Betyg 3 av 5

Omdöme

Den tidigare testvinnaren Hotspot Shield är vid vårt nya test en rejäl besvikelse. Det är en mycket dyr tjänst med få abonnemangsalternativ. Gratisvarianten är dessutom i praktiken oanvändbar. Plus dock för snabbheten och det stora antalet servrar/länder.

Positivt

  • Lång ”pengarna tillbaka-garanti”
  • Många servrar i många länder
  • Snabbt

Negativt

  • Dyrt
  • Få abonnemangsalternativ
  • Ej åtkomst till amerikanska Netflix
  • Går ej att välja server i respektive land

Det första vi reagerar på är priset. Från att tidigare ha legat hyfsat i mitten prismässigt tar Hotspot Shield nu ett rejält kliv uppåt och kostar hela 108 kronor (11 dollar) i månaden vid ett årsabonnemang. Överlägset dyrast bland de vpn-tjänster vi testat. Vid månadsbetalning blir det ännu dyrare, 128 kronor (13 dollar) i månaden. Binder man upp sig på två år går det att få ned priset till 98 kronor (10 dollar) i månaden, men även detta är mycket dyrare än konkurrenterna.

Visserligen finns även en gratis-variant, men denna är reklamfinansierad och mycket begränsad. Exempelvis går det med denna bara att koppla upp sig mot amerikanska servrar. Inget för den som vill komma åt SVT Play på utlandssemestern med andra ord.

Ett litet plus dock för den generösa 45-dagars ”pengarna tillbaka-garantin”, en garanti som man infriar utan problem.

Mycket snabbt

Att skapa ett konto, ladda ned klienten och koppla upp sig är enkelt och smidigt. Visserligen är varken sajten eller programmet på svenska, men det är lättanvänt och har ett pedagogiskt gränssnitt. Det finns sedan gott om länder att välja på, 70 stycken, och man hävdar att man har över 3 200 servrar i dessa länder. Några serverval går dock inte att göra, här är det bara val av land som gäller.

Särskilt många inställningsmöjligheter finns dock inte, och på Mac saknas även en Kill Switch.

Hotspot Shield
Hotspot Shields vpn-tjänst är dyr.

Hastighetsmässigt imponerar Hotspot Shield fortfarande. Det går rejält fort och man placerar sig högt upp i jämförelse med andra vpn-tjänster vi har testat. Mot svensk server kommer vi upp i imponerande 107 Mbit/s och får nästan samma hastighet för brittiska servrar där vi kommer upp i 104 Mbit/s. De amerikanska är något långsammare med 98 Mbit/s, men det är ändå en mycket bra hastighet.

Positivt är också att det fungerar utmärkt att komma åt såväl SVT Play som brittiska BBC Iplayer. Däremot är det en besvikelse att vi inte längre kommer åt amerikanska Netflix. Lite märkligt är också att vi inte heller kommer åt svenska Netflix när vi är uppkopplade mot en svensk server, däremot fungerar det då vi är uppkopplade mot en brittisk server.

Värt att notera är också att Hotspot Shield är det ett amerikanskt företag som är baserat i USA och lyder under amerikanska lagar med allt vad det innebär.

Specifikationer

Tjänst: Hotspot Shield VPN
Testad: Augusti 2019
Kontakt: hotspotshield.com
Antal servrar: 3200+ servrar i 70 länder
Sajt på svenska: Nej
Program på svenska: Nej
Program till pc: Ja
Program till mac: Ja
Kill switch: Bara pc
Antal samtidiga enheter: 5
Snitthastighet svensk server: 107 Mbit/s, svarstid 3 ms
Snitthastighet brittisk server: 104 Mbit/s, svarstid 67 ms
Snitthastighet amerikansk server: 98 Mbit/s, svarstid 142 ms
Åtkomst till SVT play: Ja
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja
Åtkomst till amerikanska Netflix: Nej
Pris vid månadsbetalning: 128 kronor (13 dollar) per månad
Pris vid helårsabonnemang: 108 kronor (11 dollar) per månad
Övriga prisalternativ: Två år för 98 kronor (10 dollar) per månad

Testa Hotspotshield gratis här!

Betyg: 3 av 5