Testad produkt: Bose 700
Pris: Kostar 2 990 kronor hos Amazon Sverige eller hos Komplett

Tillsammans med Sony, och i viss mån även Bang & Olufsen, har Bose varit ledande inom kategorin brusreducerande hörlurar. Sett till hårresande prestanda, komfort och inte minst ”vill-ha-känslan” har denna trio i stort sett varit ohotad, och används även nästintill alltid som referenser i recensioner av andra modeller på marknaden.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Är du ute efter ett par riktigt kompetenta brusreducerande hörlurar och på samma gång ropa in något av det trendigaste som går att bära på hjässan, då är Bose 700 valet för dig. Snygg design, användarvänliga rent funktionsmässigt och en ljudmässig fullträff. De börjar emellertid bli till åren och vi väntar med spänning på en efterföljare.

Positivt

  • Komfortabla, även vid längre sessioner
  • Ljudet!
  • Klassledande aktiv brusreducering

Negativt

  • Dyra
  • Batteritiden imponerar inte
  • Lanserades för över tre år sedan
Just Bose Quiet Comfort-serien får ses som något av en ikon i sammanhanget och som högst bidragande till segmentets ökande popularitet sedan debuten 2014 (QC25).
Bose 700
Bose 700 kommer i två färger, svart eller vitt.

Ny produktserie hörlurar

Nya modellen Bose 700 är ingen ersättare till nuvarande storsäljare QC35 II utan ska ses som en egen produktserie som kommer att kompletteras med två in ear-modeller nästa år – Earbuds 500 samt Noise Cancelling Earbuds 700.

Bose 700 är som sagt stekheta – att de kostar fläsk (av tillverkaren rekommenderat pris, 4 399 kronor) verkar inte ha någon som helst betydelse i sammanhanget. Och det är lätt att förstå varför. Frågar ni oss är det utan tvekan en av de just nu snyggaste modellerna och när det gäller funktioner och prestanda finns här en hel del positiva inslag.

Bose 700
Inuti förvaringsfodralet finns ett litet fack och lucka med magnetlås.

Visuellt skiljer sig den nya modellen rejält från syskonet QC35. Borta är de veckade öronkuddarna, de blottade gångjärnen liksom den alltigenom mer traditionella designen. Bose 700 har istället förärats med ett renare och mer elegant formspråk. Modellen finns i svart och silver och den i sammanhanget smala huvudbygeln med ledad avslutning i höjd med kåpornas överkant har en i stort sett sömlös design.

Användarvänlig och logisk konstruktion

På den högra kåpan hittar vi en usb-kontakt för laddning samt två knappar, varav den övre används för att aktivera bluetooth samt för att stänga av/på hörlurarna. Den andra knappen används för att aktivera Google Assistent. Höger kåpa har dessutom touchfunktion och genom att trycka eller svepa med fingret i olika riktningar byter du spår, pausar/återupptar uppspelningen, justerar volymen samt svarar på eller avvisar samtal. Ett längre tryck och du får återstående batteritid uppläst av en syntetisk röst. Funktionellt fungerar det riktigt bra och risken för ”feltryck” får anses vara minimal.

Bose 700
Logiskt placerade knappar och en träffsäker touchkontroll på höger kåpa.

På vänster hörlur finns bara en knapp och den används för att justera brusreduceringen. För varje tryck bläddrar du framåt mellan dessa, och nivån för varje läge ställer du in i den dedikerade appen. Håller du istället knappen konstant intryckt aktiveras konversationsläget och omgivningsljudet släpps igenom. Riktigt smidigt!

Appen i sig är enkel att använda och här hittar du både manual, språkinställning och teknisk information. Här väljer du även brusreduceringens intensitet för de tre olika lägena som sparas automatiskt och sedan aktiveras av knappen på vänster kåpa. Du kan välja mellan 0 till 10, det vill säga totalt 11 olika lägen. Appen, Bose Music, är för övrigt densamma som används till några av tillverkarens högtalare och alltså inte Bose Connect som är kompatibel med QC-hörlurarna.

Bose 700 test
Enkel och snygg app.

Brutalt bra brusreducering

När det gäller brusreducering och hur bra Bose 700 presterar är vi riktigt imponerade. Vi gillar att funktionen är ställbar och i högsta läget, 10, blir det nästintill knäpptyst. Till sin hjälp har hörlurarna ett nytt akustik- och elektronikpaket liksom en helt ny digital signalbehandling.

Totalt finns åtta mikrofoner varav sex av dessa används för traditionell bruseliminering. De övriga två i kombination med ytterligare två av de sex redan nämnda mikrofonerna arbetar för att isolera och förbättra röstupptagningen under telefonsamtal. Enkelt förklarat innebär det att din röst låter tydligare för personen du samtalar med och med mindre störande bakgrundsbrus. I praktiken riktigt effektivt även om din rösts signatur ändras något, något som kan liknas vid att du står i ett badrum eller liknande. Men du blir å andra sidan garanterat både hörd och förstådd.

Ljudmässigt råder det ingen tvekan: Bose 700 låter fantastiskt och levererar en tydlig och välbalanserad ljudbild. Någon möjlighet att manuellt justera ljudet finns inte, och vi upplever inte heller att det finns något behov för det. Den inbyggda EQ-tekniken sköter uppdraget galant på egen hand. Hörlurarna briljerar med en tilltalande basåtergivning och detaljrikedomen i det övre mellanregistret håller vi som en av de bättre i segmentet. Sammantaget är ljudkvaliteten nästintill lika imponerande bra som i klassledande Sony WH-1000XM3.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Testad: Augusti 2019
Modell: Noise Cancelling Headphones 700
Tillverkare: Bose
Typ: Over ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Anslutning: Bluetooth 5.0, aux 3,5/2,5 mm.
Batteritid: Upp till 20 timmar
Frekvensåtergivning: Ingen uppgift
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 264 gram
Övrigt: Inbyggd Google Assistent
Rek. pris: 4 390 kronor
Pris: Kostar 2 990 kronor hos Amazon Sverige eller hos Komplett

Betyg: 5 av 5