Testad produkt: JBL Live 500BT
Pris: Kostar från 897 kronor hos Prisjakt

Det lanseras fler och fler smarta högtalare med möjlighet till röststyrning i form av Alexa, Google Assistent och Siri. Att tekniken flyttar in även i våra hörlurar är således en naturlig utveckling och JBL erbjuder numera ett gäng modeller, bland andra samtliga hörlurar i nya Live-serien som lanserades i början av sommaren. Den nya serien består av totalt fyra trådlösa hörlurar varav tre on/over ear-modeller samt ett par in ear med nackband.

Betyg 4 av 5

Omdöme

JBL Live 500BT är i vårt tycke ett par riktigt välljudande hörlurar med en del smarta och användningsbara funktioner. Batteritiden är väl tilltagen och hörlurarna är bekväma även under en längre tid. Knappsatsen är emellertid lite plottrig och knapparna saknar tydliga markeringar, vilket resulterar i en hel del feltryck.

Positivt

  • Bra ljud
  • Komfortabel vikbar design
  • Smarta funktioner (Google Assistent, Ambient Aware)

Negativt

  • Otydlig och plastig knappsats
  • Designen tilltalar inte alla

Bör kunna attrahera köpare

Bland dessa är det endast flaggskeppmodellen, LIVE 650BTNC, den enda som även har aktiv brusreducering. Mellanmodellerna LIVE 400BT (on ear) samt modellen vi här testar, LIVE BT500BT (over ear), har båda en relativt human prissättning liksom en hel del spännande funktioner som bör kunna attrahera en ganska bred skara användare.

JBL Live-serien

Live 500BT kommer i färgerna svart, blått, rött eller vitt och rent formmässigt råder det ingen tvekan om att det är den yngre målgruppen man siktat in sig på. Utseendet är modernt och följer JBL:s redan etablerade designspråk med tillverkarens stora logotype väl markerad på utsidan av kåporna. Passformen är åt det hårda hållet och hörlurarna håller ett fast grepp om hjässan. Trots detta är de ändå bekväma att bära, mycket tack vare den låga vikten, öronkuddarnas mjuka stoppning samt den vadderade huvudbygeln.

Samtliga fysiska kontroller är placerade på den nedre delen av höger kåpa: Av/på-knappen högst upp följt av tre reglage, de yttre för volym och spårbyte samt den i mitten för play/pause liksom för att svara på samt avsluta samtal med. Vidare finns här ingång för ljudkabeln följt av ytterligare två knappar – en för att aktivera bluetooth samt den så kallade Ambient Aware-knappen. Just knappsatsen förmedlar en något plastig känsla och det är lätt att trycka fel.

JBL LIVE 500BT
Knappsatsen är ingen höjdare, lätt att trycka fel.

Med Ambient Aware-knappen bläddrar och väljer du mellan tre olika lägen. Första läget är ”Talkthru” där musikvolymen sänkt till nästintill ljudlös och hörlurarna släpper in ljud utifrån och som ska användas när du hamnar i en konversation och vill höra både dina egen röst samt den du pratar med tydligt. I det andra läget, Ambient Aware, sänks volymen istället endast marginellt i kombination med att omgivande ljud släpps in. Trycker du en gång till stängs funktionen av och omgivande ljud stängs återigen passivt ute.

Styr hemmet via Google Assistent

Ljudet från 50 mm-elementen är både fylligt och dynamiskt och utan direkta svagheter i någon del av frekvensomfånget. I den dedikerade appen finns ett antal förinställda ljudlägen liksom en equalizer med i stort sett obegränsade steg för att manuellt ställa in ljudet efter önskemål. Efter en hel del experimenterade blir ändå vår slutsats att det låter bäst utan några pålagda filter överhuvudtaget.

JBL LIVE 500BT
Appen är inte den mest avancerade, men gör jobbet.

Så var det ju det här med röststyrning, och denna funktion aktiveras genom att du håller fingret mot utsidan av vänster kåpa. Du väljer i appen huruvida det ska vara Google Assistent eller Amazon Alexa som ska aktiveras och funktionen fungerar riktigt bra. Och visst finns det en viss tjusning med att exempelvis sitta på bussen och be assistenten starta upp robotdammsugaren hemma genom ett enkelt röstkommando eller bara fråga om vädret i eftermiddag. 

Specifikationer

Testad: September 2019
Modell: Live 500BT
Tillverkare: JBL
Typ: Over ear-hörlurar, dynamiska
Anslutning: Bluetooth 4.2, aux 3,5 mm.
Batteritid: Upp till 30 timmar
Frekvensåtergivning: 18 Hz–20 kHz
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 231 gram
Övrigt: Inbyggd Google Assistent/Amazon Alexa
Rek. pris: 1 490 kronor
Pris: Kostar från 897 kronor hos Prisjakt

Betyg: 4 av 5