I slutet av 2017 släpptes Aer: Memories of Old, ett mysigt litet äventyr från den Malmö-baserade studion Forgotten Keys. Men framgångarna uteblev och studion fick slå igen sina dörrar i början av 2019. Aer: Memories of Old vägrar dock att dö, och tack vare nyckelpersoner från originalteamet har äventyret nu hittat till Nintendo Switch. Men är det värt din tid två år senare?

aer memory of old

Flyg fina fågel

Det räcker med att ta några steg i Aers färgsprakande värld för att bli förtrollad. Enkel men vacker grafik ackompanjeras av ljuva toner. Det skapar ett harmoniskt lugn som vi inte har känt sedan Flower slog oss med häpnad för tio år sedan.

När äventyret börjar tar vi kontroll över Auk, en flicka med förmågan att förvandla sig till en fågel. Efter att ha flytt från en raserad grotta hittar vi ut till en mystisk plats kallad Landet av Gudar – ett område bestående av ett flertal uppbrutna svävande öar. Genom att utforska öarna hittar vi spirituella djur, skuggor från historien och stentavlor som alla berättar vad som har hänt världen, och vad som ska göras för att rädda den.

De mer regelrätta spelmomenten hittas främst i och kring tre tempel. Där väntar lättare utforskning och pussel som inte ställer alltför höga krav på förhöjd hjärnaktivitet. Vi bjuds också på en del plattformshoppande, men det ställer sällan krav på varken timing eller precision.

AER Memory of old temple

En digital oas

Men det är inte spelmomenten eller handlingen som gör mest avtryck i Aer: Memories of Old. Utan lugnet. Stilistisk grafik tillsammans med ljuvlig musik gör det till en oerhört harmonisk upplevelse att flyga runt bland de svävande öar eller vandra runt i nedgångna tempel.

Samtidigt är det inte enbart positivt. De få timmar äventyret varar känns ännu kortare när alla upptäcker och hinder flyter förbi utan större ansträngning. Å andra sidan hade utmanande passager och svåra pussel förtagit en stor del av upplevelsen.

aer memory of old räv

Omdöme

Aer: Memories of Old är inte ett spel där hjärnan och reflexer utmanas. Inte heller bjuder det på några häpnadsväckande händelser. Istället är det en avslappnad upplevelse där vi mer än gärna flyger runt, tar in miljöer och musik – och bara kopplar av.

Vi hade inte klagat om äventyret hade varit dubbelt så långt, eller om den vackra världen hade varit mer innehållsrik. Rent spelmässigt finns det egentligen inte heller särskilt mycket att hämta här. Aer är helt enkelt inte ett spel för alla. Men vill du ha en avkopplande upplevelse är Auks värld väl värt ett besök.


Fakta Aer: Memories of Old

Testat: September 2019.
Genre: Äventyr.
Utvecklare: Forgotten Keys/ On the Outskirts
Format: Nintendo Switch, Playstation 4, Xbox One, pc.
Testat format: Nintendo Switch.

plus

Avslappande!
Enkel men passande grafik och musik.
Spännande tempel att utforska.

minus

Väldigt kort.
Inte mycket att göra i spelvärlden.
Långa laddtider.

Betyg 4 av 5

AER - Memories of Old (PS4) Pris vid test: 246 kr.

Bästa pris just nu: 538 kr