Testad produkt: LG OLED55E9
Pris: Från 24 126 kronor hos Prisjakt.

LG presenterade en ny generation tv-modeller i vintras, som sedan kommit ut på marknaden under våren. Nu har vi testat deras bästa oled i standardutförande med namnet E9. LG har ju också sin dyrare Signature-serie W9, men det som skiljer den från näst bästa modellen är främst dess extra slimmade design med skärmpanelen separat för väggupphängning.

Därför föredrar vi mer ”normala” E9 för test. Den är mer mångsidig, och ligger prismässigt i ungefär samma klass som ett par andra topp-tv vi testat under året: Sony AG9 och Samsung Q90R. Så det är uppenbart att det är dessa vi ska jämföra den med. Den vi fått in för test heter OLED55E9 och är en 55-tummare med en prislapp på 27 990 kronor. Samma modell finns också i 65-tumsmodell, och kostar då 38 490 kronor hos LG:s rekommenderade återförsäljare.

LG OLED55E9 glas
Tunn glasskiva med en oledpanel, täckt av ytterligare en glasskiva.

Oled-tv med massiv fot på baksidan, stilrent framtill

Det börjar lite frustrerande, då OLED55E9 kan vara den jobbigaste tv på länge som vi monterat för att få upp på ett bord för testning. Följer vi instruktionerna så ska foten, en bjässe till massiv metallklump, monteras på medan tv:n står kvar på golvet i en del av sin förpackning. Att krypa runt på alla fyra för att böka med ett gäng pilliga skruvar på baksidan av panelen är synnerligen irriterande.

Med foten på väger alltsammans också ovanligt mycket för en 55-tummare, så det kan vara svårt att flytta på den en smula när den väl är på plats, om ni inte är två som kan lyfta. Orsaken till den tunga foten är att skärmen står direkt på bordet, nästan lodrätt med bara en vag lutning bakåt, och foten agerar motvikt så att inte skärmen riskerar att tippa framåt.

Framifrån ser du alltså ingen fot alls, utan bara den glasskiva som allt är monterat på. Det är ett par centimeter transparent glas nedtill, därefter ungefär lika mycket högtalarlist, och sedan en skärmyta med ett fåtal millimeters kant runtom.

LG OLED55E9 fot
Foten baktill på LG OLED55E9 väger nästan 10 kilo.

Bara digitala ingångar

Baktill är det faktiskt också riktigt väldesignat, med ett tunt och bredd bakstycke som gör att den inte behöver sticka ut mer än fem till sex centimeter väggmonterad. Det här är kort och gott en av de snyggaste tv du kan få tag på, i alla fall för traditionell placering på en tv-bänk.

Baktill sitter alla anslutningar väl samlade med några riktade bakåt och några åt sidan. Vi får fyra hdmi-ingångar men ingen analog ingång förutom antennkontakt. Så har du till exempel en gammal vhs och vill ansluta kan du behöva en separat extern omvandlare.

Fjärrkontrollen är en halvstor enhet med de flesta vanliga snabbknappar, inklusive direktknapp för Netflix och Prime Video. Det är en av LG:s så kallade Magic Remote-kontroller med inbyggt giro för att styra en pekare på skärmen genom att vifta med den i luften. Det fungerar övertygande bra, så länge du är någorlunda stadig på handen.

För det mesta smidigt, ibland förvirrande

Om inte går funktionen att stänga av och menyer kan då navigeras med styrkors istället. Operativsystemet WebOS är väl anpassat för bägge sätten att navigera, så länge du inte ska skriva in text, till exempel för att söka efter innehåll. Då är det klart överlägset att ha en muspekare på skärmen. Du kan även diktera till E9 med Googles röstinmatning, och du kan styra tv:n via Google Home, Apple Homepod och till viss del Amazon Alexa.

LG OLED55E9
Magic Remote gör mycket till för att göra systemet WebOS bekvämt och snabbnavigerat.

WebOS i version 4.5 gör det annars lätt att navigera till grundfunktioner, appar, bildkällor och enklare inställningar. Att hitta till mer avancerad finjustering kan dock bli en förvirrande historia. Det känns inte alltid helt logisk var saker är placerade och vad de är kallade.

En handfull appar är förladdade – Netflix, HBO, Prime Google Play video och Rakuten TV, som verkar finnas i alla nya smart-tv nu för tiden, även om den inte är direkt stor och relevant här i Sverige. Sedan finns en appbutik med drygt 300 appar, varav ett hundratal är småspel, och resten medie- och informationstjänster.

Här hittar vi det mesta av vanliga Sverigeaktuella medietjänster, från Youtube till SF Anytime, med ett fåtal undantag som TV4 Play och Cmore Play. Att hitta rätt appar är för det mesta enkelt. Kategoriindelning, en lista rekommenderade appar (där vi hittar de mesta vanliga) och en bra sökfunktion.

Bildkvalitet i topp

LG:s oled-panel ger oss en fint krispig bild med givetvis klockren svärta och fin kontrast. Ljusstyrkan är inte så enorm – vi landar som bäst på ungefär 800 cd/m2. Det kan verka lite jämfört med mer än det dubbla i Samsungs qled-modeller, men ligger bra till jämfört med konkurrerande oled.

Den gör också mycket med den dynamik den har och kan få nästan lika fint gnistrande effekt i solkatter och liknande. Den har dock lite väl aggressiv ABL (Automatic Brightness Limiter) som dämpar ljusstyrkan överlag om hela skärmen blir ljus. Det funkar effektivt och känns naturligt i många lägen men ger en udda effekt i andra. Du får stöd för Dolby Vision, HDR10 och HLG för hdr, men inte för HDR10+.

LG OLED55E9 baksida
Även baksidan på E9 är stilrent designad. Detta är 65-tumsmodellen. 55-tummaren har samma bakstycke, men det går ända ut i kanterna.

Du får tio lägen att snabbväxla mellan: ett standardläge, ett extra intensivt, ett dämpat eco-läge, en profil för sport med lite extra kontrast, ett för spel med pixelmappning, minimerad rörelseoskärpa och optimerad svarstid, och hela fyra lägen anpassade för film, ett generellt ”biosalong”-läge som vi inte riktigt vet vad det gör, ett Technicolor Expert-läge, och två ISF-certifierade lägen, ett för ljusa rum och ett för mörka.

För det mesta finner vi ingen anledning att gå ifrån standardläget, förutom vid spel då spelläget är överlägset, eller just för en biokväll. Allra bäst tycker vi det blir i läget för mörkt rum, och vi matar LG E9 med 4k hdr-film. Det kan dock vara en god idé att gräva sig in i finjusteringarna och testa lite olika nivåer av rörelseoskärpa.

Skala upp snyggt, eller spela snabbt

Ett sista läge kallat hdr-effekt gör ett tappert och ofta riktigt lyckat försök att ge hdr-känsla i sdr-video, med uppskruvning av kontrasten och försök att interpolera fram större dynamik. Uppskalning av upplösningen klarar OLED55E9 också utmärkt, i alla fall från 1080p till 4k, som om du har tur kan ge nästan komplett 4k-känsla.

Även från 720p är resultatet övertygande, men med vissa toningseffekter i ytor som känns onaturliga. Försök att skala upp från riktigt låg upplösning får en klart plastig effekt. Men det är det svårt att undvika.

Du får utmärkt korta svarstider för gaming, i alla fall för en tv, på medåt 11-12 millisekunder. Så den är utmärkt att både koppla in konsolen och kraftfulla pc:n till. Hdmi 2.1 på alla hdmi-portarna gör att du får stöd för sådant som skalbar uppdateringsfrekvens och automatisk latensoptimering, bägge saker som gör detta till en utmärkt skärm för till exempel en Xbox One X, och för nästa generations konsoler som förväntas dyka upp om ett drygt år.

LG OLED55E9 högtalare
En tunn, men överraskande välljudande högtalarlist.

Bra högtalare som kräver finjustering

Ljudkvaliteten i de inbyggda högtalarna, en tunn soundbar längst fram för mellanregister och diskant och bas i chassit bakom, är riktigt bra. Och med Dolby Atmos-stöd levererar den övertygande stereoexpansion och surroundeffekt. Men det kan behövas lite manuellt grävande för att få fram den rätta klangen. Några av de förinställda lägena, till exempel det för musik, saknar all krispighet i diskanten.

Efter att ha ställt in equalizer i standardläget känner vi inte något behov av att prova på andra, förutom i vissa situationer då en profil som lyfter fram röster är ett smart val, till exempel i nyhetsprogram.

En intressant detalj är att E9 också har stöd för wisa, en standard för att enkelt kunna koppla in trådlösa högtalare. Kompatibla högtalare är än så länge sällsynta, men det förväntas bli vanligare framöver.

M3 rekommenderarOmdöme

LG visat att de definitivt är med och konkurrerar om en topplats bland årets tv-apparater. Läckra designen, smidiga WebOS och magiska fjärrkontrollen är ett plus i kanten, och framförallt får vi en utmärkt bildkvalitet som med ett par knapptryck är lika väl anpassad för bio och serier som för sport, gaming och kvällsunderhållningen. Förbättrat ljud från förra årets modeller är också ett rejält plus.

Den är jobbigt tung för att vara en 55-tummare och har ett ett par små egenheter i ljud- och bildhanteringen. Men de kan kompenseras för med manuell justering, och ändrar inte att det här är en av de bästa allround-tv du kan skaffa just nu.

Specifikationer

Produktnamn: LG OLED55E9
Testad: Augusti 2019
Tillverkare: LG
Tv-typ: Oled
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4K (2160p)
Hdr: Ja (Dolby Vision, HDR10 och HLG)
Operativsystem: WebOS 4.5
Ljud: Flerkanal (4.2) med Doly Atmos-stöd
Anslutningar: 4 st hdmi 2.1, lan, 3 st usb 2.0, optisk s/pdif, hörlur/audio ut
Trådlöst: wifi 5, bluetooth 5
Energiklass: A
Mått: 122,6 × 22 × 75,3 cm
Vikt: 25,8 kg
Rek pris: 27 990 kronor
Pris: Från 24 126 kronor hos Prisjakt.

plus

Elegant design
Kristallklar bild
Smidigt system och fjärrkontroll
Snabb responstid
Bra ljud

minus

Opraktiskt tung
Inget HDR10+
Saknar enstaka appar
Ljudet behöver finjusteras

Betyg 4 av 5