Facebook är världens största sociala medieplattform, och har troligtvis hjälpt till att skapa miljoner förhållanden över hela världen. Men varför stanna där? I september förra året lanserades den dedikerade dejtingplattformen Facebook Dating på ett par utvalda marknader, och efter en uppskjuten Europalansering är tjänsten nu redo för en rad fler länder. Jepp, nu kan även kärlekskranka svenskar skapa sin egen dejtingprofil på Facebook.

Tjänsten, som börjar rullas ut idag, är strikt opt-in. Det innebär att du själv måste aktivera funktionen för din profil – som sedan får en dejtingfokuserad "profil i profilen" som inte syns utåt för icke-dejtare. Ingenting du gör i kärleksjakten syns alltså på din vanliga profil och dina Facebook-kontakter dyker heller inte upp som föreslagna matchningar.

Facebook Dating är mobilbaserad och uppbyggd runt ett par kärnfunktioner. En av dem är Stories, alltså de små videosnuttarna du säkert känner igen från såväl Facebook som Instagram. Dessa kan nu även delas i din dejtingprofil för att folk ska lära känna dig lite bättre.

Evenemang och grupper är ett annat sätt att hitta likasinnade personer som är öppna för träffar. Genom att knyta din dejtingprofil till dessa kan du exempelvis få förslag på andra Facebook Dating-profiler som planerar att besöka samma evenemang. På ett liknande sätt kan du också se vilka medlemmar i din favorit-kattgrupp som är ute efter en relation. 

Secret Crush
Foto: FacebookFunktionen Secret Crush låter dig markera Facebook-kontakter som kärleksintressen.

Secret Crush är en funktion som låter dig markera upp till nio befintliga Facebook-kontakter som kärleksintressen. De blir naturligtvis inte informerade om ditt tilltag, men om de själva skulle aktivera Dating kommer de att få en notis om att någon är intresserad av dem. Först när den du åtrår markerar dig som intressant skapas en matchning och ni kan börja skriva i den separata Dating-chatten.

Det är också möjligt att starta videosamtal i Facebook Dating, men bara när båda är med på noterna. Detta görs i textchatten, där det av säkerhetsskäl inte går att skicka bilder, länkar, videor eller pengar.

Säkerheten först

Under en presentation inför lanseringen tryckte Facebook, av naturliga skäl, mycket på säkerhets- och integritetsaspekten av den nya tjänsten. Bland annat är Dating som sagt knutet till ditt personliga Facebook-konto, vilket ska förhindra fejkprofiler. Användare behöver bara dela med sig av sin platsinformation första gången de aktiverar Facebook Dating och har överlag ganska stor frihet att välja vilken information om dem som ska synas utåt på den nya plattformen.

Facebook vill också profilera sig som en dejtingtjänst för seriösa. "Inga snabba svepningar här" meddelade man, även om funktionen med matchning (gillningar i det här fallet) trots annat fungerar på ett snarlikt sätt. Snarare ligger tyngdpunkten på gemensamma intressen, grupper och utökade väncirklar för att hjälpa användaren att hitta en partner. 

Facebook Dating
Foto: Facebook

Facebook Dating är kostnadsfritt att använda. Tjänsten ska heller inte användas för att skräddarsy annonser gentemot användaren och företag kan inte rikta marknadsföring baserad på dejtingprofiler. Snarare får tjänsten ses som en ny typ av argument till varför du ska hänga mer på Facebook. Vi kommer att utvärdera Facebook Dating under en tid framöver och lovar att återkomma med något slags omdöme.

Så kommer du igång

Facebook Dating är tillgängligt för IOS och Android från och med idag. Du kan behöva uppdatera din Facebook-app för att komma igång. När detta är gjort hittar du den nya dejtingfunktionen direkt i appens inställningsmeny genom att dutta på hamburgerikonen uppe till höger. Sedan är det bara att följa anvisningarna för att publicera din nya profil och börja dejta. 18-årsgräns gäller.