Testad produkt: Sony Xperia 5
Pris: 7 142 kronor hos Dustin Home | Se operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

I våras släpptes Sony två mobiler i mellanklass, Xperia 10 och Xperia 10 Plus, samt maxade flaggskeppet Xperia 1. Alla med skärm i unikt, extra avlångt 21:9-format. Xperia 10 var intressant just för att den påminner om vår gamla favorit Xperia Compact på bredden. Vi blev därför oroliga för att vi framöver skulle få nöja oss med en nerbantad telefon i det formatet. Därför är Xperia 5 som presterades på IFA-mässan i september en välkommen nyhet.

Den har nästan exakt samma format som Xperia 10, fast med specifikationer i klass med flaggskeppet Xperia 1. Den är ett par millimeter längre än Xperia 10, men exakt lika smal på bredden, 68 millimeter. Det gör den aningen bredare än de gamla Compact-modellerna som låg på 65 millimeter, men i gengäld är den betydligt tunnare, så vi tycker den är lika behändig att greppa.

Stilren och bekant design

Det är typisk Xperia-design med strama linjer och plant glas fram- och baktill. Sony är en av få tillverkare som helt hoppade över flärptrenden och även i Xperia 5 lägger de till några extra millimeter på en redan långsmal lur. På ena långsidan sitter en uppsättning knappar med skönt stabilt klick i.

Upplägget på knapparna är vi lite mer tveksamma till. Volym och på-knapp sitter lågt placerade. Vi förstår hur Sony har tänkt, men det blir ovanligt svårt att nå rätt till dem. Likaså fingeravtrycksläsaren som inte sitter i skärmen utan på sidan. Vi hade också gärna sätt att volymknappen var större.

Sony Xperia 5 framsida
Designen känns igen från vårens mobiler, men flirtar också med äldre Xperia-modeller.

Med Snapdragon 855 och 6 GB ram-minne har Xperia 5 utmärkta prestanda. Du får 128 gigabyte lagring och möjlighet att sätta in sd-kort på en av två simkortplatser. Sony berättar inte vilken lagringstyp de satt in, men en mätning avslöjar att den har exakt samma läshastigheter vi förväntar oss av ufs 2.1, runt 750 MB/sek.

Vi har givetvis inga problem att spela de tyngsta Android-spelen, köra ar-applikationer, filma i 4k, eller köra flera krävande appar samtidigt. Just det är något som den avlånga skärmen dessutom hanterar bra, och Sony har en funktion som gör det enklare att starta appar i delad skärm.

Roliga bonusappar, och en del onödigheter

Sony brukar vara bland de första att anamma nya Android-versioner, så vi hade hoppats få se Android 10 här. Men de kör tillsvidare med Android 9, som vanligt med Sonys egna gränssnitt. Det är överlag rent och snyggt, men gör inte något särskilt inspirerat. Under konfigurationen får vi valet att installera en hel drös extra appar, till exempel Outlook, Playstation-appen, en videoredigerare och en ar-app. En del andra appar kommer du inte undan, som Netflix, Facebook, Booking.com och ett par spel.

Skärmen är en snygg rektangel med bara minimalt avrundade hörn. Det är en amoled-panel med 1080 pixlar på bredden. Det räcker definitivt för skarp bild här. Den har inte samma maxade ljusstyrka som en Iphone 11 eller en Samsung Galaxy S10, men är ljusstark nog för de flesta situationer.

Bilden är skarp, kontrasten utmärkt, och skärmen bockar av ett flertal goda egenskaper, som hdr-stöd, hög färgprecision och stor färgrymd. Ett speciellt Skaparläge ska vara designat för att återge film nära vad en filmmakare ser på en referensskärm. Och jodå, den kan se riktigt snyggt ut om du har rätt bildkälla.

Sony Xperia 5 vs Oneplus 7T
Den visuella skilladen mellan Xperia 5 och en mer normalstor mobil som här Onepklus 7T är påtaglig men inte enorm. Känslan att hålla dem gör större skillnad.

Skala upp, men akta batteriet

Just när det gäller film skryter Sony om sin bildförbättringsmotor X1 som kan skala upp både i upplösning och dynamik. Det fungerar faktiskt, med livfullare färg i en del sdr-videor. Vi rekommenderar dock att du normalt kör utan speciallägen då de bägge drar rejält med ström. Vi strömmar video med hög ljusstyrka i över 14 timmar, men med XI eller Skaparläge igång går det ner till runt åtta timmar.

I Xperia 5 sitter inte något enormt batteri, vilket inte är överraskande med tanke på formatet, men i alla fall respektabla 3 140 mAh. Det är faktiskt nästan lika mycket som i stora Xperia 1. Och med en mindre skärm att driva räcker det för det mesta övertygande länge. Du får inte trådlös laddning, men den laddar godkänt snabbt med medföljande 18 watts laddare.

För vardaglig användning är batteritiden mellan godkänd och riktigt bra beroende på vad vi gör. Standbytiden imponerar, och egna strömsnåla läget Stamina övertygar vid mer sporadisk användning. Aktiv tid för sådant som 4g-surf, navigering och kameraanvändning är mer genomsnittlig.

Telefonen har kraftfulla stereohögtalare med bra balans mellan höger och vänster. Till en början upplever vi ljudbilden som ojämn och grumlig, men det löser sig så fort vi går in och slår på Dolby Atmos, som är avaktiverat som standard. Då får ljudet jämnare fördelning och bättre tydlighet.

Sony har som vanligt bra inbyggd dac för analogt ljud ut, men hörlursuttag har de numera skippat, och usb c-lurar ingår inte. Med ett par lurar i medföljande adapter får vi däremot utmärkt ljud, och egna ldac-formatet är bland det bästa som finns för bluetooth-audio.

Sony Xperia 5 baksida
Nästan spegelblank glasbaksida, och trippellins i hörnet. 

Bekant kamera som går sin egna väg

Kameran är i stort sett samma som i Xperia 1. Tre sensorer på tolv megapixlar vardera – en med vidvinkellins, en med standardbrännvidd och en med 2x telefoto. Huvudkameran och zoomen har optisk bildstabilisator, och vidvinkelkameran har elektronisk stabilisator av samma typ som i Sonys Steadyshot-kameror. Just vidvinkeln gillar vi lite extra, både att filma och fota med. Den har smart linskorrigering så att du slipper fiskögeeffekt, och behagligt jämn bild för filmning.

Andra intressanta funktioner du kan aktivera är ögonigenkänning som gör autofokus extra precis när du fotar människor, fotoråd och varning om till exempel blockerad sensor innan du tar bilder, och förutseende bildtagning. Det innebär att kameran konstant läser av sensorn till en buffer, vilket gör att du kan få ut en bild från strax innan du trycker på avtryckaren.

Bildkvaliteten vid normal fotning med huvudkameran är utmärkt, med mer neutrala färger än vad de flesta mobilkameror levererar, men fortfarande full dynamik och kontraster. Fokusen får ibland lite problem i landskap med stort skärpedjup.

Vi gillar framför allt de naturliga hudtoner vi får, varken för bleka eller för flammiga. Kameran har däremot inte samma goda egenskaper för enkel fotografering i mörka miljöer som ett Samsung- eller Huawei-flaggskepp.

Xperia 5 färger
Till Sverige kommer Xperia 5 i helsvart, djupblått och mörkrött utförande.

Svag på zoom

Zoomen är kamerans svagaste punkt. Optisk zoom i 2x ser riktigt bra ut, men digital förstoring efter det ger oss konstiga artefakter i bilden, och dessutom extra suddig bild i sökaren, vilket minst sagt är frustrerande. Slutresultatet kan bli skarpt, men det vet vi inte förrän vi tagit bilden.

Kameraappen i sig är inte den enklaste att navigera. Det kräver ofta ett par onödiga klick och trixande för att få till fotolägen vi vill ha. Kameran har också objektdetekterande ai och en del egna inställningar av bilden medan vi fotar. Oftast håller vi med den om justeringarna, men inte alltid, och tyvärr ser denna automatik inte ut att gå att avaktivera, om vi inte går in i manuellt läge.

Du som är lite extra filmintresserad kan prova på separata appen Cinema Pro, som låter dig använda, gränssnitt, parametrar och kontroller som vanligen återfinns i proffsutrustning för filmindustrin. Här kan du göra roliga saker som glidande fokus och applicera proffs-liknande färgradering. Du blir inte James Cameron på en dag – det är fortfarande bara en mobilkamera. Men det kan vara kul att låtsas, eller att lära sig grunderna.

Xperia UI
Vid första konfiguration kan vi välja bort installation av ett gäng appar, från Sony, Google och tredje part. Andra blir installerade oavsett om vi vill eller inte. 

M3 rekommenderarOmdöme

Xperia 5 är en topp-presterande mobil med flaggskeppsklass på det mesta och fin lyxkänsla, i ett skönt kompakt och greppvänligt format som ingen annan mobil idag matchar. Den enda större funktion Sony inte bockar av är trådlös laddning. Med tanke på priset på strax under 8000 kronor så känns det som man får vad man betalar för. Det är inte riktigt en klassisk Compact-modell, men för oss som uppskattade dem är det här nära nog.

Specifikationer

Produktnamn: Sony Xperia 5 Dual J9210
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Snapdragon 855
Processor: 1st Kryo 485 Gold Prime 2,84 GHz + 3 st Kryo 485 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 485 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 640
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,1 tum amoled, 21:9, 1080x2520 bildpunkter
Kameror: 12 MP + 12 MP vidvinkel + 12 MP telefoto med led bak, 8 MP fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 19/13), 802.11a/b/g/n/ac (Wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 9 med Sony UX
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby), vattentät (IP68)
Batteri: 3 140 mAh, 14h 10min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 14h blandad användning (4g, medelljusstyrka), ca 18h samtal (3g, släckt skärm)
Storlek: 15,8 x 6,8 x 0,8 cm
Vikt: 164 gram
Rek. pris: 7 990 kr
Pris: 7 142 kronor hos Dustin Home | Se operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Prestanda

Antutu Bechmark: 359 854 poäng
Geekbench 5, cpu: 2 752 poäng
Geekbench 5, gpu: 2 340 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 69 655 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 5 853 poäng

plus

Höga prestanda.
Kompakta formatet.
Utmärkt bild och ljud.
Intressant kamera, speciellt för film.

minus

Något ljussvag skärm.
En hel del onödig mjukvara.
Udda placering av knappar och fingeravtrycksläsare.

Betyg: 4 av 5