Under september kommer LG att påbörja den globala lanseringen av sin första oled-tv med “äkta” 8k-upplösning, modellen OLED 88 Z9 samt företagets nya 8K Nanocell TV 75SM99.

Missa inte: LG E9 - Extra elegant oled-tv med hög bildkvalitet

Med äkta 8k-upplösning syftar LG på att dessa tv-modeller uppnår ett tillräckligt högt CM-värde för att klassas som äkta 8k.

CM står för Contrast Modulation och handlar om att bildpunkterna ska kunna särskiljas från varandra. Alltså att en tv-skärm ska kunna leverera upplösningen som indikeras av skärmens pixelantal. I det fallet måste CM-värdet överstiga 25 procent för bilder och 50 procent för text. En 8k-skärm med ett CM-värde som är lägre än detta är alltså inte 8k även om den är 7680 x 4320 pixlar.

CM är ett värde som tagits fram av Interantional Committe for Display Metrology (ICDM).

Läs också: Industrigrupp tar fram kravlista för 8k

Utöver äkta 8k kommer båda LG-modellerna med 8k-uppskalning och brusreducering som nu uppgraderats från fyra till sex steg. Något som ska ge “sömlös 8k-bild” även vid uppskalning från 4k och full hd. Uppskalningstekniken fungerar genom LG:s bildprocessor Alpha Gen 2 8 K som förbättrar både bild- och ljudkvalitet genom Deep Learning-teknik. Med hjälp av en databas lär sig tv:n känna igen innehållets kvalitet och optimerar detta. Bildprocessorn analyserar även ljuset i omgivningen för att ljustera bildens ljusstyrka.

Båda modellerna kommer också med Cinema HDR som ger stöd för Dolby Vision och Advanced HDR från Technicolor i upp till 4k samt HLG och HDR 10 i upp till 8k.Tv-apparterna har även HDMI 2.1, ett tvåkanalsljud som mixas till virtuellt 5.1-surroundljud samt stöd för Apple Airplay 2 och Homekit.

Modellerna OLED 88 Z9 och 8K Nanocell TV 75SM99 släpps först i Australien, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA. När de kommer till Sverige och vad de kommer att kosta är än så länge okänt.