Efter mycket lång väntan kommer Valve den 17 september att öppna upp betan för den nya versionen av speltjänsten Steams spelbibiliotek.

Klickar du på bibliotek (Library) i den nya versionen kommer du nu att komma till en bekant sida med ikoner för dina spel samt nya sektioner längst upp för vad som är nytt, senaste spelen du kört och vänners senaste aktivitet.

Senaste spelen du kört (eller “Recent Games”) listar då din aktivitet för de senaste två veckorna.

Vad som är nytt (eller “What´s New?”) visar spel som nyligen uppdaterats med prioritet mot spel som du spelar eller eller har spelat mycket.

Vänners senaste aktivitet (eller “Recent Friend Activity”) visar en lista på vad dina vänner spelat i det senaste.

Steam library detalj
Foto: Valve

Själva visningsupplägget av Steam-bibliotek förblir däremot ganska intakt, med en alfabetisk lista över alla dina spel till vänster på skärmen.

Det gamla systemet med kategorier för att sortera bland titlar du äger har nu blivit ersatt med "Collections". Tanken är att collections ska vara enklare att samordna genom att du kan dra och släppa spel till olika samlingar. Du kan också välja att göra detaljerade sorteringar så som att enbart sortera spel baserat på mängden speltimmar du investerat i dem.

Du kommer nu också kunna använda Steams metadata för att till exempel skapa en collection för rollspel du äger som har stöd för handkontroll. Samlingen kan därefter uppdateras automatiskt i vad Valve själva kallar för Dynamic Collection.

Är det därtill någon Collection du är särskilt fäst vid kan du fästa den på din “hylla” (eller Self) vilket gör att den dyker upp på samma rad som de senaste spelen, vad som är nytt och vänners senaste aktivitet.

Detaljbild2
Foto: Valve

Fler detaljer i ditt Steam-bibliotek

Markerar du ett spel i ditt bibliotek kommer du nu få se en ny detalj-sida, som hoppas på att bättre kunna kommunicera information om spelet.

Exempelvis kan du nu se direkt om ett spel är kompabitilet med Steam Cloud istället för att du behöver söka upp den informationen i Steams butik.

Det finns också en lista till vänster som visar vänners aktivitet i spelet och till höger kan du se info om achievements och screenshots. Bläddrar du ner ytterligare kan du se community-aktivtet från spelet, något som i dagens version av Steam ligger på en separat sida.

Det finns också snabbknappar för Workshop, diskussioner och andra Steam-funktioner så att de ska bli lättare att hitta och engagera med dessa.

detaljbild 3
Foto: Valve

Utvecklare kan nu även lägga till en banner för “Major Update” längst upp på spelets detalj-sida. Detta för att spelare enklare ska känna till om exempelvis Destiny 2 fått en ny expansion utan att de behöver läsa om det någon annanstans eller se det först i Steams butik.

Nu när du avslutat en spelsession kommer detaljsidan därtill att visa en sammanfattning som visar hur länge du spelat, vilka achivements du låste upp och vilka screenshots som du tog.

Event och experiment

Valve kommer också att lägga till en ny Event-funktion i Steam. Något som gör att utvecklare enklare kan pusha för event som pröva-på-helger, turneringar med mera så att användare enklare känner till dem.

Steam Labs utvidgas också och en ny söksida finns ute redan nu.

Utöver det tar Valve nu flera av de tidigare funktionerna i Steam Enhanced Mode och gör dem till en del av huvudprodukten. Så som pris och rea-filter som gör det lättare för användare att hitta de mest prisvärda köpen, möjligheten att sortera bort spel du redan har i biblioteket och ett sökresultat som visas i ett infinity-flöde istället för sidor med 25-träffar vardera.