningspass direkt i klockan.

När vi testade föregångaren blev vi förvånade över hur Fitbit lyckats klämma in så mycket funktion i en så prisvärd klocka. Förväntningarna var därför höga nu när vi fick lägga vantarna på uppföljaren. Trots att inte heller den nya prislappen skiljer sig mycket mot första generationen, kan vi inte låta bli att bli lite besvikna över hur marginell uppdateringen är. Nästan samtliga av de problem vi hade med föregångaren finns kvar. Vi har fortfarande ingen inbyggd gps, app-utbudet är fortfarande begränsat och utan altimeter kan vi inte mäta hur mycket vi står upp på dagarna.

Versa 2

Specifikationer

Produktnamn: Fitbit Versa 2
Testad: September 2019, uppdaterad maj 2020
Tillverkare: Fitbit
Processor: Ingen uppgift
Lagring: 4GB (2,5 GB ledigt)
Kommunikation: Wifi, bluetooth, nfc
Skärm: 1,4 tum amoled, 300x300 bildpunkter
Funktioner: Pulsmätare, höjdmätare, 3-axlad accelerometer, mikrofon
Operativsystem: Fitbit OS
Kompatibilitet: Android, IOS, Windows
Batteritid: 5+ dygn
Övrigt: Vattentät (5ATM), stöd för Fitbit Pay
Mått: 40,5 x 41 x 12,2 mm
Vikt: 40 gram
Rek. pris: 2 199 kronor
Pris: Från 1 130 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5